新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 2770|回復: 34

[請教] denon夾atc

好小見人咁夾,係咪唔啱夾?
未聽過喎, 不過DENON夾BW就好夾
回復

玩ATC最好用快聲分析力高大力歐美機,
平抵用就Bryston.啦,或者用
返ATC amP,一般普通日本就好考慮
啦,唔夠力音場撑唔開,聲好立,
反應慢,低音出唔到,

回復

Tomt 發表於 2021-10-21 22:29

thx,all!!!
回復

真係未試過用日本機推ATC...

聽都未聽過.
回復

racewong 發表於 2021-10-22 11:45

聽都未聽過.

用過A48 bi amp,Lux M900u bi amP推50P,
A48絃樂正,但聲較比較慢立,Lux 分析力高細緻,低頻下潛力佳,但都係比美機斯文,

最近買咗對新50A,感覺A比P淡聲,中頻冇咁厚,味道比較高清,要换返啲厚聲線去較聲,
回復

racewong 發表於 2021-10-22 11:45

聽都未聽過.

用金仔單聲道後級M-6200, 夠哂力推ATC-SCM100PSL喇啩.
回復

banjo 發表於 2021-10-23 12:05
用金仔單聲道後級M-6200, 夠哂力推ATC-SCM100PSL喇啩.

我未聽過6200呀
  之前我玩金仔果時, M6000感覺麻麻
回復

ATC好蝦機推,配唔啱推到死下死下
以前用過膽機推,真係龍精虎猛
回復

現時要玩ATC,一定要玩active+部前級,用後級推會很貴。玩20,平平地可用國產聲雅A238合併機,專攻ATC喇叭,100Wx2 class A,膽前石後。
回復

日本機始終冇美機的Punch and dynamic,
用過7B推低,3B推中高算係經濟抵用,又用過4B bi amp,
如果用两部1160 bi amp推50-150應該好正,可惜妹仔大過主人婆,
回復

Tomt 發表於 2021-10-24 14:28
用過7B推低,3B推中高算係經濟抵用,又用過4B bi amp,
如果用两部1 ...

正呀, 不過依家部866推50都應該夠力.
回復

hksarac 發表於 2021-10-23 21:25
現時要玩ATC,一定要玩active+部前級,用後級推會很貴。玩20,平平地可用國產聲雅A238合併機,專攻ATC喇叭 ...

未聽過聲雅A238添.
回復

timmywan 發表於 2021-10-23 17:39
ATC好蝦機推,配唔啱推到死下死下
以前用過膽機推,真係龍精虎猛

用ROGUE推夠晒爽啦.
回復

racewong 發表於 2021-10-24 18:54
正呀, 不過依家部866推50都應該夠力.

866推19,20還可以,
但50以上就似部M3用咗部1500cc S0HC Engine,
回復

Tomt 發表於 2021-10-25 13:17
866推19,20還可以,
但50以上就似部M3用咗部1500cc S0HC Engine,

我估咋, 因為我只係玩過866, 但未玩過ATC 50.

我之前試過用866推大座地, 都好夠力.
回復

吓?邊個話
回復

Tomt 發表於 2021-10-24 14:28
如果用两部1 ...

你試吓用Soulnote , Eso 去推,夾到不得了, 就係日本機punch同dynamic 先比歐州機好!不過都係嗰句,睇你部咩日本機咩level咯, 日本較好機種設計都用大電流,水塘足,質數較為軍真,一分錢一分貨,推難推喇叭冇問題,反而歐州機要小心選擇, 有好多只賣音色不賣力, 亦有太多揾笨實機種, 要兩者兼備的,就預留大budget才有好表現!
回復

我係全部新機買返泥試,
交咗唔小學費,笨唔係聽
人講,同係Show room聽,

回復

IMG_20211025_145231.jpg IMG_20211025_145250.jpg
回復