新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 3971|回復: 38

[請教] 麥記推focal sopra 2 好唔好?

現用Diablo 300 想改用麥記pre2700 + amp462....
唔知效果估計如何?現聲音感覺偏硬, 有胆希望柔少許
THX!
有考慮12000不過橫掂都係upgrade冇理由玩番合併....
回復

我都聽過diablo 300推N1, 真係好 硬橋硬馬, 前幾日 上朋友仔度 佢換咗gryphon 前後級推N1, 啲聲即刻靚曬, 順滑綿密不特止, 最明顯係轉彎位同埋個動態, 音樂感返曬嚟! 中頻人聲 亦都似番個人! 所以我覺得係 級數 問題, 我估計你升級 老麥 前後級, 應該都幫到手!

另外有一次 又係聽朋友仔嗰套CH推N2, 又係靚聲, 絕對唔係diablo 推出嚟嗰種感覺, 所以我覺得你換amp 係明智

不過講真!gryphon推 sopra真係好夾, 我自己都好鍾意, 但係就要 高級 嘅前後級 去推先有咁嘅效果!

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2021-9-7 12:00
我都聽過diablo 300推N1, 真係好 硬橋硬馬, 前幾日 上朋友仔度 佢換咗gryphon 前後級推N1, 啲聲即刻靚曬 ...

Totally agree, Focal is really AMP demanding. That is the reason I go for VA instead.
回復

t93288 發表於 2021-9-7 12:48
Totally agree, Focal is really AMP demanding. That is the reason I go for VA instead.

之前聽過咁多機推FOCAL, 發覺瑞士機推FOCAL最高貴脫俗, 微動態靚到不得了.

評分

查看全部評分

回復

最衰每次都係估估下,冇辦法搵到心目中要嘅前後級推n2.
回復

明天去聽麥記.....
那麼如gryphon 那一型號適合?如essense 50A類是否細瓦了?
回復

去462...不如611s
回復

Vincent993 發表於 2021-9-7 20:07
最衰每次都係估估下,冇辦法搵到心目中要嘅前後級推n2.

介紹多一部合併比你考慮.

AD ISIS

https://review.u-audio.com.tw/reviewdetail.asp?reviewid=1216
回復

I use Mcintosh C2500 + 452  to drive Micro Utopia. It's very good.
回復

路過多事,如果真係要推好N2,最好有一部高質amp,
到時就可以感受到N2嘅能力。
我分別用過以下amp去推N2:
Threshold SA 6e
Mark 585.5
Passlabs 250.5
Passlabs 160.8
回復

https://www.facebook.com/groups/ ... k/4306945156061885/

我剛換了C2700 MC462 聽感吾係硬嗰類,係帶小小柔的,夾KEF還可以
回復

前後級目前都係心意麥記2700加462, 如果用c53係唔係冇咁柔不過分析力強啲?
回復

JJ tiger 用 CH L1 M1 應該將sopra 發揮得好好
Pass lab 都有考慮過不過香港少人用咗冇乜機會聽
回復

樓主最後是否用麥記2700+462?想參考下,因我都係N2
回復

Vincent993 發表於 2021-9-13 11:34
前後級目前都係心意麥記2700加462, 如果用c53係唔係冇咁柔不過分析力強啲?

你上阿二度試吓,佢兩部都有齊可以一齊試,吾使試好耐,你就知會買邊部
回復

pclai2000 發表於 2021-9-22 07:28
你上阿二度試吓,佢兩部都有齊可以一齊試,吾使試好耐,你就知會買邊部 ...

阿二有無GOLDMUND?? 可以試埋瑞士機喎.
回復

racewong 發表於 2021-9-7 13:53
之前聽過咁多機推FOCAL, 發覺瑞士機推FOCAL最高貴脫俗, 微動態靚到不得了.

瑞士機推 FOCAL Very good !!!
回復

Vincent993 發表於 2021-9-13 16:08
JJ tiger 用 CH L1 M1 應該將sopra 發揮得好好
Pass lab 都有考慮過不過香港少人用咗冇乜機會聽 ...

早幾天家訪完 JJ Tiger師兄, CH precision + Focal is perfect match.  If CH M1 is out budget, you won't regret with A1.5. Goldmund & Nagra also very good!!

評分

查看全部評分

回復

Simcity 發表於 2021-9-22 18:40
早幾天家訪完 JJ Tiger師兄, CH precision + Focal is perfect match.  If CH M1 is out budget, you won' ...

多謝Simcity大師兄嘉許,
小師弟我仍在學習中
回復