新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5437|回復: 45

[CD播放機] Tad D1000 MKII/TX

大家會唔會去考慮呢部機?咩意見?
唔好同我講買 Eso 才好,呢D二手冇人要,我唔理呢d的!純粹聽感,音質,用途考慮{:5_201:}
images (6).jpeg
images (4).jpeg
images (9).jpeg
下載檔案 (3).jpeg
未聽過, 好想聽.
回復

{:5_610:} 強列考慮中
回復

上黎聽下套KARAN ACOUSTICS. 包你中毒.

回復

racewong 發表於 2022-6-12 15:21
上黎聽下套KARAN ACOUSTICS. 包你中毒.

Karan Acoustics 是什麼?我睇 Player喎{:5_428:}
唔得,個樣真係太淘寶 feel{:5_538:}
回復

AS881 發表於 2022-6-12 15:36
Karan Acoustics 是什麼?我睇 Player喎
唔得,個樣真係太淘寶 feel  ...

OH....我以為你睇緊AMP添.
回復

racewong 發表於 2022-6-12 16:02
OH....我以為你睇緊AMP添.

Amp 都有睇,M1000
回復

TAD D1000MK2 應該好少地方有得試聽(應該得阿二有),
但最近好似出左新款TAD D1000TX 取代左MK2
我都對佢有興趣, 但唯一最大問題係佢個價錢.....唔係一般貴,
日系SACD 黎講佢應該係最貴
貴過ESO 同SOULNOTE,
如果佢價錢同ESO 同SOULNOTE相約或平過ESO 同SOULNOTE ,
應該會更有競爭力!
聲音上我只聽過第一代, 如果音色黎講我個人傾向SOULNOTE 有種韻味~
以味道黎講SOULNOTE S3V2 > TAD D1000 > ESO K01XD
不過只係我個人口味而已~

評分

查看全部評分

回復

極地雪 發表於 2022-6-13 00:55
新款TAD D1000MK2 應該好少地方有得試聽(應該得阿二有),
我都對佢有興趣, 但唯一最大問題係佢個價錢..... ...

最新的已經去到TX了!相信呀二都應該冇入到貨!我見現在Yen價平得咁誇所以先考慮入部sacd player,而家我一部player都冇{:5_525:}
回復

AS881 發表於 2022-6-13 01:53
最新的已經去到TX了!相信呀二都應該冇入到貨!我見現在Yen價平得咁誇所以先考慮入部sacd player,而家我一 ...

係日本入好似得100V?
定係有方法係日本入到220V?
回復

https://www.technicalaudiodevices.com/d1000tx/

TAD-D1000TX CD/SACD Player 的背面似乎沒有提供 BNC 的外接時鐘輸入,但 Soulnote S3 V2 可以外接 Soulnote X3 宙斯系列 10M 主時鐘。

P.S. https://www.technicalaudiodevices.com/news/2021/9/17_1/
17-9-2021
Technical Audio Devices Laboratories, Inc. (TADL) today announced the TAD-D1000TX SACD/CD player and the TAD-DA1000TX digital/analog converter as the newest additions to its Evolution Series of hi-fi audio components. The TAD-D1000TX (player) and the TAD-DA1000TX (DAC) replace the highly acclaimed TAD-D1000MK2 and TAD-DA1000, respectively.
回復

極地雪 發表於 2022-6-13 01:56
係日本入好似得100V?
定係有方法係日本入到220V?

日本就唔會入到220V的,如果日本能入220V肯定比香港買更貴。後面有冇得入鐘我又唔太介意的,出來聲係 ok就得了。
回復

Ching 係咪係香港買有靚價? 如果係可否PM 我, 我都有興趣買{:5_201:}
回復

極地雪 發表於 2022-6-13 11:08
Ching 係咪係香港買有靚價? 如果係可否PM 我, 我都有興趣買

只會在日本買,香港唔會有靚價的!給你參考,某 model我日本拎$8xxxx, 香港賣 $13xxxx,係賣價唔係定價,咁重有乜可能買220V?
回復

如果日本買100V 請問Ching 如何解決220V電壓問題?
回復

極地雪 發表於 2022-6-13 12:49
如果日本買100V 請問Ching 如何解決220V電壓問題?

我有佢嘛!降壓隔離牛
回復

AS881 發表於 2022-6-13 15:50
我有佢嘛!降壓隔離牛

哦....咁我明白了, 但如果咁樣降壓, 可能會影響到聲音質素, 既然都拎得呢個錢出黎...
梗係希望用返佢原本既設計, ANYWAY, 謝謝CHING 分享{:5_201:}
回復

極地雪 發表於 2022-6-13 16:07
哦....咁我明白了, 但如果咁樣升壓, 可能會影響到聲音質素, 既然都拎得呢個錢出黎...
梗係希望用返佢原本 ...

呢隻係隔離牛,唔止係降壓,拎得呢個錢就梗係提升質數! 就係有影響我先加牛,加咗牛質數下降我梗係唔買!我220V機我一樣用隔離牛,還有是,冇人知道原本係咩聲!放在咩架上用什麼墊材已經唔同!最基本我諗你都唔會照用佢條原裝 power cord呱,而且除非全套用同一牌子,否則溝咁多牌子同線你還可叫玩佢原本聲?
佢本土牛設計係100V入100V出,用咗質數會下降?

評分

查看全部評分

回復

AS881 發表於 2022-6-13 16:47
呢隻係隔離牛,唔止係降壓,拎得呢個錢就梗係提升質數! 就係有影響我先加牛,加咗牛質數下降我梗係唔買! ...

放心, 我絶對尊重CHING 你既玩法, 你覺得好就得啦{:5_475:}
我無需去改變你既諗法, 只係我自己鐘意原生220V~{:5_521:}
如果部機用原裝跟機電源線已經好靚聲咁咪即係代表部機係正野啦{:5_540:}

回復

ieskn96 發表於 2022-6-13 06:54
https://www.technicalaudiodevices.com/d1000tx/

TAD-D1000TX CD/SACD Player 的背面似乎沒有提供 BNC 的 ...

香港好出名果個KOL講過,可以外接鐘可能只係因為廠自己知道冇裝個靚鐘係機內。
十幾萬賣部機仲要人買鐘買板買線,個牌子我個人覺得又未真係咁HI-END,高不成低不就!
回復