新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 54584|回復: 178

[電源處理器] 試聽會上的另一發現 - Entreq地盒

火.. [複製鏈接]
相信有出席當日Soulution試聽會期間,大家亦都對這個木盒很感興趣,這是一個專門為器材清除雜訊的接地盒,任何器材將地接上去都有明顯幫助,甚至乎對有hum聲煩惱的系統亦可!

當日Lee Sir亦有介紹這地盒的功能

試聽會結束後,代理亦親自解說這地盒的優點

Lee Sir 用了普通的Cat 5 Lan線做接地線,效果相當顯著

Entreq TellUs 價錢大約1萬元,另外細版MinimUs 大約$3,500

其實這樣的地盒亦都其他品牌生產,比較有名是這個Tripoint audio 的TROY,身價達9萬元

呢部野真係有d料到~
回復

Tripoint audio 的TROY身價達9萬元
回復

現場見倒幾靚仔
回復

回復

拆開看看裡面有什麼玄機
回復

地盒的確係有用, 早在TARALABS年代, MB已經出左地盒比佢D線材用, 同時加多條LINK比你將器材接入大地盒中, 我當時試過, 用左真係靜好多, 音場亦大左...
回復

呢部野真係有d料到~
JanHau 發表於 2011-6-13 11:23

幾時到我
回復

如果有團購 (?from HK代理), 我一定參加!
回復

Tripoint audio 的TROY身價達9萬元
eosteven 發表於 2011-6-13 11:32

以我所知TROY又真係再好好多..   不過價錢真係唔同級數.
回復

拆開看看裡面有什麼玄機
snakewan 發表於 2011-6-13 11:37

如果代理見到呢個Post又肯借機黎試. 我會拆開佢比大家睇睇..
回復

如果代理見到呢個Post又肯借機黎試. 我會拆開佢比大家睇睇..
wingchow 發表於 2011-6-13 12:09

lee sir嘗試過拆,係有密封,拆左要用膠水及釘鎗還完,所以不敢拆
回復

其實呢個"木盒"係點樣駁法?
TKS!
回復

估計裡面沒有電路,應該是石英砂之類的混合體吧。又是膠水又是釘的,一定有見不得人的東西
就像胸口兩塊布,想脫掉好難

看上去要掉下,其實好結實滴

看上去要掉下,其實好結實滴
回復

Just wonder what is the thing inside the wooden box?
回復

估計裡面沒有電路,應該是石英砂之類的混合體吧。又是膠水又是釘的,一定有見不得人的東西
就像 ...
snakewan 發表於 2011-6-13 12:27

回復

代理在第二場demo後親自解說: 地盒內有吸收interference的多種礦石礦沙, 如把盒搖一搖, 就會感覺得到礦石在內的小許搖動.

I guess it's similar to Shunyata's Hydra conditioner or Acoustic Revive's RGC-24 Ground Conditioner. http://www.acoustic-revive.com/english/rgc24/rgc24_01.html

However, the Entreq 地盒 is about 30lbs so the amount of 礦石 inside is much bigger than RGC-24.
回復

如攪團購吾知佢有冇咁多貨交呢
回復

搞到我都有小小想試吓添
回復

就像 ...
snakewan 發表於 2011-6-13 12:27

呢條女邊個嚟?? 好很正...
回復