新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: cyberken

[請教] 影音分家---好煩惱

火.. [複製鏈接]
我要出夜總會聲
cyberken 發表於 2011-6-14 14:44

可唔可以安排聽下你既夜總會聲?
回復

D surround前置好細對炸,你個太古豪苑茅問題啦! 借rumor兄相一用!
...
masteralain 發表於 2011-6-14 14:31

掛牆果對係MK750 or 950? 我前面三隻係750已經好夠力吾使用座地,反而最緊要係個超低質素。
回復

咁同bypass有乜分別?
howin 發表於 2011-6-14 14:44

我講緊power amp喎, 唔係int amp, 佢話int amp av bypass唔好聲麻

power amp有粒制揀用input
回復

掛牆果對係MK750 or 950? 我前面三隻係750已經好夠力吾使用座地,反而最緊要係個超低質素。 ...
dt825 發表於 2011-6-14 14:48

MK 750 x5睇戲夠正啦, 聽concert就弱d
回復

我講緊power amp喎, 唔係int amp, 佢話int amp av bypass唔好聲麻

power amp有粒制揀用input
  ...
eosteven 發表於 2011-6-14 14:48

佢話av bypass會影響stereo聽歌....咁你power amp有switch原理咪同int. amp bypass一樣囉?
回復

har哥,而家買樓覺得風險大唔大?
kachow 發表於 2011-6-14 12:26

風險o既野, 因人而異, 最緊要有銀行肯借錢  
回復

BDP ---> AV Pre AMP ---> 5 ch Power AMP ---> Speaker
                   |                       ^
            ( 前置Bypass)            |
                   |                       |
                   V                       |
CDP ---> 2 ch Pre AMP ---------

咁駁法, 點會對2 ch有影響................
回復

咩後級有?
cyberken 發表於 2011-6-14 14:45

asr咪有囉.....asr係有input select 同volume control 嘅後級...
回復

佢話av bypass會影響stereo聽歌....咁你power amp有switch原理咪同int. amp bypass一樣囉? ...
howin 發表於 2011-6-14 14:53

咪係咯!
回復

BDP ---> AV Pre AMP ---> 5 ch Power AMP ---> Speaker
   ...
hkp1196 發表於 2011-6-14 14:56

魚哥話有就有啦..
回復

佢話av bypass會影響stereo聽歌....咁你power amp有switch原理咪同int. amp bypass一樣囉? ...
howin 發表於 2011-6-14 14:53

我都唔知點解佢話av bypass左會唔好, 因為個int amp bypass都變左做power amp
不過個power amp有兩個input揀好處係你用乜2ch前級 + 乜AV前級都得, 揀部岩口味, 唔一定要揀有av bypass既int amp
回復

魚哥話有就有啦..
howin 發表於 2011-6-14 14:57

對唔字, 我呢D蟻民唔應該出聲..................
回復

BDP -> AV Pre AMP -> 5 ch Power AMP ---> center and surround Speaker
                        \
                            \
                              \
                                  \
CDP -> 2 ch Pre AMP -> 2 ch Power AMP ---->front Speaker
回復

我都唔知點解佢話av bypass左會唔好, 因為個int amp bypass都變左做power amp
不過個power amp有兩個inp ...
eosteven 發表於 2011-6-14 14:58

我都唔知點解佢咁講....可能佢真係好想拜你為師...學你咁玩呢....你就過返兩度散手過佢啦...佢好很煩惱呀
回復

...
hkp1196 發表於 2011-6-14 14:56

貢av咪好怪
回復

BDP -> AV Pre AMP -> 5 ch Power AMP ---> center and surround Speaker
                        \
      ...
eosteven 發表於 2011-6-14 15:02

咁咪九十幾部機 ...條死魚要搬大屋先掂.....
回復

回復

MK 750 x5睇戲夠正啦, 聽concert就弱d
eosteven 發表於 2011-6-14 14:52

我買750果陣未出950,後來再試950都覺得佢人聲質感厚潤啲睇concert會好啲。
如果吾駛掛就吾使比較一定揀150.
分左家前面2ch想點玩都得。
回復

對唔字, 我呢D蟻民唔應該出聲..................
hkp1196 發表於 2011-6-14 14:59

知就好啦...我地要支持魚版主講嘅每句說話
回復

我買750果陣未出950,後來再試950都覺得佢人聲質感厚潤啲睇concert會好啲。
如果吾駛掛就吾使比較一定揀1 ...
dt825 發表於 2011-6-14 15:05

750幾錢一對??
回復