新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4963|回復: 14

[CD播放機] 請教CD Player選擇

各位師兄你好, 原本只是用普通平價啲DAC播放file聽歌,但不想浪費家中大量CD
所以想入返部新cd機聽歌 ($2-3xk)
睇咗幾日都有啲心水
1. Luxman D-03x / D-06u
2. Accuphase DP-450
3. Yamaha CD-S3000
小弟只有CD沒有MQA-CD,SACD
睇個功能好似Accuphase呢個最樸素, 本身用緊Luxman AMP, 定係Luxman會夾聲啲

請教師兄們, 比較推介邊部
我投2号,因師兄只玩CD,但這機可供師兄在未來可以玩CAS,這機可作為DAC,可玩普通CD 的PCM,也可以玩SACD的FILE。
回復

個人見意 Luxman D-06u, 我聽過唔錯, 佢價位好似高d-03x, 理應好聲啲, 同埋你本身用luxman amp, 一套西裝較好!
回復

唔使諗喇, 一套西裝係最夾聲, 夠預算咪D-06U囉.
回復

D-08U second hand ,
回復

1. Luxman D-03x

駁部平平地既STREAMER或電腦就可以聽埋TIDAL既MQA.
回復

racewong 發表於 2021-7-14 10:42
1. Luxman D-03x

駁部平平地既STREAMER或電腦就可以聽埋TIDAL既MQA.

加上一套西裝, 唔會死錯人. 放心去馬.
回復

在只有CD沒有MQA-CD,SACD情況下

選2

一套西裝係夾但不是最好聲
回復

dennis88 發表於 2021-7-14 13:31
在只有CD沒有MQA-CD,SACD情況下

選2

一套西裝係最穩陣既玩法.

當然用家可用不同品牌調出比西裝更靚聲的配搭.

我自己就會選擇品牌既強項配搭, 即係有D係強在TRANSPORT , 有D強喺DAC, 有D只係前後級靚聲....等等.

評分

查看全部評分

回復

多謝咁多位師兄推介,最後都係選咗Luxman
原來D-06u已經停產,希望D-03x唔會失望
回復

KC4810 發表於 2021-7-15 20:45
...

唔會啦,聽過 D03x ,唔錯丫
回復

Luxman D-03x

accuphase? buy DP550 or higher, otherwise pass

Yamaha? too old
回復

金仔最新果部係咪叫570??
回復

KC4810 發表於 2021-7-15 20:45
...

放心啦, D03X係超值之選.
回復

Marantz SA-10....
回復