新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9541|回復: 44

[分享] 幾百萬喇叭似山寨手工

FB見到有張M9分音器相片,
唉啲手工真係,以為係山寨出品,
大部份美制品都有呢類問題造工粗糙,
可能無完善職業training, 大部份員工都係中南美移民,
比較好算係jeff rowland,
P IMG_20210618_104856.jpg
回復

証明係人手製造给買家看。工程師親手 焊的所以收咁貴,熟手工人焊就整齊好多啦。
回復

唔係呀嘛...
在香港買樓(俗稱上車)的其中一個重要環節就是樓宇按揭(簡稱樓按),然而按揭相關的的資訊複雜繁瑣,更有分為幾類,例如一按、二按 、加按、轉按等等,要了解置業關鍵,那就得先梳理清楚物業按揭的知識和概念,例如按揭成數樓宇按揭壓力測試等,再進行樓宇按揭比較,來看看你對樓宇按揭意思認知夠不夠充分吧!
馬來西亞融合許多民族的文化特色,屬多元種族文化,因此馬來西亞文化 相當豐富,包括獨特的傳統見面禮、不用餐具用餐甚至是一夫多妻制。
回復

音響野一般都係話聽聲收貨,
就像荷蘭有款貴價串流機,成十皮野,
佢自己都係咁寫,叫啲人唔好睇佢內部幾肉酸,
至緊要[聽聲收貨]
有個朋友入咗不知幾滿意。

評分

查看全部評分

回復

sunny14148 發表於 2021-6-18 12:07
佢自己都係咁寫,叫啲人唔好睇佢內部幾 ...

你朋友我識唔識?
回復

mark38 發表於 2021-6-18 12:13
你朋友我識唔識?

直頭係你老死啦
回復

回復

sunny14148 發表於 2021-6-18 12:07

咩品牌???
回復

我估係講 Magico M9
其實之前都見過hiendy有個po, 有位師兄開咗佢對Magico, 見到d手工確係唔多開胃
回復

Magico V/Q/M 3代用家!從包裝,手工,鋪排,我覺得唔可以話最好! 但係我真係睇唔到有咩大問題!整體算好滿意!最少唔係細廠製作。對比FM,佢收嘅價錢,你會更加失望!

而我覺得 聽聲收貨 係聽聲收貨嘅事。鋪排合理,手工精細係另一回事。兩樣嘢都唔應該妥協。你做得好聲,代表你有技巧有Know how。但係手工精細如否,係代表你做事有幾謹慎,有幾尊重你嘅產品,你嘅品牌!一個係技術,一個係態度!要做得好嘅,都唔應該妥協!

而上面嘅XO,從呢個層面我哋睇唔到佢係唔係真係final嘅成品,佢可能只係一個Prototype,所以咁樣下判斷好似急咗D。我係M&S見到呢張相,裡面無講係唔係成品。有興趣其實可以send mail問下Matej。。。。m2c only

評分

查看全部評分

回復

其實美國佬d手工一向都比較求其, 以車為例, 我自己揸過嘅雙B, 早期德國製造揸過, 後來轉揸SUV, 兩個牌子SUV都轉咗美國生產, 車籠內飾既手工/品管....冇得同德國佬比
回復

要接近完美造工,買日本嘢囉咁。
回復

MDee 發表於 2021-6-18 17:06
Magico V/Q/M 3代用家!從包裝,手工,鋪排,我覺得唔可以話最好! 但係我真係睇唔到有咩大問題!整體算好滿 ...

我好贊同.
回復

以事論事香港代理算有良心,售價平過美定價好多,
回復

好似大樓咁買幅andy warhol毛像咁成億幾,
藝術真係見人見智,
回復

搵翻一位hiendy師兄之前拆開自己對Magico M-Project嘅相, 分音部份噤樣佈線, 真係唔知係engineering sample 定係mass production囉

又或者係原廠調聲秘技都唔定.....我識條鐵

評分

查看全部評分

回復

絕對認同"聽聲收貨", 最經典又講翻當年Goldmund嗰部CD Player, 千其唔好拆開嚟睇
回復

shooter 發表於 2021-6-19 16:33
搵翻一位hiendy師兄之前拆開自己對Magico M-Project嘅相, 分音部份噤樣佈線, 真係唔知係engineering sample ...

咁樣....... ! 真係冇得兜㗎喎
回復

令我想起 Cary Audio啲膽機。啲搭棚一樣咁恐怖。
回復