新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 3545|回復: 22

[請教] 直驅盤

查實PLATTER由直驅或皮帶來驅動,聲音上兩者會有什麼分別?玩過直驅盤的朋友上來分享下。
回復

個SAT好靚, 咩價位???
回復

reed唔算係直驅盤
回復

https://www.brinkmann-audio.de/main.php?prod=taurus&lang=en
可以考慮下Brinkmann 新款Taurus直驅盤、我自己之玩過Brinkmann Bardo覺得好超值,外國評論好高C/P

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2021-7-3 13:21
個SAT好靚, 咩價位???

SAT XD1轉動部份係Technics SP10R改裝,Technics SP10R賣HKD7xxxx,SAT XD1就賣€150,000!我相信大家都知邊個抵玩啦
回復

直驅盤有一定的優勢、轉速通常比帶動盤更準確。直驅盤在聽感上有一種直接的感覺、聽起來低頻有一種獨特的效果。現代新款的直驅盤都解決咗好多以往直驅盤的缺點、所以值得一試!
回復

GPA monaco, SP10 MK3, brinkmann taurus, 我都親身玩過/緊,每個都唔同配搭盤臂頭,聲音出來都可以很不同,不過一般來講直驅轉速都很正確,少咗一啲味,比較淡麗,其實未必啱毎個人

評分

查看全部評分

回復

帶動反而一般來說,和味些少,低頻段有些許膨脹感覺。呢個聽感唔係從技術方面去分析,只係我自己感覺
回復

Billy 發表於 2021-7-3 14:55
SAT XD1轉動部份係Technics SP10R改裝,Technics SP10R賣HKD7xxxx,SAT XD1就賣€150,000!我相信大家都 ...

€150,000

我果然好有眼光.
回復

racewong 發表於 2021-7-3 17:34
€150,000

我果然好有眼光.

SAT 唱盤要連 SAT 唱臂一齊買,不散賣,加埋會再貴幾十個
回復

ThomasLi@FB 發表於 2021-7-3 18:01
SAT 唱盤要連 SAT 唱臂一齊買,不散賣,加埋會再貴幾十個

你有zero, 唔駛要sat盤啦.

評分

查看全部評分

回復

直驅盤一般特性是低音比較實淨,但聲音無帶動的細緻
回復

細 tec 師兄,如果想轉下口味,直驅盤係唔錯嘅選擇,小弟覺得可以買個Technics直驅盤返嚟試玩一下,適合自己口味再upgrade更高級型號。
回復

要買個E生聽筒,聽吓有冇rumble noise, 曾經買過部皮带德造turntable 好似火車行過,呢部平靚正, IMG_20210703_185402.jpg
回復

Simcity 發表於 2021-7-3 18:36
細 tec 師兄,如果想轉下口味,直驅盤係唔錯嘅選擇,小弟覺得可以買個Technics直驅盤返嚟試玩一 ...

小弟喺呢位大師兄度聽過最新Technics旗艦直驅盤,呢一個價位係唔錯嘅選擇。

評分

查看全部評分

回復

Wave Kinetics NVS Reference Direct-Drive Turntable
Current Retail: $45,000
DS_Audio_ION_001_10_C30_sat10_8x6_216ppi_IMG_2957-Copy-1024x768.jpg
呢部NVS我覺得好樣過SAT,SAT盤的評價在What's Best Forum好負面。
回復

Simcity 發表於 2021-7-3 19:07
小弟喺呢位大師兄度聽過最新Technics旗艦直驅盤,呢一個價位係唔錯嘅選擇。

如果變成咁,都幾靚。
回復

今天剛巧聴了 Technics SP-10R 盤芯, 加在 Oswalds Mill Audio (OMA) 的 cast iron plinth 之上, 的確很不錯!
https://oswaldsmillaudio.com/technics

回復

嘩正喎
回復