新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: rayt

[喇叭線] 終於忍唔住,買件禮物送自己!

大師兄, 有其他意見嗎??
回復

ConstantK 發表於 2021-6-24 09:20
師兄,拆膠後改善聲音明顯嗎?畢竟現時只係煲練初期,仍未開哂聲嘅。

繼續努力煲煉中,有時偷偷開 CAS推下,細細聲同電視聲 overlap少少聲,老闆無炸形。
聲音始終無得同上星期六剛拆時 AB compare,難講係咪改善,不過條線真係岩聽,人聲、低頻個底,配樂的分離度我都覺得滿意,如好似師兄們咁講,煲好重好聲。咁就更正正

評分

查看全部評分

回復

rayt 發表於 2021-6-24 00:20
有說明書 ,個盒入面無,低型號無?

我條高級小小 有分左右和方向的
回復

rayt 發表於 2021-6-24 22:22
繼續努力煲煉中,有時偷偷開 CAS推下,細細聲同電視聲 overlap少少聲,老闆無炸形。
聲音始終無得同上星 ...

Ching 請問音場算唔算係闊大嗰類型?
回復

Sa683s 發表於 2021-6-24 23:55
我條高級小小 有分左右和方向的

Sa兄,你個 小小' 距離我好似月球咁遠
回復

ckc87879484 發表於 2021-6-25 16:14
Ching 請問音場算唔算係闊大嗰類型?

我自己唔覺係大嗰隻,我多聽人聲 ,覺得適中,不過可能同我喇叭關係多D。
睇下其他師兄有冇意見,我見識唔多。
回復

racewong 發表於 2021-6-24 13:30
大師兄, 有其他意見嗎??

師兄,我上網做咗資料蒐集,MIT 唔建議用煲線機,Transparent 就冇講, 我詢問過代理佢話應該冇問題,小弟估計一般煲線機電流好細,但有啲款式可以煲電源線就可能有問題,最後都係冇定論。
回復

所以最後都係繼續用煲線機勁煲佢
回復

Simcity 發表於 2021-6-28 21:46

真羡慕 ,我繼續慢火炆炆佢
回復

加埋個 DIY 線托

評分

查看全部評分

回復

師兄,Isoacoustics上方是何方寶物?
回復

ConstantK 發表於 2021-6-29 00:06
師兄,Isoacoustics上方是何方寶物?

師兄,見笑 , 係cheap cheap 淘x玩具,見size同isoacoustic 差唔多,買幾個orea mix and match玩下
回復

回復

其實只要明白部煲線機只係GEN D 比一般音樂更濶的頻率去煲線, 對於輸出的W數, 大部份都係用一般CD機差唔多.

所以我果時對TRANSPARENT SC都係用煲線機煲. 煲完無衰聲, 仲比原來的更清爽開揚.
回復

我煲完條Transparent 喇叭線同訊號線都有同樣感覺
回復

請問ultra 特價咩價位?
回復

Hi Ching, is ultra purchased from Jadis?

Please PM the price, thanks a lot~
回復

多謝rayt分享,昨晚上咗Jadis入咗條Reference Gen-5。

一插落去,系統已經有非常不錯的表演。昨晚可以享受的時間不多,但初步感覺Transparent的低頻十分出眾,既豐滿、而又富有彈性。在低頻的加持下,歌曲聽起來特別有音樂感。短短的一個半小時,我分別測試了人聲,鋼琴,弦樂,交響樂及爵士等不同範疇的音樂,每一項都有顯著的進步。十分期侍其煲練後的表現。有見及此,我特別將音量略為調低,連夜開着Tidal 的playlist ,靜候Reference出關。假若真的要煲練300個鐘才進入狀態,可能我要連續開機兩個禮拜呢!

評分

查看全部評分

回復

大師兄, 你部煲線機係貴野喎.
回復

vintage_tube 發表於 2021-7-15 11:25
多謝rayt分享,昨晚上咗Jadis入咗條Reference Gen-5。

一插落去,系統已經有非常不錯的表演。昨晚可以享受 ...

入左喇叭線???
回復