新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 3347|回復: 19

[後級] 開個新箱 Chord Ultima 6

等左差唔多三個月!真係好靚仔!
聽感等煲返100個鐘再講

評分

查看全部評分

應該係最後一水Nickel腳
Nickel價飆升,官網都已經無呢個option

評分

查看全部評分

回復

Pic pic pic
回復

kimchiu 發表於 2022-5-20 09:34

作為Chord友,應該加分{:5_123:}
回復

師兄,我都約左去試聽,想問下你用緊咩喇叭夾,同埋有冇咩原因chord,比起同價位其他牌子表現如何?
回復

Patshiu 發表於 2022-5-20 11:52
師兄,我都約左去試聽,想問下你用緊咩喇叭夾,同埋有冇咩原因chord,比起同價位其他牌子表現如何?  ...

好耐無見有CHORD既開箱了...恭喜.

幫佢影多兩幅靚相啦.
回復

kimchiu 發表於 2022-5-20 09:34

Nickle 腳起碼一星期抹一次先 keep 得靚靚仔仔,恭喜哂。
回復

Patshiu 發表於 2022-5-20 11:52
師兄,我都約左去試聽,想問下你用緊咩喇叭夾,同埋有冇咩原因chord,比起同價位其他牌子表現如何?  ...

估唔到有得試聽!?請問師兄係邊試?

我用PMC 25.23i,本身偏好Chord,所以都冇試太多其他,有試過Macintosh都聽得幾舒服,不過取向就好唔同,Chord感覺偏向真實和傳真
回復

zelo 發表於 2022-5-20 10:00
作為Chord友,應該加分

大師兄,我係Chord新手,要多多向你學習
回復

Ching, great amp!
回復

kimchiu 發表於 2022-5-20 15:27

我用PMC 25.23i,本身偏好Chord,所以都冇試太多其他,有試過Macin ...

謝謝師兄回覆,我本身以為香港冇得試,係問開觀塘其中一間店舖話想試ESO 既時候佢問我有冇興趣試Chord ,話剛剛有一部Ultima 5會開箱做demo。老麥9000之前試過都啱聽但屋企個位放唔落
回復

kimchiu 發表於 2022-5-20 15:27

我用PMC 25.23i,本身偏好Chord,所以都冇試太多其他,有試過Macin ...

選擇正確, CHORD高班好多{:5_104:}
回復

恭喜師兄!
回復

煲左廿三十個鐘左右,今日叫有時間坐低慢慢聽下,聽完實在忍不住要分享下

先不說高分析力、快速、分離度等等表現,這些都算是意料之內,最驚喜的反而係:
1. 人聲質感 - 重音輕音遠近跟聽真人一樣,很流暢連貫,很真實
2. 臨場感 - 音場和3D感一流,聽Live有如身在其中一樣,完全有Sound of Wall的感覺,十分過引!

基本上甚麼高低延伸,密度,分析力已不會去管,正如你聽現場都不會去特意留意這些,簡單講就是享受完全沉醉在音樂內的感覺

以上講緊TT2/Ultima 6用緊原裝牛/電源線和studio RCA,好期待再煲落去同換埋條XLR/電源線會點

評分

查看全部評分

回復

Patshiu 發表於 2022-5-20 15:42
謝謝師兄回覆,我本身以為香港冇得試,係問開觀塘其中一間店舖話想試ESO 既時候佢問我有冇興趣試Chord , ...

我也一樣,MA9000也曾考慮,但一度完個尺寸後就放棄
回復

之前又係訂咗部,不過我要 acrylic block唔要柱,後來因冇貨期等咗幾個月都未有貨 cancel咗!有架,你要嘅全部會比哂你!
一部又係有夜景睇嘅機{:5_167:}
回復

AS881 發表於 2022-5-22 20:08
之前又係訂咗部,不過我要 acrylic block唔要柱,後來因冇貨期等咗幾個月都未有貨 cancel咗!有架,你要嘅 ...

師兄以前的review給了我很多參考和對chord的信心{:5_201:}
回復

kimchiu 發表於 2022-5-22 23:47
師兄以前的review給了我很多參考和對chord的信心

是嗎?多謝!我都已經好耐冇出開箱同 review post了{:5_453:}
回復

師兄,可否PM小弟那一間舖頭和幾錢?謝謝
回復

stephen_brother 發表於 2022-5-23 19:16
師兄,可否PM小弟那一間舖頭和幾錢?謝謝

可以問代理實價
https://shop.digibrave.com.hk/pr ... o-power-amplifier-1
回復