新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 33579|回復: 97

[合併擴音機] Wilson 喇叭夾 Amp

最近有空周圍去逛逛,為對 Wilson Audio Sabrina X 而物色合併機/前後級,budget 大概10萬左右,順便也問問大家心得,看看Wilson喇叭一般會夾什麼類型的Amp(選項都是最近聽過,覺得不錯的,也歡迎建議不同的組合)。主要聽Jazz、Jazz人聲、以及小部分的古典(鋼琴、小提琴為主)。音色最重要是通透具分析力,其次人聲中性偏甜

單選投票, 共有 122 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
如果主要聽Jazz、Jazz人聲, 個人揀美國brand.
日本仔都係好鍾意jazz music, 但唔知金仔同wilson 夾唔夾
雖然樓主冇放老麥喺list, 但見到外國好多wilson+老麥組合
回復

shooter 發表於 2021-6-29 11:19
如果主要聽Jazz、Jazz人聲, 個人揀美國brand.
日本仔都係好鍾意jazz music, 但唔知金仔同wilson 夾唔夾{:5_ ...

我都留意到外國的論壇有部分人Wilson夾老麥,我之前都用過老麥合併,後來賣左。由於聽了老麥聲底一段時間,所以都想試下其他牌子(換hifi其實某程度都係滿足男人的好奇心及花心 ),所以這次無再考慮老麥,而且我個人感覺老麥聲不太是我杯茶, 我還是比較喜歡較為爽快通透的,感覺老麥不是那個方向(新的老麥好像是快了,但我覺好似又改變了老麥本身設計輸出牛的初衷)。所以最近試的都主要是偏向較為快聲底的,反正人生苦短,有機會就試試不同的東西,買買賣賣,掙扎考慮都係樂趣來

回復

Wilson有Jadis 夾你聽都唔考慮?
回復

Accustic Arts Power 1
回復

我Sasha  2配Cello前後都可以。
回復

866 或肥DAN係大熱之選吧.
回復

聽過CH推Wilson Audio,一聽難忘
回復

回復

AS881 發表於 2021-6-29 12:21
Wilson有Jadis 夾你聽都唔考慮?

當時代理用jadis mono推對 Sabrina X 但我自己聽完就覺得一般般,個人感受覺得有點蒙,不夠乾淨,不是我找的那種聲音,所以沒考慮
回復

newsky 發表於 2021-6-29 14:14
聽過CH推Wilson Audio,一聽難忘

CH直程系 end game 啦,但要等中左層樓先可以考慮
唔知選項裡有無邊部可以同CH i1 有較為接近的實力呢?

評分

查看全部評分

回復

jjjason1 發表於 2021-6-29 12:19
我都留意到外國的論壇有部分人Wilson夾老麥,我之前都用過老麥合併,後來賣左。由於聽了老麥聲底一段時間 ...

明白喎, 麻甩佬貪新厭舊好正常, 點都好, 總之要買出名大牌子, 玩厭咗出貨都大把人接....
回復

jjjason1 發表於 2021-6-29 14:49
CH直程系 end game 啦,但要等中左層樓先可以考慮  
唔知選項裡有無邊部可以同CH i1 有較為接近 ...

您既選項裡我大部份都試過, 除左肥dan 果部, 但當您試完CH, 果種速度, 動態, 夾sabrina 係超正既.
再試其他就好難攪........

評分

查看全部評分

回復

樓主有冇聽過 Audio Research 夾 Wilson? 呢個應該係絕配之一, 但當然最重要係自己啱聽.

小弟都剛剛搵緊後級去配舊版 Sabrina
回復

另類選擇:wilson audio sabrina + prima luna

https://youtu.be/69k-xxaiY7w
回復

roytam662 發表於 2021-6-29 15:20
您既選項裡我大部份都試過, 除左肥dan 果部, 但當您試完CH, 果種速度, 動態, 夾sabrina 係超正既.
再試其 ...

Roytam師兄你本身係 CH i1用家,
你比嘅意見值得參考

評分

查看全部評分

回復

hoyin13 發表於 2021-6-29 17:17
樓主有冇聽過 Audio Research 夾 Wilson? 呢個應該係絕配之一, 但當然最重要係自己啱聽.

小弟都剛剛搵緊後 ...

有呀 我見有幾位師兄都係用audio research推大型wilson, 都有考慮用audio research前級,但暫時沒有機會試過

見師兄都係玩sabrina, 用passlab 250後級,請問一下推的怎樣呢?
回復

金仔個組合可以飛走

回復

我早幾日上去jadis,佢用部mbl+ t+a 推wilson,唔知邊對,細細聲聽就幾舒服.

回復

jjjason1 發表於 2021-6-29 19:30
有呀 我見有幾位師兄都係用audio research推大型wilson, 都有考慮用audio research前級,但暫時沒有機會 ...

我自己係代理聽過一套 Audio Research 西裝推 Sabrina 真係唔錯,控制力同音色都幾夾。但聲底就未必係樓主所要的爽快。

現時小弟用 250.5 夾出黎主要問題係偏粗聲,人聲帶火氣,唔夠耐聽。但就好好力水,控制力同音場定位都唔錯。

所以都諗緊遲下換其他後級試試,我個人就偏向 Audio Research 同老麥個種聲底的。
回復