新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: racewong

[官方活動] 激筍團購優惠, 唔洗等雙十一, MPS發燒級電源線

lkl003 發表於 2021-11-28 13:10
4條天籟?利害!All in ?

是的, 尤其喇叭線, 呢個係以最平又比到最好質數玩biwire 或biamp嘅機會!
回復

我都岩岩插左????

評分

查看全部評分

回復

感覺如何?
回復

AS881 發表於 2021-11-28 14:56
是的, 尤其喇叭線, 呢個係以最平又比到最好質數玩biwire 或biamp嘅機會!

可惜我剛剛才換咗TQ嘅喇叭線
回復

PhantomGTR 發表於 2021-11-28 13:16
如果可以,趁佢平,機會難得。除非你自己買左天籟散線自己DIY,唔係我估呢個係近年 C/P 最高的換線機會! ...

師兄有無比較過新舊版Iego銀頭?
我手上只有舊版純銀頭,新版在純銀頭上鍍銠.

我又好怕銠聲,舊版純銀聲音非常透,尾音漂亮有質感
另一我非常喜歡的是Iego鍍金IEC
回復

在雙十-買左買過最平的廠線
如果從價位來說是沒有期望, 但一開聲發覺是幾match
聽上去很有mps味道, 與它家插件風格一樣

最近diy拖板比較IEC inlet, 直接比較過Furutech同mps inlet, 本來聽慣furutech gold, 比較mps, 好,開聲十秒即選了mps

回復

ttthhhkkk 發表於 2021-11-28 17:05
聽上去很有mps味道, 與它家 ...

再說說這線, 只聽了十多小時
一插上去source用拖版, 大力神上身, bass很勁, 音場向左右及下方撑開, 帶有明顯鍍金尾韻, 人聲迷人帶點濃郁, 就是有味道好聽而不是蒙過去, 人聲樂器實在了, 氣勢強多了, 氣氛感好, 很夠密度,喇叭似大左兩個碼.

之前看評價mps風評好似一般,而使用後很欣賞, 平中有質素, 聲音正路, 用對地方就很不錯.
回復

ttthhhkkk 發表於 2021-11-28 17:05
聽上去很有mps味道, 與它家 ...

如果CD transport ,唔知效果如何?
回復

lkl003 發表於 2021-11-28 18:05
如果CD transport ,唔知效果如何?

Mps有專為source出另一條線, 我用慣自己的線未有試
回復

師兄,

小弟用bluesound node2i 做 source, "麗磁"211 合拼膽機(el34) 電源線gotham(唔記得型號)

我唔係太識形容,尋日聽咗幾個鐘,盡量描述下啦{:5_454:}

以我自己套系統嚟講:首先聽落背景淨咗,所有聲密度高咗,樂器都清晰咗,低頻特別明顯,聽中低音大提琴更有彈性

唔係好識聽嘢,我自己幾鍾意而家呢個聲比之前活潑

評分

查看全部評分

回復

lkl003 發表於 2021-11-27 13:58
已收貨,2個字形容,「超值」!改善太多了,只係剛插入,無論音場、低音伸延、細緻度……,已經有好大提升 ...

係我經驗中,TEANA新線係頭一星期很反覆,第三第四日左右你呢聲會衰到你想掉咗佢。過了一星期後就會穩定好多,但仍會上上落落,反覆的幅度會越嚟越細。大約一個月才定得七七八八。最後要兩三個月才定晒。

評分

查看全部評分

回復

ttthhhkkk 發表於 2021-11-28 16:40
師兄有無比較過新舊版Iego銀頭?
我手上只有舊版純銀頭,新版在純銀頭上鍍銠.

師兄,不好意思呀,請問新舊頭有乜嘢分別同點樣分?
回復

ttthhhkkk 發表於 2021-11-28 19:10
Mps有專為source出另一條線, 我用慣自己的線未有試

請問師兄係咪指 SGP-148? 如果係,我已試過用係 Lumin U1 Mini 隻 LPS 到,玩了半年定幾個月。一插返 Teana (用同樣既插頭),在任何一方面都係 Teana 優勝。
回復

kenlo61680 發表於 2021-11-29 07:32
師兄,

小弟用bluesound node2i 做 source, "麗磁"211 合拼膽機(el34) 電源線gotham(唔記得型號)

日後有機會入多幾條 Teana。或同佢換頭,仍可以有很多改進。
回復

PhantomGTR 發表於 2021-11-29 14:43
請問師兄係咪指 SGP-148? 如果係,我已試過用係 Lumin U1 Mini 隻 LPS 到,玩了半年定幾個月。一插返 Tea ...

如果用在CDT,會合適嗎?改善顯?
回復

PhantomGTR 發表於 2021-11-29 14:46
日後有機會入多幾條 Teana。或同佢換頭,仍可以有很多改進。

多謝提點!

另外有樣嘢又唔可以話係缺點,只係條線比之用緊果條硬,攪到我個電視櫃要移前去就條線,差啲比人炳{:5_702:}
回復

kenlo61680 發表於 2021-11-29 14:56
多謝提點!

另外有樣嘢又唔可以話係缺點,只係條線比之用緊果條硬,攪到我個電視櫃要移前去就條線,差啲 ...

我都係,成個櫃要移前啊
回復

lkl003 發表於 2021-11-29 14:54
如果用在CDT,會合適嗎?改善顯?

我無用CD機了,不過仲有用4K bluray 機,睇片用。之前用MPS M6 MKII,後來換返 Teana(當然都係同插頭)。聲畫又係另一回事。趁咁大 discount,不如買嚟試下。
回復

kenlo61680 發表於 2021-11-29 14:56
多謝提點!

另外有樣嘢又唔可以話係缺點,只係條線比之用緊果條硬,攪到我個電視櫃要移前去就條線,差啲 ...

不用客氣。佢點止硬,仲要好重!!我DIY 佢,如果一日做得幾條,夜晚連渣筷子都唔成問題!
回復

PhantomGTR 發表於 2021-11-29 14:39
係我經驗中,TEANA新線係頭一星期很反覆,第三第四日左右你呢聲會衰到你想掉咗佢。過了一星期後就會穩定 ...

你真係講中晒!我昨晚聽同今晚又係2回事!神奇神奇!
回復