新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 3940|回復: 27

[附件] (淘寶) 胡桃木機架; 全木 vs. 金屬+木; sound mechanics

淘寶有胡桃木rack, 用後聲音有什麼改變?

有冇師兄試過用其他木材訂制hifi rack? (e.g. 黑檀、花梨、老榆木、細心夾板...)

全木的 rack vs. 金屬加木 vs. 全金屬, 概括來說, 三者的聲音取向, 會是怎樣?

Sound Mechanics的架是貼木皮的 (?), 木皮下面是否MDF?

請指教分享.

唔該哂!
淘仔D野,都係估估下
回復

日本TIGLON都係幾千蚊已經有三層.  點解唔考慮下TIGLON??

回復

racewong 發表於 2022-6-15 14:03
日本TIGLON都係幾千蚊已經有三層.  點解唔考慮下TIGLON??

因為家中的擺位問題, 應該要訂製一些架...
回復

hard wood 機架, 什麼柚木雞翅木之類, 很重的這些, 只是很漂亮的家俬, 對音響沒有助益. 機架還是買大牌子吧, 有買貴無買錯, 好過因了解而分開.

評分

查看全部評分

回復

出太極腳墊個牌子UN其實都有出機架
與其搏淘仔不如正正經經揀個有牌子嘅
呢個用核桃木板同實心不銹鋼柱
M System.jpg
回復

xulih 發表於 2022-6-15 16:39
出太極腳墊個牌子UN其實都有出機架
與其搏淘仔不如正正經經揀個有牌子嘅
呢個用核桃木板同實心不銹鋼柱

un 架都好正.
回復

大部分hifi 機身都是標準尺寸,小心將來後悔
回復

當然不會是全胡桃木,只是木皮。看來你不清楚該機架厚度的胡桃木材有多貴,一個兩層架的價錢也不能買一件這樣的胡桃木
回復

Champion 發表於 2022-6-16 10:10
當然不會是全胡桃木,只是木皮。看來你不清楚該機架厚度的胡桃木材有多貴,一個兩層架的價錢也不能買一件這 ...

我想了解一下, 胡桃木皮架(裡面MDF)係咩聲?

及, 用真正實木胡桃木做架, 又係咩聲?
回復

我相信不可能是mdf, 或者淘寶是用雜木拼板,因為如果用mdf 應該更重,同埋做唔到榫接

音響架真係好難AB比較,一來好少換架,另外木架誤差較大例如高低腳,要承大重量機器,一定用高密度厚身木材才安全不會變形,你見名廠出品都用金屬腳加mdf 或樺木板,跟住買就唔錯得去邊

如堅持用全胡桃木等上成木材,可找本地木器製作工場師傅商談

評分

查看全部評分

回復

我自己有用過爵士木架,幾年前轉晒solidsteel HF系列,而朋友家中還在用這類木架,講真都係咁樣聽,當時自己用咁穩陣嘅木架聽感又唔覺得好差,到換左HF 又唔覺得飛天。

我換架純粹兩個目的,第一係為過百磅後級而換,用木架趟入架內係一件極痛苦嘅事,用HF 架可以逐層拆開再安放另一層,清潔係極之方便,第二係為美觀,聽感真係無點樣考究

評分

查看全部評分

回復

Champion 發表於 2022-6-16 17:10
我相信不可能是mdf, 或者淘寶是用雜木拼板,因為如果用mdf 應該更重,同埋做唔到榫接

音響架真係好難AB比 ...

曾經用過類似實木架, 之後換solid steel 5.3, 完全是因誤會而結合, 因了解而分開的過程. 音響架不用重, 也不用什麼木, 一轉用輕飄飄的solid steel, 當堂生猛晒!
回復

七仔 發表於 2022-6-16 17:48
曾經用過類似實木架, 之後換solid steel 5.3, 完全是因誤會而結合, 因了解而分開的過程. 音響架不用重,  ...

我也曾經用過SS 6.4.
我依稀記得當時的感覺是比較硬左少少, 薄左少少...
回復

Champion 發表於 2022-6-16 17:10

音響架真係好難AB比 ...

若用真正原木(胡桃木)訂造架, 我諗都係在淘寶中找廠家.  因本港師傳, 完全不知去那裡找。
回復

facebook 群組好多木匠本地工藝
回復

sound mechanics 層板是中心用木方,外加夾板,再貼木皮,四隻腳是實木,不是入榫的,中心用木方化震,以前是有理論的。
回復

訂造實木架一定唔平,我情願買 UN
回復

回復

七仔 發表於 2022-6-15 15:38
hard wood 機架, 什麼柚木雞翅木之類, 很重的這些, 只是很漂亮的家俬, 對音響沒有助益. 機架還是買大牌子吧 ...

佰份佰同意!先攪清楚自己是想買傢俬還是機架!
買個 Tiglon也不貴!千祈唔好淘寶買那些木架!
回復