新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: ng1302

[請教] Spotify 點玩先出到好聲?

giggs1212 發表於 2022-8-30 22:19
因為我係用 HQplayer 將所有歌升頻去 DSD256 , 但係IFI Stream 入面Set 唔到佢行 DSD Direct (如圖) 一按 ...

等同事都試下, 再和你溝通! {:5_126:}
回復

giggs1212 發表於 2022-8-30 22:19
因為我係用 HQplayer 將所有歌升頻去 DSD256 , 但係IFI Stream 入面Set 唔到佢行 DSD Direct (如圖) 一按 ...

我們試過當解DSD files 時, soft ware volume 須要選 fixed output or infinity output or max output.  才可以 DSD direct. 如果唔係就會跳去 DOP 只得 DSD 128.

請你試一試!  {:5_126:}
回復

Avantgarde-HK 發表於 2022-9-1 09:55
我們試過當解DSD files 時, soft ware volume 須要選 fixed output or infinity output or max output.   ...

試左, 都係唔得
回復

如果播本身 DSD 256 file 可以嗎? ( 不用升頻){:5_126:}
回復

Avantgarde-HK 發表於 2022-9-5 11:32
如果播本身 DSD 256 file 可以嗎? ( 不用升頻)

我手上沒有 DSD 256 檔案 , 試唔到

算啦 , 我都係聽返 DSD 128
回復

giggs1212 發表於 2022-9-5 19:45
我手上沒有 DSD 256 檔案 , 試唔到

算啦 , 我都係聽返 DSD 128

不用灰心!  我們把你的問題 開了ticket,  ifi 英國嘅 technical team 昨日回覆指, 用 HQplayer 時, 請先save 咗輸出嘅output/setting.  然後再揀 DSD output 再試一下得唔得.{:5_126:}
回復

ieskn96 發表於 2022-8-5 07:08
建議申請免費兩週的無損音質 KKBox 試聽,與 Spotify 及 Youtube Music 相互比較…… ...

最近試同一首歌kkbox hires 同 Qobuz , kkbox一D都唔差過Qobuz, 不過kkbox宜家無損音樂plan要11x一個月都唔平(貴過Tidal), 但音質我覺得好過Tidal
回復

我們試 Tidal / Spotify  connect 經 Zen Stream direct 去 DAC 比其他 music player 優勝( 包括內置Tidal / Spotify … etc 的DAC ),大家直得留意。{:5_126:}
回復

Midnighteye 發表於 2022-8-5 22:17
最簡單的方法是將SPOFITY升頻做DSD512

兩個方法

師兄如果將Spotify 320k mp3 升到DSD512, 豈不是等如空氣麵包?
已散失的細節如何以攞返? (本來320k mp3就是有損壓縮) {:5_466:}
回復

kinghung 發表於 2022-9-8 08:00
師兄如果將Spotify 320k mp3 升到DSD512, 豈不是等如空氣麵包?
已散失的細節如何以攞返? (本來320k mp3就 ...

當然不可能將失去的數據還原

但樓主係問點玩先好聲,我提供我認為好聲的方法

可能你跟本就唔會用SPOTIFY或者唔想用,咁呢個方法就對你無用了
回復

Midnighteye 發表於 2022-9-18 21:52
當然不可能將失去的數據還原

但樓主係問點玩先好聲,我提供我認為好聲的方法

我以前都有Spotify去streamer,聽320k mp3, 其實流行曲都OK, 但唔會諗是否追求高音質,最近停止用Spotify,轉左kkbox的高清,比Spotify好(月費都貴好多),當然kkobx都仲有好多舊歌係320k 的,新歌就會多啲lossless及hires
回復

如果只係計聽SPOFITY, 係咪IFI ZEN STEAMER會好聲過SOUNDGENIC I-O DATA
回復

deadduck 發表於 2022-9-19 15:54
如果只係計聽SPOFITY, 係咪IFI ZEN STEAMER會好聲過SOUNDGENIC I-O DATA

肯定的{:5_126:}
回復

Spotify 只係個方便的媒介,作為副的音樂 source, 可以聽得順耳,舒服,隨便來聽吓便算,點都係唔會好高質數,同播 file相差什多!只係當多個播放途就算了!
回復

Avantgarde-HK 發表於 2022-8-27 11:12
ifi Zen streamer 個 app 主要是setup 用, 但其實都唔差, 清析易用.  Play files是其次功能.  如果主 ...

如我主要聽我NAS的WAV FILE. IFI STREAM是否唔適合我?
回復

hpchpc 發表於 2022-9-29 01:02
如我主要聽我NAS的WAV FILE. IFI STREAM是否唔適合我?

Yes !ifi zen stream 主要係針對Streaming .當中由其是Tidal 及Roon 的效果是最好。很多用家推崇甚至已靚過同牌子或同等級數的CD transport + DAC 了。 大家可以到showroom 試聽!十分impressive! 想信這將是日後的主流播放介面。{:5_126:}
回復

Avantgarde-HK 發表於 2022-9-29 07:38
Yes !ifi zen stream 主要係針對Streaming .當中由其是Tidal 及Roon 的效果是最好。很多用家推崇甚至已 ...

咁ifi產品有那一款可用來聽file比較好?
回復

hpchpc 發表於 2022-9-29 16:38
咁ifi產品有那一款可用來聽file比較好?

聽 file 會推薦 Pro iDSD signature.  
https://www.spill.hk/audiovisual/iFi-Pro-iDSD-Signature-review/

平一點就可選最新的 Neo Stream.
https://www.hiendy.com/hififorum ... &extra=page%3D1

{:5_126:}
回復

Lumin firmware 15.3 話可以提升 Spotify connect 質素、 有冇師兄試過?

回復