新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: astroboy1973

[前級] 執到兩個Accuphase 金仔箱

la1209 發表於 2022-8-28 10:37
恭喜師兄!可享受金嗓子旗艦美聲!
我上月頭買了E800,月尾訂了C3900及A75,代理搞錯以為有C3900到,結果昨 ...

師兄請問你A75推B&W803夠力嗎?
回復

lion97 發表於 2022-8-28 19:22
師兄請問你A75推B&W803夠力嗎?

A75推803D4,其實都好夠用,之前用E800都夠力,不過一定未係最好。
一向都睇自己要求,無要求就慳好多,有要求就洗好多{:5_473:} 發燒友就係咁,一直追求多少少再多少少。

論後級質素,A75絕對優勝E800很多,之前用dCS Rossini Apex接去E800推803D4,效果都好好,絕對收貨。呢家因為前級未到,用dCS Rossini Apex接A75推803D4,剛開聲已經好明顯聽得出分別!對比E800時,現在配撘下高頻幼細咗唔少,泛音靚啲,堂音豐富啲,場面再大啲,音場闊度和深度有所增加,中頻暫時聽唔到很大嘅分別,低頻就明顯層次感好咗,收放更自如!聽咗John Williams同Hans Zimmer幾隻電影配樂,場面夠哂震撼,聽聲好似睇到電影一段段經典情節咁,好正!再聽幾隻細川綾子,豐厚潤澤,隨時殺得死人!
呢家只係等埋部C3900到位,咁就有排爽{:5_610:}
其實之前都有諗過入套DP-1000及DC-1000,換走dCS Rossini Apex,不過考慮到我主力聽串流及Files多,係有時心思思想播吓碟咁解{:5_610:}
日後我反而會先考慮入多部A75玩bi-amp,咁玩應該係最正最大效益{:5_165:}

評分

查看全部評分

回復

la1209 發表於 2022-8-28 21:05
A75推803D4,其實都好夠用,之前用E800都夠力,不過一定未係最好。
一向都睇自己要求,無要求就慳好多, ...

原來你都係想要bi-amp!我本來想訂A75,點知有排等!

跟住我收到風A250今年退役,明年會有A300,所以明年先算

你個dcs 好靚,我流晒口水!{:5_170:}

評分

查看全部評分

回復

回復

好正!{:7_904:}
回復

astroboy1973 發表於 2022-8-28 16:16
謝謝你。係呀!
甩咗AV AMP Pre out 過嚟個條RCA線便無事了。
可能條線真係有問題!  ...

幫到你就好了.

多D分享啦.
回復

師兄你試下改行 Balance 做過機線.  小弟起初換左前後級都被此問題困擾
回復

Siltech G9係唔係真係咁夾Accuphase?
我見二手市場好多人放,七月買八月放。
回復

andy3210 發表於 2022-8-29 13:51
師兄你試下改行 Balance 做過機線.  小弟起初換左前後級都被此問題困擾

謝謝你。遲啲真係要搵兩對XLR試吓。{:5_201:}
回復

la1209 發表於 2022-8-29 15:54

我覺得放680的好大機會升880,我就係其中一個{:5_538:} 380>680>880

但放880的就真係要問吓先知。可能真係唔夾
回復

lion97 發表於 2022-8-29 19:51
我覺得放680的好大機會升880,我就係其中一個 380>680>880

但放880的就真係要問吓先知。可能真 ...

所以我一買就買880.
還入唔入多幾條880,就要先睇吓煲了100小時後的情況。{:5_481:}
回復

la1209 發表於 2022-8-28 10:37
恭喜師兄!可享受金嗓子旗艦美聲!
我上月頭買了E800,月尾訂了C3900及A75,代理搞錯以為有C3900到,結果昨 ...

師兄係咪E800滿足唔到你? 還是用佢來配A75玩biamp?

回復

astroboy1973 發表於 2022-8-29 22:09
所以我一買就買880.
還入唔入多幾條880,就要先睇吓煲了100小時後的情況。  ...

there are many choices apart from Siltech.

Another C-hing has already demonstrated the problem with too many Siltech

回復

lion97 發表於 2022-8-28 19:01
恭喜師兄有新玩具,我早你少少買!

部機一開聲,連八十歲老媽都話好鍾意!

點解唔用埋金仔後級?
回復

la1209 發表於 2022-8-29 15:54

YOU LUM YOU...{:5_432:}
回復

racewong 發表於 2022-8-30 12:50
點解唔用埋金仔後級?

因為好多都冇貨, 訂等太耐 {:5_477:}
回復

前幾年聽過c3800都覺得好細緻好寧靜,總知就好舒服!
唔知c3900想比又會好幾多?
回復

mingson 發表於 2022-8-31 15:26
前幾年聽過c3800都覺得好細緻好寧靜,總知就好舒服!
唔知c3900想比又會好幾多?  ...

我未用過c3800, 所以比較唔到。{:5_610:}
回復

如果駁av amp 有hum noise 多數係 ground loop.  買個ground loop isolator 駁係 av amp pre-out 既 rca  同 金仔av bypass rca 輸入就得.

評分

查看全部評分

回復

MusicFan 發表於 2022-8-31 23:57
如果駁av amp 有hum noise 多數係 ground loop.  買個ground loop isolator 駁係 av amp pre-out 既 rca   ...

謝謝你師兄
回復