新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8947|回復: 57

[CAS] 點樣先至可以玩到Streaming好聲

各位好,CAS新手問題!

有經驗轉左條 interconnect 啲聲可以爭好遠,咁換條 LAN cable 又有幾大分別?
有啲超過一萬蚊唔知值唔值 。

除咗 LAN Cable,仲有冇其他嘢都要換呢?

希望各位師兄指教
補充一下,買咗nuc 做 ROON rock,有 LPS,普通 lan switch,普通 lan cable. 用 lumin streamer. 聽 tidal 多。
回復

我建議一個免費的方法,用盡你的ROON內的強大功能 (DSP, EQ, TONE)

如果唔識,我情願俾錢人做房間修正+DSP,都唔會用一萬買條LAN線

俾音響玩左咁耐,真係有好大的改變,只有換喇叭,AMP,DAC
回復

Midnighteye 發表於 2021-9-16 00:00
我建議一個免費的方法,用盡你的ROON內的強大功能 (DSP, EQ, TONE)

如果唔識,我情願俾錢人做房間修正+DSP ...

Switch都好大影響, 樓主可以到俱樂部借switch返屋企慢慢試
回復

Tidal裡面啲檔案質素, 係唔值用條一萬蚊嘅Lan線, 千零2千蚊已經好足夠, 剩低8千蚊, 去啲買音樂檔案網站, 買啲高質嘅DSD128, DSD256或DXD嚟聽, 保證令你耳目一新.
再嚟梗係要搵個靚解碼, 咁就完美.

回復

類似 silence angle n8 或者 SOtM 嗰啲?
回復

pete720 發表於 2021-9-16 09:15
類似 silence angle n8 或者 SOtM 嗰啲?

係呀。      
回復

pete720 發表於 2021-9-15 23:48
補充一下,買咗nuc 做 ROON rock,有 LPS,普通 lan switch,普通 lan cable. 用 lumin streamer. 聽 tidal ...

買隻光隔先,e.g. https://nandeaudio.com/product/fiber-box/

淨下既錢就買個商務或打機用既 router 先,set QoS 俾 streamer 個port。換咗呢兩樣,順利既話,你 streamer 直插 router 可能會好聲過你用現在的 switch。

日後再儲夠彈藥先換 switch。e.g.  https://nandeaudio.com/product/fiber-box/

至於條 lan cable,你用餘下既彈藥去黃金搵幾條 certified 既 Cat 8 Lan cable 就應該有排玩,玩到你搵埋個  switch。

Have fun!

評分

查看全部評分

回復

pete720 發表於 2021-9-15 23:48
補充一下,買咗nuc 做 ROON rock,有 LPS,普通 lan switch,普通 lan cable. 用 lumin streamer. 聽 tidal ...

最簡單的方法當然係上埋Qobuz啦。唔好上錯美国戶口喎,一定要歐洲。個曲庫是不同的。至於Tidal同Qobuz就等如33同45轉LP之比。

評分

查看全部評分

回復

dekiller 發表於 2021-9-16 13:18
最簡單的方法當然係上埋Qobuz啦。唔好上錯美国戶口喎,一定要歐洲。個曲庫是不同的。至於Tidal同Qobuz就 ...

Quboz 未有family plan,所以唔抵玩
回復

AS881 發表於 2021-9-16 13:25
Quboz 未有family plan,所以唔抵玩

咁比起D配件又抵好多呢。用Premier買文件重有折頭。

評分

查看全部評分

回復

LAN CABLE分別梗係大啦
我朋友用緊AIM NA7, 我借返黎玩過, 同原本條雞線比真係差天共地
人聲通透度, 寧靜度, 密度同埋音場深度都好左好多
搞到我都忍唔到手, 不過我筆直有限買左AIM NA5
買返黎一聽, 其實NA5已經好好, 3000鬆啲價位絕對值
但我仍然係對NA7個寧靜度念念不忘
應該遲啲都會換埋NA7

評分

查看全部評分

回復

回復

謝各位!

聽落 switch 同 lan cable 都好有影響。
我有商用 switch,試吓加個QoS先。
回復

ROON 去 switch,switch 去 streamer 有兩條 lan 線,有冇話換邊條?兩條都換有D貴,定係一定要換晒?
回復

pete720 發表於 2021-9-16 22:09
ROON 去 switch,switch 去 streamer 有兩條 lan 線,有冇話換邊條?兩條都換有D貴,定係一定要換晒? ...

其實你係咪要講咗你用緊乜嘢機先呢?就咁話要買條 LAN 線,買咗都未必有用
回復

Dalby Meda < Sotm switch + Sotm clock with Jcat LPS
回復

Lumin 咩Model呢?如果用埋佢做解碼,低階型號試過唔算太好聲。聲效想有大改進,係streamer 同解碼分開,upgrade 咗解碼先

至於lan cable 同switch,換咗對聽感上係有改善,但唔會有翻天覆地轉變
我由普通DC POWER switch 同雞LAN 換成N8 + LPS, AIM NA5 + 全網線換sanwa cat 8 後,D聲變乾淨好多同靜,毛嘈感少咗好多,細節都多咗
回復

dekiller 發表於 2021-9-16 13:18
最簡單的方法當然係上埋Qobuz啦。唔好上錯美国戶口喎,一定要歐洲。個曲庫是不同的。至於Tidal同Qobuz就 ...

Tidal speed 更新後,差別不大.
回復

cakvin925 發表於 2021-9-17 10:41
Tidal speed 更新後,差別不大.

什麼speed?
回復