新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: jjjason1

[合併擴音機] Wilson 喇叭夾 Amp

Tomt 發表於 2021-7-3 19:03
相信.8會音色幼細啲,都想買XA100.8,但個價仲貴過產地美定價!

pass玩一套會好d. 不過要用線材調味.
回復

用了多年金仔C2400/A60配Sophia 2, 非常從容自然的聲音,個人買了這套以後,聽了不少其他機也沒有換機意欲,除了新D的金仔及Wilson,但要補錢太多,所以安於現狀。

另外一個好處就是這套機細聲都依然有音樂感和體態。
回復

accudude 發表於 2021-7-5 11:02
用了多年金仔C2400/A60配Sophia 2, 非常從容自然的聲音,個人買了這套以後,聽了不少其他機也沒有換機意欲 ...

睇你幾時身痕直上3系
回復

有邊位知道Wilson Audio Yvette 同 Sophia 3 音質分別大唔大?  Yvette有何提升?

用緊 Sophia 3, 好鍾意 WA 聲, 本來想換 Sasha 2 (or DAW), 但無奈地方細, 最大只可以放Sophia/ Yvette, 否則換 Sasha 就算唔Boom, 能量唔過大, 都只能發揮到對喇叭50%-60%功力, 嘥左對喇叭.
回復

MM622 發表於 2021-7-6 15:29
有邊位知道Wilson Audio Yvette 同 Sophia 3 音質分別大唔大?  Yvette有何提升?

用緊 Sophia 3, 好鍾意 WA ...

Sasha 聲音規模真的太大,在香港不是超級富豪的大廳真的很難容得落。就算代理的大房都有D mun。  Yvette真系幾正,聲底同Sophia系列差不多,但更立體細緻。
回復

accudude 發表於 2021-7-5 11:02
用了多年金仔C2400/A60配Sophia 2, 非常從容自然的聲音,個人買了這套以後,聽了不少其他機也沒有換機意欲 ...

居然是金仔,見好多 ching 都反對的,但 Wilson 的 FB group 就有人咁做,而且好像是代理來。
回復

t1174 發表於 2021-7-8 18:18
居然是金仔,見好多 ching 都反對的,但 Wilson 的 FB group 就有人咁做,而且好像是代理來。 ...

當年代理上來setup ,佢都話估唔到禁夾同禁夠力。
我當時都係之前在日本聽過A60夾Avalon Isis, 覺得禁巨型的喇叭都推到,我又鐘意Sophia2 的聲音,所以決定一搏。
回復

Wilson Audio Sophia 3 + Accuphase:
https://www.youtube.com/watch?v=GZpFjW6J0jU

Wilson Audio Sabrina+ Accuphase:
https://www.youtube.com/watch?v=Qiz-Hag79rY
回復

accudude 發表於 2021-7-9 11:00
當年代理上來setup ,佢都話估唔到禁夾同禁夠力。
我當時都係之前在日本聽過A60夾Avalon Isis, 覺得禁巨 ...

金仔當然夾WA啦.

其實金仔夾好多喇叭都好好聽. 真係要睇你自己對聲音既偏好.
回復

请教,nagra classic int合适不?
回復

ravelll 發表於 2021-7-11 11:50
请教,nagra classic int合适不?

夾, nagra 夾Wilson
回復

jjjason1 發表於 2021-6-29 19:30
有呀 我見有幾位師兄都係用audio research推大型wilson, 都有考慮用audio research前級,但暫時沒有機會 ...

找鄺大俠家訪,他用ARC推Wilson

評分

查看全部評分

回復

hksarac 發表於 2021-8-31 22:20

ARC夾MAGGIE屏風最好聲.
回復

hksarac 發表於 2021-8-31 22:20

鄺大俠嗰度,真係聽咗至講啦!
回復

AS881 發表於 2021-10-30 08:12
鄺大俠嗰度,真係聽咗至講啦!

咩意思?
回復

嗰度D 聲不敢恭維 好多師兄都聽到媽媽聲,我5分鐘已經想走!唔好理人地用咩推!人人標準都唔一樣,嗰度我只係聽到成個音場在腰之下,企起身D野全部在下低!聽完比佢嚇死!
回復

Tomt 發表於 2021-6-30 14:03
肥Dan似勞錶,贵成倍唔值,866同級用料比肥Dan好,我都想買1160可惜無866個價咁筍, ...

聽聲決定啦!我會揀肥dan, Boulder 240V 電壓我就一定唔考慮!
回復

AS881 發表於 2021-10-30 20:05
嗰度D 聲不敢恭維 好多師兄都聽到媽媽聲,我5分鐘已經想走!唔好理人地用咩推!人人標準都唔一樣, ...

個大俠成日教人咩考牌又點擺位,有冇咁誇張5分鐘就想走呀
回復

focaln1 發表於 2021-10-31 23:31
個大俠成日教人咩考牌又點擺位,有冇咁誇張5分鐘就想走呀

係!你留意吓佢從來只係教所謂擺位,佢concept永遠唔會有較聲,諧震等任何附件處理!而且你見到,佢係冇任何附件嘢!同佢所謂擺位,由頭到尾只係移前移後!佢個空間擺咩位?!
回復

跟朋友上過大俠屋企聽過, 個人覺得WA Alexandria放佢個廳有d over咗
回復