新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7195|回復: 10

[附件] 以靜掛帥 – Wilmer 20周年銀地盒

早幾年還是入門初燒兩聲道時,對地盒不太感興趣,全因一個大品牌地盒所費實在不菲,好像很不值得玩這種配件。後來接觸過地盒之後,對這個小玩意有些改觀,挺好效果的。地盒數百元一個又有,數千的又有,貴的五位數也有,多如繁星。

得悉馬爺近日低調地推出一新款(under 2K)的銀地盒,小弟身痕想試下效果。很有趣,銀地盒為我的系統帶來的改善是漸漸的、滲透式的,一開聲時不是那種嘩一聲、煥然一新的感覺,但當你插落去使用幾天後,再拔出來時就真正讓人嘩一聲,為何聲音突然轉變得不順耳,結果還是乖乖地趕快接回地盒 (其他師兄好像對地盒也曾有類似的聽感)。
地盒有效地減噪,無形間令背景變得寧靜。不要少看這項改善,因為它是連鎖性的,當背景寧靜,隨之而來聽到的細節也多了,人聲更浮現,音場也仿佛大了一少圈。在我的系統內,最有效果就是放在前級。例如播放Discovery Hi Fi Prologue 01 CD碟中第二首Misty,此曲有很多微小的背景樂器聲,用來測試背景寧靜度是個不錯的選擇。

順帶一提,本身雖已跟接地線,不過可以的話還是學其他師兄一樣,換上銀地線,效果絕對是相輔相成,事半功倍。而且地盒還是先安頓好位置,過一晚等它穩定後才使用比較好。唔試猶自可,一試就死火。玩具不要隨便試,自問定力不夠的我已把它好好安置家中了。與其視淘寶地盒為小試牛刀、玩票性質的小玩意,倒不如直上銀地盒更加實際,是兩碼子的事。

評分

查看全部評分

回復

多謝分享!under 2k ? 好吸引喎
回復

kenlo61680 發表於 2021-7-6 08:31
多謝分享!under 2k ? 好吸引喎

依個地盒真係正, 不過未有時間拍VIDEO介紹比大家.

好在樓主出文介紹.
回復

racewong 發表於 2021-7-6 10:32
依個地盒真係正, 不過未有時間拍VIDEO介紹比大家.

好在樓主出文介紹.  ...

鎗王兄,

期待你嘅新片!雖然我有睇之前嘅馬上好聲講地盒條片,但有好多嘢都唔識!如果你拍片時,可唔可以照顧我呢啲白紙,大概介紹下實質點插點駁呢?我上網睇過個個都係話度度試吓,睇下邊個位最好聲,咁度度都真係有好多度,以一部擴音機為例,都真係有好多度,螺絲位,閒閒地都有10幾二十粒......咁如果我要試,我係咪要預備好多唔同插頭嘅線呢?

如果我啲問題都白癡,可以唔使理我!
回復

kenlo61680 發表於 2021-7-6 14:56
鎗王兄,

期待你嘅新片!雖然我有睇之前嘅馬上好聲講地盒條片,但有好多嘢都唔識!如果你拍片時,可唔可 ...

都唔係呀, 我叫豬賓明天做LIVE回答你啦.
回復

racewong 發表於 2021-7-7 12:05
都唔係呀, 我叫豬賓明天做LIVE回答你啦.

感謝
回復

玩地盒係堅有用, 不過要搵出最靚聲位就比較麻煩.

所以我一般只係用一兩個地盒, 插有GROUND位的器材或線材.

回復

請教吓, 可唔可以, 將黑膠轉盤條地線, 唔插phone, 而直接插落呢個地盒度?
回復

banjo 發表於 2021-10-20 10:25
請教吓, 可唔可以, 將黑膠轉盤條地線, 唔插phone, 而直接插落呢個地盒度?

唔得....
回復

明白, 收到.
回復