新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: AS881

[前級] 漫長的6個月等待,終於完結了!(9/10 pic updated)

Supratek 正!
回復

dekiller 發表於 2021-10-9 09:32
究竟係前級定後級呢?

前級, 行直熱或旁熱膽, 亦可同時兩用, 兩組輸出比後級作biamp, 例如直熱300B推高,6SN7推低!
回復

uglymask 發表於 2021-10-9 09:13
好靓,恭喜師兄!

謝謝
回復

回復

Supratek 其實好多年㗎啦! 十幾年前曾經喺r33 hit過一輪, 嗰陣時我都有考慮過想玩, 但唔知點解間廠忽然靜咗好幾年, 吾係見你出post 我都唔知道原來呢間房仲有生產.
回復

7500martin 發表於 2021-10-9 17:45
Supratek 其實好多年㗎啦! 十幾年前曾經喺r33 hit過一輪, 嗰陣時我都有考慮過想玩, 但唔知點解間廠忽然靜咗 ...

這牌子十多年前已經在外國forum好多人討論,後來的確嗰邊唔再做了!停咗好多年,後來再做番!聽聞佢做phono嗰部份更強,不過我就只玩line only!
回復

真係好靚,好想聽吓。為澳洲爭光!
回復

WozNotWoz 發表於 2021-10-9 20:00
真係好靚,好想聽吓。為澳洲爭光!

換支好野落去
回復

AS 881C hing,請問這Supratek 前級是什麼型號?
回復

換左D咩膽呀?
回復

Supertek 好正, 係澳洲做, 老細轉行賣紅酒, 停左一排唔做機, 最近又接番單!!
回復

RGN2004
回復

audiodiyer 發表於 2021-10-10 13:52
AS 881C hing,請問這Supratek 前級是什麼型號?

Supratek是間一人公司,機從頭到尾都是一人做,  在網上都可以看到各型号,但實際上你也可以基於各型号上加加減減,例如input/output數量等,我這個是根據之前的旗艦Grange而做的linestage, 就是它現今認為最好的前級,再加上有直熱/旁熱兩用的選擇, 這就是我想要的型号!
回復

AS881C hing:謝謝資料,還想請教這前級聲音取向是怎樣的?
回復

肯定是最抵玩前級。能讓一位CHING説成最靚聲而非之一的前級,必定能大大超越一般常見的旗艦産品。

回復

dekiller 發表於 2021-10-12 00:27
肯定是最抵玩前級。能讓一位CHING説成最靚聲而非之一的前級,必定能大大超越一般常見的旗艦産品。

{:3_62: ...

是的,好驚喜!聲音取向我想能說是寬鬆自然,又再次引領人進入音樂, 從hifi的角度,琴音粒粒圓潤飽滿, 非常真實,  有種很強列的模擬味,請注意,我不會說它聲音甜美,因為若要做甜美的聲音,隨意一部簾價的膽機已能達致效果, 它明顯是高質機的底子, 有強列的立体感,聲音非常的開闊, 動態凌厲, 已經是超越那種膽機“很甜美”的感覺了!當然膽機應說有的那種温婉細緻,晶瑩通透的膽管特性依然是十分濃烈的, 低頻量感充足而清澈,絕不拖泥帶水,最明顯察覺的是尾音非常長而且不散,有極高的潤澤水份與泛音!泛音真的多到滿瀉, 即使在聽Tidal中的音樂, 舊歌如陳慧嫻等某些曲目能讓聆聽者感受到歌者如泣似訴,栩栩如生的表情瀝瀝在目! 呢D都係我從未感受過, 佰份佰耳目一新!這些都只是在開箱全用原裝膽時的感受, 你知道我第一感覺是什麼嗎? 我立即認為呢部膽前一定要揾老友來家欣賞!不得不分享那種極為強悍的真實感!呢個係我第一次認為一定要 請人一齊來品嘗的前級!而且我地大家都知道,前級幾乎全主宰系統的聲底!可想而知係幾恐怖!尤其在聽直熱300B時, 那種魅力好難筆墨形容!搬家在即,否則我會將佢駁响唔同的power, 例如Jadis JA80, 單端300B等...遲D啦,呢D走唔甩!不過香港吋金呎土,
要找一幅大牆能放得下我橫向機架共95”的談何容易?!
大家若有興趣Supratek是什麼牌子來?大可以在Audiogon forum 打"Preamp deal of the Century" 咁就可以慢慢睇comments...
本來懶只打算寫兩句, 寫下寫下越寫越多!呢部前級是有真平衡輸入輸出的,很著意這些規格的,就會很對胃口!
在Audiogon, 亦有他人談及另一膽前,又是黑馬之作,有人會將它們PK, 究竟邊部好呢?真的各有奉場客, 各有各精彩,不約而同的,就是在港都沒有代理!既然唔知邊部好, 兩者點比較?!就等我遲下開箱,我自己親自PK下吧
回復

AS881 C hing 你好,看來你說的另一黑馬前級,看來已被 ching 你收歸旗下了!利害!
回復

audiodiyer 發表於 2021-10-12 11:42
AS881 C hing 你好,看來你說的另一黑馬前級,看來已被 ching 你收歸旗下了!利害! ...

是呢!本來應該到了,但delay了
回復

期待AS881兄兩部机比拼報告!
回復

audiodiyer 發表於 2021-10-12 17:33
期待AS881兄兩部机比拼報告!

多謝
回復