新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: jjjason1

[合併擴音機] Wilson 喇叭夾 Amp

Boulder 866特價真真係超值...........
回復

Burmester 035 / 956
爽快通透,有速度,其他味道用線材夾
回復

CH i1 out your budget la
回復

hoyin13 發表於 2021-6-29 20:13
我自己係代理聽過一套 Audio Research 西裝推 Sabrina 真係唔錯,控制力同音色都幾夾。但聲底就未必係樓 ...

謝謝師兄

其中一個組合我都在考慮是 X250 + Audio Research 前級,X250有控制力但就差點音色,加部ARC前級就有翻音色

但就從來未有機會聽過,始終沒辦法找到一家店又有pass lab又有 ARC,只能靠想象力及聽各位師兄意見
回復

Tomt 發表於 2021-6-29 21:11
Boulder 866特價真真係超值...........

如果考慮866,唔知一般師兄覺得應該考慮買帶有解碼的,還是應該淨amp 。兩部應該差1萬左右,但估計二手價格應該不會太反映解碼部分,畢竟市場上大把不同種類的解碼,發燒友可能也想把解碼分開來玩?

我自己本身已經有解碼,主要玩CAS
回復

如果根據樓主既choice 上面, 我會揀866 同 肥dan (雖然未試過, 但估計控制力同力水應該會推得sabrina 好足), 而且外國做show 經常既組合(肥dan + wilson), 樓主可以一試音色鐘唔鐘意
回復

以下组合我都聽過, 都好夾,好聲, 各有其優點, 各有其味道:

Wilson Audio speaker + ARC Ref 前 + ARC Ref 後 或 Pass-labs 後

Wilson Audio speaker + ARC Ref 前 + Pass-labs 後

Wilson Audio speaker + ARC Ref 前 + McIntosh石後

Wilson Audio speaker + McIntosh (前膽 +後石)

Wilson Audio speaker + Spectral (前 +後)

Wilson Audio speaker + Electrocompaniet EC4.8 前 + AW 180 Mono後

回復

roytam662 發表於 2021-6-30 10:18
如果根據樓主既choice 上面, 我會揀866 同 肥dan (雖然未試過, 但估計控制力同力水應該會推得sabrina 好足) ...

肥Dan似勞錶,贵成倍唔值,866同級用料比肥Dan好,我都想買1160可惜無866個價咁筍,
回復

小弟木耳聽過Wilson Audio 夾 CH precision 應該係至堅!

評分

查看全部評分

回復

MM622 發表於 2021-6-30 10:27
以下组合我都聽過, 都好夾,好聲, 各有其優點, 各有其味道:

Wilson Audio speaker + ARC Ref 前 + ARC R ...

請唔好介意小弟 潑冷水。

ARC 係老牌子而小弟都相當喜歡佢把聲。 而認識 朋友之中採用呢個品牌嘅近年都 出現各樣 嘅小毛病 要跟手尾 , 所以最好有點心理準備。

評分

查看全部評分

回復

866個價筍
回復

Tomt 發表於 2021-6-30 14:03
肥Dan似勞錶,贵成倍唔值,866同級用料比肥Dan好,我都想買1160可惜無866個價咁筍, ...

肥Dan個樣係幾吸引的,實物看過,做工真係一流,好似一部跑車一樣,但就反映到價錢裡,真系一大部分的錢是買左個殼。但講時講,如果論手錶,眾多大名牌子的手錶,真係只有勞帶左幾年,不但不虧錢還會升值。當年人工賺左少少錢,買左第一支名牌子表Panerai約6萬(就買錯了),同時期考慮rolex submariner,當時也是6萬多並隨時都可以買到。轉眼到了2021年,同一隻手錶竟然要叫價10萬以上,重要排隊都無人賣比你...

離題了,只講聲底,之前聽過866,我個人都覺得不錯,認為控制力好,能應付高動態音樂,清快,音樂稍微forward少少(感覺較為live,好想音樂會左前排,並非中後排)。用詞都係摸索當中,不知聽過的師兄會怎樣形容呢?
回復

jjjason1 發表於 2021-6-30 16:38
肥Dan個樣係幾吸引的,實物看過,做工真係一流,好似一部跑車一樣,但就反映到價錢裡,真系一大部分的錢 ...

買hi fi會賣,因為無地方放,正小小嘅都幾拾至百幾磅,錶又唔同細細隻,揾個架放二三十隻都唔阻定,
二十幾年前賣咗隻0首未戴過IWC MKXII都有啲後悔.所以以後都唔賣錶啦,
其實真係賺錢係間廠同大手炒家,一隻咁普通工藝機芯既錶可以賣到咁贵,飢餓行銷式手法利害

AP,PP,而家VC 4500都學咗嘢,
好似日本威士纪,好似一個台湾佬知有間廠執苙買曬存貨,再俾錢叫傳媒日吹夜吹,二三百炒到一幾一支,千幾炒到幾萬
回復

肥Dan個樣係幾吸引的,實物看過,做工真係一流,好似一部跑車一樣,但就反映到價錢裡,真系一大部分的錢 ...

覺得Bou|der 機有美式punch, dynamic 又唔粗分析力幾好,係音藥感炫樂争小小,可能要Pre同source同線 夾一夾,
可能2,同3 class A會好口的,但新機有點贵了.
回復

Tomt 發表於 2021-6-30 14:03
肥Dan似勞錶,贵成倍唔值,866同級用料比肥Dan好,我都想買1160可惜無866個價咁筍, ...

如果以性價比,咁一定866, 1160正呀
回復

我在代理聼,用ayre合併推好正
回復

Simcity 發表於 2021-6-30 14:27
小弟木耳聽過Wilson Audio 夾 CH precision 應該係至堅!

每邊墊部CH 塊板連座差不多10萬銀呢!
回復

PAM 真係帶個 Feel, 雖然係會跌錢,但係人地會用另一種眼光睇你,所以我仍然會再入手
回復

jjjason1 發表於 2021-6-30 09:48
謝謝師兄

其中一個組合我都在考慮是 X250 + Audio Research 前級,X250有控制力但就差點音色,加部ARC前 ...

我覺得麻麻地.

一套ARC會好好多.
回復

racewong 發表於 2021-7-3 13:23
我覺得麻麻地.

一套ARC會好好多.

相信.8會音色幼細啲,都想買XA100.8,但個價仲貴過產地美定價!
回復