新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 3658|回復: 29

[分享] 幾個Y記粉絲聚首一堂爆足RX-A8A一晚

爆咗接近三粒鐘,個個都話正……{:7_909:}

評分

查看全部評分

爆呢隻哥斯拉大戰金剛,一部推晒7.2.4,成個百事影院震過不停,A8A完全無腳軟,兩隻XTZ Cinema 2X12收放自如,非常好聲……{:7_857:}
回復

上一代嘅Y記嘅低頻都已經喜出望外,而呢一代嘅呢部A8A嘅低頻控制方面又更上一層樓,果晚播呢套金剛對哥斯拉,個低頻全程墊住全段片,一到爆發嘅時候又做到力度充沛。

評分

查看全部評分

回復

{:5_165:}RX-A8A

評分

查看全部評分

回復

周三晚收到風可以系俱樂部一睹雅馬哈新旗艦風采既機會,咁當然點都要去馬啦!閑話少說,部機我個人覺得系外形上比以往大左重左小小!系面板前有觸控屏,操作時會有聲音回饋,贊!至於新機外觀是否人見人愛就見仁見智了。部機頂部又有新發現系散熱部分竟然用塑料散熱網?這可定對機器散熱或者防震有正面影響瓜,我唔系專業人士,就機會請行家裏手解釋了!
聲音表現感覺比小弟用既雅馬哈5200要來的厚聲,高音伸展也勁左,低音力度同控製明顯的強左一個馬頭!系睇大娛樂家開場果段既低頻狂震心肺,包括後面睇金剛大戰哥斯拉都系!相當之過癮,A8A同時系環繞即高分析,高力度方面絲毫沒有半點馬虎,當晚睇透明人魔下雨果場戲,俱樂部天空聲道喇叭既雨聲連綿不斷好像我自己就系個女主角旁邊一樣,周身都被雨水淋濕曬咁!睇FURY時坦克入面發動機聲,四周圍丁丁零零即零件的響聲讓人身臨其境!而坦克炮聲又如雷霆萬鈞之式,怎能不說句A8A勁!
當晚系俱樂部咁大即環境下A8A對付緊全場7.2.4十幾只喇叭,我們幾個又都系重口味人士將聲浪一再放大,一度到達-8既級數,系這種情況下A8A都應付自如絲毫未有腳軟,高頻堅挺,中頻厚潤,低頻勁爆而連綿不絕!
最後總結部機雖然貴左,但睇到當晚有咁即表現真系應左果句:貴得有道理!

評分

查看全部評分

回復

新款旗艦機,外形帶領潮流。估計可能又有公司會跟。
上一代嘅面板都用咗成十年八年,其他公司都跟咗有78成似。
部機真係重咗好多,好聚手。今次新晶片及11聲道,爆咗成晚都唔覺得熱。
Ai 包圍感充足,大聲壓全個影院都冇腳軟。
如果入手價錢做到兩萬右真係冇得頂。
當晚試百事佬條舊SONY HDMI 線,估唔到真係冇得輸喎。
玩咗成晚多謝百事佬招待。

評分

查看全部評分

回復

唔知有無新一代純前級消息?

評分

查看全部評分

回復

niqueen 發表於 2021-11-19 18:04
唔知有無新一代純前級消息?

等我同通利高層索吓料先……{:5_506:}
回復

想問下個Surround:AI睇戲時,會吾會不停轉mode?d聲會古古怪怪,吾連貫?
THX
回復

咁勁咪可以唔玩前後級{:5_504:}
回復

marco 發表於 2021-12-20 11:47
想問下個Surround:AI睇戲時,會吾會不停轉mode?d聲會古古怪怪,吾連貫?
THX

唔會,
我用上代 A3080 有時睇演唱會,轉人声講嘢有時會有D轉換問題(看片源),但睇戲沒有。
新一代粒 CPU快咗,應會改進得更好。
現在開機大部份都是用AI mode,有時開 9 channel,其他mode都少用。
回復

marco 發表於 2021-12-20 11:47
THX

第一答你唔会,我用左AI都好多年,从来未发生过,部机几乎日日开日日用!
第二,其实AI 其实是种音效,你可以把她当作DOLBY,DTS即另一种声效,喜欢即话听下,唔中意随时关得,雅马哈从未叫你硬食即!
回復

greens 發表於 2021-12-21 11:14
唔會,
我用上代 A3080 有時睇演唱會,轉人声講嘢有時會有D轉換問題(看片源),但睇戲沒有。
新一代粒 CPU ...

我反而AI 就用得少左,我中意用自己调校出来即效果音咁,~当然部机刚刚买返来时个AI 是长开的{:5_698:}
回復

sega1119 發表於 2021-12-21 11:26
第一答你唔会,我用左AI都好多年,从来未发生过,部机几乎日日开日日用!
第二,其实AI 其实是种音效,你 ...

謝謝師兄回覆,搵日出去行吓,睇吓邊度有demo
回復

請教下天花係咪吾洗放喇叭,如果7.1.4就擺四角?
謝謝
回復

marco 發表於 2021-12-21 22:48
請教下天花係咪吾洗放喇叭,如果7.1.4就擺四角?
謝謝

地方大約幾大?
回復

150尺左右,長方形廳,皇帝位大約中間
Thanks
回復

marco 發表於 2021-12-22 13:11
150尺左右,長方形廳,皇帝位大約中間
Thanks

咁放四角我覺得都冇問題
回復

bigpun1975 發表於 2021-12-22 13:44
咁放四角我覺得都冇問題

thanks for your help
回復

bigair 發表於 2021-12-20 17:26
咁勁咪可以唔玩前後級

俱樂部300呎地方都可以填滿,一般香港家庭環境肯定唔使加後級都夠做……{:5_475:}

評分

查看全部評分

回復