新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 2195|回復: 14

[請教] 請問有仁兄對雲吞河喇叭線有經驗嗎?

請問有仁兄對雲吞河喇叭線有經驗嗎?條線相對同價位其他品牌如何?
cp 值高,低用
回復

多謝!他的cloud白雲喇叭線怎麽樣呢?
回復

sorry 未用到咁高型號, 我RCA 有the well hybrid , 3t the valley, 和 3t the hill hybrid, 新型號比舊型號更好分析/細緻, 3T RCA 味道偏濃, 去到cloud白雲依個等級,大品牌質素應該唔會差,只係睇你合唔合口味
回復

kkbank 發表於 2021-10-18 01:23
sorry 未用到咁高型號, 我RCA 有the well hybrid , 3t the valley, 和 3t the hill hybrid, 新型號比舊型號 ...

多謝回答。3T合金線材,聽聞是中性平衡,味道反而不如其他銅包銀線材如supernova那般搶眼。唔知真假。
回復

Weisiweiguan 發表於 2021-10-18 01:29
多謝回答。3T合金線材,聽聞是中性平衡,味道反而不如其他銅包銀線材如supernova那般搶眼。唔知真假。
...

非常推薦VDH嘅線,高低平價線我試過無數,最後都係覺得VDH嘅MC Silver性價比最高(I-II-III都高性價比),真係好高。而我都有用過3T mountain(應該無記錯型號)都係非常好聲!只係太粗最後擺唔到!我都好想買Cumulus 玩下。
回復

MDee 發表於 2021-10-19 00:26
非常推薦VDH嘅線,高低平價線我試過無數,最後都係覺得VDH嘅MC Silver性價比最高(I-II-III都高性價比) ...

多謝!Cumulus小弟亦心心念,但價格貴咗,無奈荷包空空。我聽人話, Mr. van den Hul自己話買到白雲已唔再有必要往上走,白雲效果已很好。Cumulus確好過白雲,但其性能提升相對價格就唔系咁高了。所以小弟現在心水白雲,無奈沒有試聽,不知效果具體怎樣
回復

Weisiweiguan 發表於 2021-10-19 05:54
多謝!Cumulus小弟亦心心念,但價格貴咗,無奈荷包空空。我聽人話, Mr. van den Hul自己話買到白雲已唔 ...

其實實際價格又唔係差好遠wor,所以唸不如一步到位!就係條嘢實在有D 粗!
回復

VDH 喺香港重有冇代理?在那裡有售?
回復

blover 發表於 2021-10-19 10:08
VDH 喺香港重有冇代理?在那裡有售?

汕頭澤森音響是代理,不過香港這個地方,搵vdh有什麼困難呢?
我試聽過低紅衣主教一個檔次的喇叭線,好像也是銅包銀,用料不錯,聲音平順,和一般英國喇叭線區別不大,紅衣主教marⅡ 也出了很多年了,我估計所有的研發費用已經分攤嗮,價格比較平實,大陸那邊正式行貨也是3000多一點人民幣而已。
回復

平凡人 發表於 2021-10-19 10:23
汕頭澤森音響是代理,不過香港這個地方,搵vdh有什麼困難呢?
我試聽過低紅衣主教一個檔次的喇叭線,好像 ...

多謝師兄回覆,有啲品牌轉咗國內做代理,如果香港嘅分銷商唔賣吓廣告,真係唔知去邊度揾㗎。我都係用緊 VDH 喇叭線,以前重係Jadis 代理,好耐了。
回復

blover 發表於 2021-10-19 11:47
多謝師兄回覆,有啲品牌轉咗國內做代理,如果香港嘅分銷商唔賣吓廣告,真係唔知去邊度揾㗎。我都係用緊 V ...

ching vdh以前係別超做過代理,永豐也做過代理,現在是大陸的澤森做,不過一條喇叭線,只要是正品,就得啦,香港是世界性市場,咩嘢都有,如果真是喜歡這個牌子的喇叭線,就去搵搵,一定有的,不一定要所謂行貨,一對喇叭線又何必規定行貨呢?只要是真貨就可以了,如果喜歡,大陸淘寶某些大的公司賣的就是行貨,也可以買,英國futureshop 就大把啦,vdh算是大牌子,到處都有,但另一個角度就是假貨也多。注意一下就可以了。不過以我聽過的小小感覺,低價的vdh速度感,活生感,節奏感都一般而已,或者說在我的小型系統是這樣,另一個角度看,就是沒有刺激,比較平和。
回復

Weisiweiguan 發表於 2021-10-18 01:29
...

用過supernova, 好有霸氣, 不過速度略慢, 分析力都可以.

但太粗太硬, 香港地好難用到.
回復

VDH有條頂級旗艦, 好銀貴, 但我未試過.

之前我記得數字馬田出個REPORT. 你自己SEARCH下啦.
回復

可否PM那裏有售嗎?
謝謝!
回復