新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 2691|回復: 23

[後級] CH-Precision 後級 M10 & L10 的 technical questions

根據官網, 當M10 (stereo amp, 300W x 2 @ 8 ohms) 設定為 "Monaural Mode" 時, 仍然是 300W x 1 @ 8 ohms.

Q1.
這種 "Monaural Mode" 的目的,是否讓用家可以把M10變成單聲道後級 (monoblocks) [假設已買了兩部M10] 呢?

Q2.
一部M10設定為 "Monaural Mode" 時, 是否表示只有 一半或一個channel M10在運作呢?  若否, 為何仍是只得300W @ 8 ohms 輸出呢?

當設為"Bridged Mode"時, 就有1100W @ 8 ohms !
Q3.  其實 "Bridged Mode" 的目的, 又是什麼呢?  讓用家可以把M10變成monoblocks [假設已買了兩部M10], 用來推動很大食的喇叭?  而 "Monaural Mode" 變做的monoblocks, 就是用來推動相對"細食"的喇叭?

Q4.  很多名牌後級, 當行 Bridged Mode 時, 聲音會變粗。這情況也會出現在M10身上嗎? why or why not?  請問有冇師兄親身試驗過, 比較過這兩modes的分別呢?

L10 (stereo preamplifier), 也可以configured成為mono preamplifier, 即是要買2部L10 (即 4-box)
Q5.  請問這種mono configuration,是否也表示每一部L10只得一半在運作?  why or why not?

先謝謝師兄指點賜教.

我不是 CH Precision 用家,也不太熟識這品牌。

一般來說,由 stereo mode 轉 mono mode 而不是 bridged output 是希望用兩聲度的供電來給一聲度發聲,這樣 headroom 和 dynamic 都有改善。

評分

查看全部評分

回復

正常來說, 橋接後, 火數會乘四倍

評分

查看全部評分

回復

Q4小弟的理解是同CH L1的Mono模式一樣,的確係一半在運作(一層線路板),不過環牛+大水塘就净係供電運作嘅一半,因此等於“供電加倍”,改善咗信噪比、微動態、氣勢。

評分

查看全部評分

回復

樓上師兄嘅講法都係啱嘅,以下為一點補充資料:

Monaural mode 喺提供比較充裕嘅供電條件及把左右聲道完全分離減少干擾, 所以數字上輸出功率大致不變,實際上弱音以及微動態嘅表現都會有幫助。

小弟以為呢個品牌花好多心血、資源去達成聲音精緻準確 更重於最大嘅推動力。全套老頂推 WA Alexx  呢類中大型嘅喇叭系統愚見係僅僅夠,音場面穩定程度以及動態尚有些進步空間。如果升班monaural 會有改善。

绝非CH 唔好聲,佢秉承瑞士名機一貫超級寧靜聲音飄逸層次豐富瑰麗的風格,而唔喺追求力拔山兮嘅速度、質量與霸氣,所以要根據個人嘅口味與及喇叭匹配去發揮最理想嘅表現。

橋接 Bridge mode 可以參考電子學書本介紹嘅基本概念,簡單講係用盡左右聲道功率管夾埋變成一條聲道  以增加總功率嘅輸出,

power= voltage x voltage ÷impedence

理論上如果喇叭輸入抗阻 impedence不變,電壓 voltage 有能力攀升一倍, amplifier 總輸出功率 power就會增加四倍。

bridge mode 問題係 一個原本立體聲嘅擴音機設計裡面左右聲道嘅零件好難做到perfect match, 會唔會有互相干擾 而走嘅 signal path又係咪完全對稱? 呢啲小問題纍積起上嚟就容易變成粗聲啦。

以上部分屬於個人意見, 仲然去到呢個級數 每個品牌仍然會有佢嘅強項與及不足之處 , 明白到長短先至可以喺配搭上 隱惡揚善 發揮 至善至美 境界。

評分

查看全部評分

回復

小弟雖非 CH 用家, 但對 CH 的各個型號都頗為熟悉, 因為實在有太多損友是 CH 粉絲了。

小弟的實試經驗, 是 mono mode 比 bridged mode 的流暢感和音樂感遠遠優勝的。
除非 speakers 真的有需要, mono mode 一定是首選。

另一小貼士 : 若是由 stereo 的 M1 或 M1.1 轉作 mono mode or bridged mode 來使用, 請拔掉兩張 input cards 之一, 聲音也會有改善的呢。

評分

查看全部評分

回復

很多謝以上5位大師兄的賜教, 我真的學到野!
回復

haha12 發表於 2021-10-10 11:35
樓上師兄嘅講法都係啱嘅,以下為一點補充資料:

Monaural mode 喺提供比較充裕嘅供電條件及把左右聲道完全 ...

嘩, 你詳盡好多呀.
回復

CKKeung 發表於 2021-10-10 14:40
小弟雖非 CH 用家, 但對 CH 的各個型號都頗為熟悉, 因為實在有太多損友是 CH 粉絲了。

的確好多老友都用緊CH
回復

racewong 發表於 2021-10-10 16:03
嘩, 你詳盡好多呀.

我都係左抄右拼再加點背景資料,而好多音響迷思我都鍾意問點解,個人對音响態度會以主觀判斷是否啱口味再以客觀理論數據為輔去訂立一套策略付諸實行。

喜好係個人嘅 而客觀理論基礎係好難違反嘅,所以知多啲理據就會較容易明白器材或組合係唔係符合自己嘅主觀要求舉一反三就走少啲冤枉路啦。
回復

CKKeung 發表於 2021-10-10 14:40

CKkeung師兄:  請問為何要拔除其中一張input card就會靚聲D呢?  若不拔掉一張input card, M10是否能config.成為monaural mode呢?
thank you!

(小弟還以為 M10 stereo後級,係用software去configure成為單聲道後級, 並且把供應給兩聲道的所有電源都去哂某一聲道, 連其中一個聲道的input card電源也會由software cut 掉 !  若這是正確理解, 應該有否拔除其中一張沒有電力供應的input card, 對聲音沒有實質影響的。)
回復

HiFi.Lau 發表於 2021-10-10 18:26
CKkeung師兄:  請問為何要拔除其中一張input card就會靚聲D呢?  若不拔掉一張input card, M10是否能confi ...

小弟非工程師, 以上的是實聴經驗。
將來你要把自己的 CH stereo poweramp 升级為 monoblocks 時, 可實試比較一下。

要玩盡CH, 還有很多其他小招数的呢。
回復

CKKeung 發表於 2021-10-10 19:12
小弟非工程師, 以上的是實聴經驗。
將來你要把自己的 CH stereo poweramp 升级為 monoblocks 時, 可實試 ...

CKKeung兄:
我真心相信你的實聽經驗.
小弟或會把這問題向廠方查詢, 看看到底把 M10 config. 為 "Monaural Mode" 時, 會否把其中一張input card的供電cut左.
若將來真的用CH時, 必會向師兄你和其他前輩請教一切的"小秘技", 以致玩盡佢。
很多謝你
回復

Although I am not user of CH amp, I believe the Monaural mode reserve whole power supply to only 1 channel that gives better dynamic headroom and channel seperation.

If you go for Bridge mode, it means you are using 2 channel of amp pushing the speaker (one serve positive side, one serve negative side). It will gives the highest power but the sound quality will be reduced because you are double up the distortion to one single channel.

評分

查看全部評分

回復

vincenthoy28 發表於 2021-10-10 21:40
Although I am not user of CH amp, I believe the Monaural mode reverse whole power supply to only 1 c ...

謝謝Vincent兄賜教.
回復

衆裏尋她千百度,希望劉師兄盡快搵到心頭好,再拎啲相出嚟分享下啦。。。
回復

haha12 發表於 2021-10-11 19:46
衆裏尋她千百度,希望劉師兄盡快搵到心頭好,再拎啲相出嚟分享下啦。。。

多謝haha兄。

現在還是在研究數個品牌的前後級過程中.  15/16.  未有定案.

若真的CH, 就要超積極去儲錢, 它們的價錢實在幾離地 (其實不只CH, 很多較為high end 的機種, 現在的價錢都係相當離地的), 特別我是想找monoblocks的, 要買兩部M10呀!!!!!!!!!  真係有"俾埋條命都唔掂"的感覺!

不過從你們的回應中, 實在學到較深入的認識。多謝!
回復

HiFi.Lau 發表於 2021-10-11 22:21
多謝haha兄。

現在還是在研究數個品牌的前後級過程中.  15/16.  未有定案.

師兄似乎非常專注於 後級嘅研究, 而音響其實係一環扣一環嘅 ,不如試分享一下現在用緊啲乜嘢setup 同埋升级希望達到啲乜嘢结果吖?
回復

小弟路過,都有興趣想知HiFi.Lau師兄用緊甚麼喇叭,
要考慮用兩部CH M10去推
回復

大家認為CH-Precision 前後級配邊D牌子喇叭最好聲?
回復