新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: pete720

[CAS] 點樣先至可以玩到Streaming好聲

傳輸速度.
不過揾唔翻,由舊轉新速嘅數字。
回復

toywoof 發表於 2021-9-17 10:19
Lumin 咩Model呢?如果用埋佢做解碼,低階型號試過唔算太好聲。聲效想有大改進,係streamer 同解碼分開,up ...

Lumin D2

師兄你條 N2 駁乜嘢機? 又有一啲其他網線,我唔係太明。你只電視、遊戲機等等嗰啲?
回復

PhantomGTR 發表於 2021-9-16 10:55
買隻光隔先,e.g. https://nandeaudio.com/product/fiber-box/

淨下既錢就買個商務或打機用既 router 先 ...

師兄,如果我已經分開咗兩隻switch,QoS係咪冇幫助呢?

Internet > router > switch1
Switch1 > switch2 (switch1 駁其他器材,如電視、PS4)
Switch2 只駁 ROON 同 streamer (如果聽 File 就應該唔使經 switch1,以減少干擾)

咁係咪唔使 set QoS?
回復

我有潔癖

評分

查看全部評分

回復

cakvin925 發表於 2021-9-17 13:05
傳輸速度.
不過揾唔翻,由舊轉新速嘅數字。

速度只影響了穩定性。它們是文件質與量的差別。話33同45之比係客氣。

回復

Router > fiber box > silent switch > lan to music server , other lan to streamer dac, 對我來講已經唔係好分得出聽緊 tidal 定 file,
回復

gary9413 發表於 2021-9-18 11:18
Router > fiber box > silent switch > lan to music server , other lan to streamer dac, 對我來講已經唔 ...

Thanks for sharing
回復

dekiller 發表於 2021-9-18 11:06
速度只影響了穩定性。它們是文件質與量的差別。話33同45之比係客氣。

...

我以同一隻Album ,嘅Qobuz Hi-Res vs Tidal Master 比較。
可能由Mac 經Audirvana去DAC,  所以分别不大。
回復

pete720 發表於 2021-9-17 21:36
師兄,如果我已經分開咗兩隻switch,QoS係咪冇幫助呢?

Internet > router > switch1

師兄,多少係靠試。因為每個改動,如果有更大既 noise source,換句話說,即係個改動唔近樽頸位 (或 weakest link) 既話,就會可能無乜 effect。
回復

首先多謝各位師兄幫忙! 小弟先來一個簡單的分享,
買嘅時候已經話條線一定要煲,我聽咗大約兩隻碟之後已經可以分享Lan 線肯定有幫助!先聲明我唔係不停換線作AB比較,只係換線後聽我熟悉嘅歌曲。

整體的感覺是音場空擴大了,空氣感好咗!感覺舒服!可以好好享受。

聽夏韶聲 Om5 (File):佢把聲比之前變得更加感情豐富,尾音更多,不會和低音樂器渾和一起。樂器同人聲分隔度清晰。NA7人聲真係一個強項。

聽 Dave Brubeck Time Out (Tidal MQA 176):每件樂器定位清晰,低頻彈跳力更好。整個音場擴大了,而且向後移,穿牆。第三track Take Five, 左邊有一小段 drum solo,每一下鼓聲都清楚聽見。普通Lan 線係有一種模糊感覺,鼓聲同餘音會有一點重疊,用NA7 每一吓鼓聲清楚之餘亦可聽到尾音,可能呢個就係空氣咁嘅來源。

我覺得冇買錯,有冇買貴就唔知!畢竟我第一次買hifi用Lan線,NA5有冇接近嘅效果,或者其他更好嘅LAN線就交代各位師兄分享!

回復

pete720 發表於 2021-9-17 19:29
Lumin D2

師兄你條 N2 駁乜嘢機? 又有一啲其他網線,我唔係太明。你只電視、遊戲機等等嗰啲? ...

師兄你好,唔好意思咁遲覆!

其實係咁,我廳音響櫃的機都駁入N8,不過唔係聽歌用就換SANWA CAT8,因為成本問題,例如modem to router, N8 to PS4/XBOX X/Media Player/NAS,咁樣整體已經靜咗

而music server to N8 and N8 to streamer 就用咗AIM NA5,效果再上一層樓。只係呢類比較好屏蔽既又硬又粗,好鬼難搞
回復

我現時用NAS (SSD硬碟) 做Music Server 駁入Wi-Fi router再駁streamer。
剛購入Etherregen switch, 打算咁駁: NAS->router->switch->streamer (全部都有獨立LPS電源),大前提NAS->router不改動情況底下,請問可以再加什麼配件或接駁方法改善?
回復

gurahamu 發表於 2021-9-28 13:51
我現時用NAS (SSD硬碟) 做Music Server 駁入Wi-Fi router再駁streamer。
剛購入Etherregen switch, 打算咁 ...

會唔會係 router 去 switch , 再由switch 分別駁 nas 及 streamer 應該好啲呢!
回復

pete720 發表於 2021-9-19 22:45
首先多謝各位師兄幫忙! 小弟先來一個簡單的分享,
買嘅時候已經話條線一定要煲,我聽咗大約兩隻碟之後已 ...

史SIR無介紹錯啦.
回復

dekiller 發表於 2021-9-16 13:18
最簡單的方法當然係上埋Qobuz啦。唔好上錯美国戶口喎,一定要歐洲。個曲庫是不同的。至於Tidal同Qobuz就 ...

想請教是否可以用VPN開Qobuz AC,咁之後在香港用player在那裡聽都冇問題呢?因為唔係用電腦做music server,所以唔知得唔得。。
回復

gary9413 發表於 2021-9-28 15:05
會唔會係 router 去 switch , 再由switch 分別駁 nas 及 streamer 應該好啲呢!  ...

我都係咁諗,但係部NAS裝咗其他Files俾電腦用行緊2.5G Lan 經router派比電腦,所以想睇吓可唔可以唔改變NAS->router接駁而加啲其他配件(e.g.光隔?)減低訊噪
回復

chakat 發表於 2021-9-28 18:47
想請教是否可以用VPN開Qobuz AC,咁之後在香港用player在那裡聽都冇問題呢?因為唔係用電腦做music serve ...

Basically okay.  Since it works in China and Macau.
回復

chakat 發表於 2021-9-28 18:47
想請教是否可以用VPN開Qobuz AC,咁之後在香港用player在那裡聽都冇問題呢?因為唔係用電腦做music serve ...

Hi Chakat hing ,

以前只需要用歐洲 IPaddress,  這兩年, 好似要用歐洲issue 的 信用卡.  只要開到戶口,  lumin , INNUOS or any ROON supported device should works .  我暫時用左5-6 年都無問題.  

Qobuz 的真 hi res ,  真係另一個level 呢.

try to taobao .... for qobuz ,  may help.

Best,
blau
回復

小弟最近也想提升CAS質素,而家用緊普通switch 連LPS供電
請問各位師兄添加fiber box還是升級有OXCO時鐘嘅Switch升級感會明顯啲?
回復

lklok825 發表於 2021-9-29 12:09
小弟最近也想提升CAS質素,而家用緊普通switch 連LPS供電
請問各位師兄添加fiber box還是升級有OXCO時鐘嘅S ...

俱樂部有得借比你番去試.

回復