新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: dt825

[附件] 釘墊大會(P.2有report)

sealteam4 發表於 2013-2-4 01:14
用墊材好玩的地方是聲音可以變化
有一天轉機轉線轉口味可隨時調
其實咁玩比買套靚貴避震機架可能仲甘

我很讚同!

最衰我套ARC唔玩得釘墊....
回復

dt825 發表於 2011-6-19 08:56
香港訂價大慨三千一百但代理話冇再入貨,而德國廠方就提議搵其他地區例如星加坡訂。
如果集合倒一定數量吾 ...

Ching, 想問如果係emm cdsa se 應該用邊款合適?
回復

racewong 發表於 2013-2-4 10:22
我很讚同!

最衰我套ARC唔玩得釘墊....

why ????
回復

smalltiger 發表於 2013-2-4 15:41
Ching, 想問如果係emm cdsa se 應該用邊款合適?

比較過210金釘音色較濃厚,210黑釘稍為中性,現用彈弓釘取其線條更明朗和立體感更強。
回復

Cyrustam 發表於 2013-2-4 17:14
why ????

你自己留意吓ARC既機底塊爛鬼鐵板, 就知道答案了!
回復

racewong 發表於 2013-2-5 00:27
你自己留意吓ARC既機底塊爛鬼鐵板, 就知道答案了!

裝落原裝機墊下面得唔得??
回復

Cyrustam 發表於 2013-2-5 14:52
裝落原裝機墊下面得唔得??

未試過! 你試完話我知啦.
回復

dt825 發表於 2013-2-4 23:57
比較過210金釘音色較濃厚,210黑釘稍為中性,現用彈弓釘取其線條更明朗和立體感更強。 ...

Thanks, Ching.
回復

黑釘分兩期,早期高身D,高頻通透清徹,3D感強,唯獨中頻有些少薄,個人認為墊CD transport,輕身嘅power supply 最好(宜家墊緊 Clearaudio Syncro)
後期冇咁高,整體平衡左,但係高頻冇咁通,空間感亦冇咁立體,只係將器材整體改善少許,並沒有「嘩一聲」嘅改善,最大嘅優點係增強左分析力,但同時沒有拉薄中低頻,反而潤澤左整體音色,比起早期黑釘,多左些微味精,個人認為最佳位置係輕身嘅(50kg樓下)power amp, power conditioner (宜家墊緊Isotek Sigmas)
至於金釘,小弟覺得係集兩期黑釘優點於一身,再加華麗音色,但有人會覺得味精太多,舉個例,黑釘如果似Goldmund的話,金釘就似FM, 個人認為,最好係墊CD, DAC, pre amp等 (宜家墊緊CD 同 phono amp)
最後係666M, 同金釘比,多左浸貴氣,味精少左,音樂感反而增強左起碼20%, 但最神奇嘅係,雖然唔係釘,但分析力似乎比金釘更好,除非器材太重,否則墊乜靚乜,雖然超貴,但聽過嘅兄弟都寧願食樹皮...小弟家貧,只能勉強keep一套墊部Int amp
以上係小弟少少分享,絕不中肯,睇過就算!
Hahaha

評分

查看全部評分

回復

ernest 發表於 2013-2-6 22:07
黑釘分兩期,早期高身D,高頻通透清徹,3D感強,唯獨中頻有些少薄,個人認為墊CD transport,輕身嘅power s ...

差D睇漏左大哥你依篇REPORT添! 加爆你分.
回復

見笑啦,希望分享少少經驗咋
冇錢買機,唯有攪釘...
回復

ernest 發表於 2013-2-25 20:20
見笑啦,希望分享少少經驗咋
冇錢買機,唯有攪釘...

師兄, 你D 釘墊都唔平喎! 哈哈.

不過玩釘玩墊都好好玩.
回復

很正的釘腳比試。
回復