新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: jjjason1

[合併擴音機] Wilson 喇叭夾 Amp

shooter 發表於 2021-11-1 08:46
跟朋友上過大俠屋企聽過, 個人覺得WA Alexandria放佢個廳有d over咗

放對WA Alexandria 太大了, 直情over 晒, 佢個廳寬度好似只有12.5 呎, 對喇叭幾乎貼哂牆, 兩邊完全冇空間比對喇叭呼吸,  相信只能夠發揮到對喇叭60%-70%, 只係滿足左自己擁有對喇叭.  個人覺得就算佢以前用Alexia 2 都有d over.

响 Audiogon forum 有人話佢地方有 16' (W) x 20' (L), 但都唔敢買Alexia, 怕發揮得唔好, 只係用Sasha 2.
回復

shooter 發表於 2021-11-1 08:46
跟朋友上過大俠屋企聽過, 個人覺得WA Alexandria放佢個廳有d over咗

我嘅comments係聽佢放舊個對,新入呢對冇去聽過!
回復

Alexia 2 嗰時上去聽過, 覺得正路喎, 之後重去多2,3次, 學到D嘢. 不過要音色就無, 佢唔係走音色取向. 反而換咗喇叭後就冇去過.
回復

里克1 發表於 2021-11-1 15:45
Alexia 2 嗰時上去聽過, 覺得正路喎, 之後重去多2,3次, 學到D嘢. 不過要音色就無, 佢唔係走音色取向. 反而 ...

只能說每人聽感不同
回復

要調校一套音響系統,喇叭擺位係最基本同最有效做法,對影响整套組合表現極為重要,反而調音附件等玩意祗可錦上添花及調較個人口味。
將喇叭位置之前後左右移動,尋找適合而正確之位置,調整角度等看似簡單,但內裹包含對整套組合之特性,正確的聲音及音樂等的認知!

喇叭位置尤如相機鏡頭之焦距,如未調正,相中人物是男是女都未能分清,又如何能看到他身上所帶的小飾物(配件)呢!
如認為喇叭擺位不重要,其實根本未深入懂得音響,祇是有音會響啫!

評分

查看全部評分

回復

freeman062 發表於 2021-11-2 01:19
要調校一套音響系統,喇叭擺位係最基本同最有效做法,對影响整套組合表現極為重要,反而調音附件等玩意祗可 ...

呢D我明白,只係你唔認識鄺大俠係咩人啫
回復

叫咗大俠咁多年, 有個性唔出奇. 其實佢都花不少心思在房間處理的.  而且佢個廳本身夠深, 已能消化到大量低音. 相信喜歡聽現場的朋友會較易認同佢音響取向. 姑勿論音響也好, 為人也好, 佢好歡迎家訪的, 自己約上去親身體驗最好. 而且佢套新wilson Alexx V夾AR, 因為已經係不同代理, 能聽到的機會不多, 值得一聽.
回復

聽音響可以有個人喜好同口味,但HIFI即是高度傳真就有一定之準則,聲音能像現場表現及真實樂器所發出的便是傳真!
在下對鄺大俠認識不深,不便評論其人品性格如何,但就我聽過其組合的表現而論, 排除個人之口味喜好,實不失為一套四平八穏的好聲音.
高过人的喇叭音場結像及定位要攪到低過腰以下都有一定的難度 希望師兄也能像大俠一樣大䦕門戶, 讓我等後學晚輩也能學習及認識下如何才是好聲音
回復

freeman062 發表於 2021-11-2 13:42
聽音響可以有個人喜好同口味,但HIFI即是高度傳真就有一定之準則,聲音能像現場表現及真實樂器所發出的便是傳 ...

我個人不再評論,若有人認為那套能作為參考就好!沒關係, 畢竟hifi就是很個人的
回復

AS881 發表於 2021-11-2 15:56
我個人不再評論,若有人認為那套能作為參考就好!沒關係, 畢竟hifi就是很個人的 ...

玩音響就可以好個人,祗要有音會響便是音響!
但叫得High fidelity 高度傳真,便要有一定基準,唔會將violin變viola或將電結打變木結打了。
回復

咁呢個梗係!正如有牌子好聲,但就將歌者實際年齡像時光倒流般去回十年前的嫩聲,呢種已經是不能接受的,但往往仍然有太多人讚嘆声音多美!不過又補充一句,諧震係可以完全mess晒成套機出來嘅效果,所以附件並不只是調自己的口味!佢作用係可以中性地將你套系統原有的聲音表現番出來!
回復

我記得那時大俠是有處理諧震的.  不多, 只放釘在CD盤/解碼下, 看落很普通的.  他有解釋以他器材的級數, 廠方對器材本身已有相當的諧震處理, 難找到只有正面而不用trade off 的附件. 此情況同樣適用於電處,所以他亦沒有用電處. 以我上去數次家訪經驗, 不認同他的聲音應大有人在, 但覺得音場亂就有點難以理解.
回復

里克1 發表於 2021-11-2 19:44
我記得那時大俠是有處理諧震的.  不多, 只放釘在CD盤/解碼下, 看落很普通的.  他有解釋以他器材的級數,  ...

我滿心期待的上去, 進屋後5分鐘已想走!好彩我有經驗入屋前已刻意說明我時間不多,是順道聽聽半個鐘便要走了,結果都涯了20至25分鐘才走,已經盡力了!
回復

ching 講Alexia 時期嗰套, 即係同我聽同一套。  可以用捱嚟形容, 我真係無語。  不過ching 你有一句我認同的, 就係聽咗再講。  希望未聽過的朋友唔好理我地點講, 自己約去聽下, 自己揾答案。
回復

里克1 發表於 2021-11-2 21:13
ching 講Alexia 時期嗰套, 即係同我聽同一套。  可以用捱嚟形容, 我真係無語。  不過ching 你有一句我認 ...

絕對是的!網上任何人講只能作參考,要自己聽才最實際,我不欣賞,但可能有其它師兄會欣賞當中某些原來是喜歡的也說不定, 咁就ok 啦!機最終都係要買來令自己開心的!
回復

唔好講音色!
只講做人能願意邀請陌生人去拜訪,招呼你2-3小時已經難得!
妒忌⋯⋯係得不到快樂
回復

嘩, 你地講講下喇叭, 無端端變左大俠?!  

我都係唔方便搭咀. .... 閃....
回復

各人有各人喜好, 唔講人....
講翻喇叭啦, 我自己聽咗B&W兩代(D4未出去聽過), 心CC+seafood痕, 想轉下口味, WA都係考慮之一, 但地方唔大, DAW/Yvette 怕over咗, Sabrina X 又好似細咗d {:5_513:}
回復

shooter 發表於 2021-11-5 14:51
各人有各人喜好, 唔講人....
講翻喇叭啦, 我自己聽咗B&W兩代(D4未出去聽過), 心CC+seafood痕, 想轉下口味,  ...

如果聆聽環境少於 200 sq ft 或者較容易 boom, 用  Yvette  可能有點麻煩。除此之外 WA 擺啱個位幾易出到靚聲。
回復

haha12 發表於 2021-11-15 21:03
如果聆聽環境少於 200 sq ft 或者較容易 boom, 用  Yvette  可能有點麻煩。除此之外 WA 擺啱個位幾易出到 ...

係呀, Yvette 個10" woofer 我都驚驚哋, 聆聽環境得13x呎咋 , SabrinaX 個樣又唔鍾意  
回復