新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4147|回復: 45

[合併擴音機] 等到花兒也謝了的jadis orchestra black silver開箱

da da da daaaaa! 等咗咁耐, 終於都見到佢啦! 心情 當然係開心! 我的 第一部揸的士膽機, 終於可以擁有啦! 佢就係jadis orchestra black silver

yeahhhhhhhh

評分

查看全部評分

yeahhhhhh

評分

查看全部評分

回復

大師不好意思,想借位問吓,請問膽合併係咪一定有輕微的電流聲?
我用緊部 Octave 比代理 check 過,佢哋話係正常...
回復

miumiu 發表於 2021-10-11 18:48
大師不好意思,想借位問吓,請問膽合併係咪一定有輕微的電流聲?
我用緊部 Octave 比代理 check 過,佢哋話 ...

你係講部機附近, 定係個喇叭呢? 如果係喇叭, 我記得都係有, 但係要睇你喇叭個靈敏度, 照計octave 都好靜㗎喎
回復

一休大師 發表於 2021-10-11 18:53
你係講部機附近, 定係個喇叭呢? 如果係喇叭, 我記得都係有, 但係要睇你喇叭個靈敏度, 照計octave 都 ...

係喇叭呀...
機就好静,沒有聲音。
咁唯有逆來順受啦 hahaha
謝謝你大師
回復

miumiu 發表於 2021-10-11 19:23
係喇叭呀...
機就好静,沒有聲音。
咁唯有逆來順受啦 hahaha

全部機飛曬個地試下!一係全部嘢都插落一步隔離牛度。試下改善唔改善到!改善到,再細執D嘢!
回復

恭喜大師!!!
我當年愛機呀~~~

當年第一篇Hiendy文章都係用佢寫

講吓細膽 - 平民NOS ECC83/12AX7
https://www.hiendy.com/hififorum ... hread&tid=94671
(出處: Hiendy.com 影音俱樂部)

評分

查看全部評分

回復

miumiu 發表於 2021-10-11 18:48
我用緊部 Octave 比代理 check 過,佢哋話 ...

可能ground loop起hum呀
回復

新手一問,膽機聽人聲? MBL 就古典?
回復

AWRY 發表於 2021-10-11 21:21
新手一問,膽機聽人聲? MBL 就古典?

唔係呀! 因為我好鍾意呢部機個樣, 所以我買嚟都係擺設同埋收藏, 不過將來都有機會會用嘅, 而家頭痛緊點樣試機, 因為我好耐冇玩過rca線, 所以屋企一條都冇, 今晚都冇得著機 , 聽日先算, 再慢慢諗! 不過我都會試下用嚟推mbl 120, 睇下有啲咩效果嘅!
回復

Hungmo 發表於 2021-10-11 21:04
恭喜大師!!!
我當年愛機呀~~~

hungmo 師兄! 我想問下佢跟機嗰啲膽 有張貼紙寫住 ABCD, 咁其實點樣插落去㗎, 係咪正面望住部機, 左邊數起就係A?

Thank you你先
回復

我更喜歡Jadis SE845
回復

一休大師 發表於 2021-10-11 21:35
hungmo 師兄! 我想問下佢跟機嗰啲膽 有張貼紙寫住 ABCD, 咁其實點樣插落去㗎, 係咪正面望住部機, 左 ...

恭喜大師先!說明書應該label了ABCD的正確位置的!原來黑色咁鬼靚!是跟EL34嗎?
回復

MDee 發表於 2021-10-11 20:40
全部機飛曬個地試下!一係全部嘢都插落一步隔離牛度。試下改善唔改善到!改善到,再細執D嘢! ...

好的,我試一試,Thanks MDee ching
回復

Hungmo 發表於 2021-10-11 21:06
可能ground loop起hum呀

我都唔知呀,會試吓 MDee 兄的建議。
回復

一休大師 發表於 2021-10-11 21:35
hungmo 師兄! 我想問下佢跟機嗰啲膽 有張貼紙寫住 ABCD, 咁其實點樣插落去㗎, 係咪正面望住部機, 左 ...

要對返本說明書
我記得係左至右 --> ABCD
唔好亂插, 因為呢部Orchestra唔係Autobias, 膽已配對好.

Jadis本說明書要睇晒佢, 每個型號都有注意事項要注意
回復

收到! thank you各位師兄! 原來說明書真係有

評分

查看全部評分

回復

miumiu 發表於 2021-10-11 21:48
我都唔知呀,會試吓 MDee 兄的建議。

首先如果有AV amp pre-out之類就唔好接RCA去Octave.
另外TV天線最好加8仔tv isolator.

方法可以先試搵star-ground式拖板, 插晒所有機落呢個拖板(唔飛地)
如果解決唔到, 可以試飛地, 不過必需要留一部機唔飛地 (一點落地), 通常解決到
如果想知邊台或者邊幾台機印起ground loop就要比心機逐台加上去試
確定係ground loop引起hum聲又唔想飛地, 可以搵馬sir做有ground loop breaker拖板/黑駿馬電處, 藥到hum除

可以參考PS Audio文章
https://www.psaudio.com/ps-how/how-to-find-and-fix-hum-extended/

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2021-10-11 21:57
收到! thank you各位師兄! 原來說明書真係有

題外話... 小小心得...
大師可以試下部Jadis amp直插牆儸電, 唔經電處
回復

Hungmo 發表於 2021-10-11 22:38
題外話... 小小心得...
大師可以試下部Jadis amp直插牆儸電, 唔經電處

收到