新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 1636|回復: 2

[世界名錶] BVLGARI - ALL BLACK 超薄陶瓷Chrono GMT

247250981_1580670332264264_5897406404982919746_n.jpg 246449294_1580669812264316_6561923270932217007_n.jpg 247397561_1580669958930968_7693716250033940244_n.jpg 248945106_1580670148930949_1835728643310112250_n.jpg 248563588_1580670098930954_255012444896021400_n.jpg

前陣子我就介紹咗同款既全鋼藍面 , 今日我就講一講佢呢隻比較稀有既全黑陶瓷。
此錶早於2019年己推出市面, 而且貨量極少, 坊間比較難見到 , 而網上資料甚少 , 可以話係極為低調既一款。
個人來說, 無論機芯 , 外殼用料 , 甚至折後價都極之吸引 !!
** 前文擇要:
正常一般計時機芯 , 單單機芯厚度已經差不多5-7mm不等 , 要裝上普通錶殼, 無乜大花巧, 整體完成品 , 厚度都最少都要13mm , 而呢隻錶足足比一般計時錶薄40% ! 不單呢樣 , 仲要除計時外, 加埋3字位擁有GMT顯示 , 就係由於將平時成日見到既中央GMT針變成小圈顯示, 先會再薄一D。
另外, 睇睇機芯 , 用咗極少有既 " 邊陀 " 。
" 邊陀 " 在我心目中 , 可以話係1930年代既 " 撞陀 " 進化出嚟, Vacheron Constantin 近年積極研發呢一種擺陀, 因為" 邊陀 "可以為機芯慳最少20%空間 , 而且機芯可以一覽無遺。另一個大家不知道同樣擁有此設計既牌子就係 Carl F. Bucherer。
好, 講到呢度, 就同大家講呢隻BVLGARI Cal.BVL318 機芯有幾厚 -- 只有 3.3mm !! 即差不多等於一個10蚊銀仔厚度 !! 好恐佈 !
最緊要, 今次係用咗全陶瓷 , 怕刮花手錶既朋友仔, 呢隻一定唔怕刮花 , 加上全黑設計 , 絕對係型格之選 !!

https://www.facebook.com/MomentTimepieces/
呢隻值得買,工藝一流有特色,又唔係賣儍瓜天價,
但手幼戴唔到可惜
回復

Tomt 發表於 2021-12-3 00:27
呢隻值得買,工藝一流有特色,又唔係賣儍瓜天價,
但手幼戴唔到可惜 ...

隻藍面都好靚
回復