新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: astroboy1973

[前級] 執到兩個Accuphase 金仔箱

mingson 發表於 2022-8-31 15:26
前幾年聽過c3800都覺得好細緻好寧靜,總知就好舒服!
唔知c3900想比又會好幾多?  ...

我用過3850, 已經升咗上3900, 最明顯分別係微動態強咗好多, 聽多咗好多細緻嘢.
回復

我用880i RCA 的 ic
原來要甩晒C3900的端子套,啲靚高音才出到嚟。{:5_170:}
否則啲聲會焗住焗住。{:5_477:}

評分

查看全部評分

回復

astroboy1973 發表於 2022-9-4 12:26
原來要甩晒C3900的端子套,啲靚高音才出到嚟。
否則啲聲會焗住焗住。{:5_477: ...

咁有趣? 乜嘢物理原理? 如果唔戴套, 啲端子氧化咗好麻煩, 要升級部舊機未必易甩到手, 就算甩到都會俾人大刀劈價.
回復

banjo 發表於 2022-9-4 13:31
咁有趣? 乜嘢物理原理? 如果唔戴套, 啲端子氧化咗好麻煩, 要升級部舊機未必易甩到手, 就算甩到都會俾人大 ...

我暫時唯有用透明膠紙貼住啲端子。
大家都可以試吓唔帶套。啲高音真係爽好多架。{:5_540:}
回復

機及新線煲了15小時左右。其實而家都聽到Siltech Classic Legend 的聲低。真係唔錯幾夾金仔。{:5_538:}期待煲熟後的效果。
高音清甜幼滑得嚟又有啲厚厚地嘅中低音磅住{:5_167:}{:5_103:}
回復

astroboy1973 發表於 2022-9-4 12:26

有D咁嘅樹?唔係啩!{:5_693:}
回復

astroboy1973 發表於 2022-9-4 16:06
我暫時唯有用透明膠紙貼住啲端子。
大家都可以試吓唔帶套。啲高音真係爽好多架。  ...

一定係幻覺嚟@@” {:5_485:}
回復

lion97 發表於 2022-9-4 18:08
一定係幻覺嚟@@”

不防試吓。又唔洗錢嘅。{:5_167:} {:5_521:}
回復

諗咗幾日,都係忍唔住,訂多隻A75{:5_610:}
不過有排等,要十一月尾先有{:5_477:}
希望下個月到前級,止吓咳先{:5_473:}

評分

查看全部評分

回復

la1209 發表於 2022-9-4 22:11
諗咗幾日,都係忍唔住,訂多隻A75
不過有排等,要十一月尾先有
希望下個月到前級,止 ...

正呀!{:5_170:}
一對A75推B&W 803D4{:5_167:}
回復

唔止部機,啲siltech線個保護膠網甩左佢都有異曲同工之妙。

評分

查看全部評分

回復

Samr33 發表於 2022-9-5 02:48
唔止部機,啲siltech線個保護膠網甩左佢都有異曲同工之妙。

絕對同意{:5_201:}
回復

Kenji 發表於 2022-8-28 15:51
恭喜樓主,套機好正

起HUM既話..試下甩左電視既RF天線,如果甩左就冇聲.我再話你知下一步點做.

試過甩電視既RF天線,都係解決唔到HUM 聲問題。
最後甩咗Magic TV 的HDMI 便解決了八成HUM noise.
回復

Kan兄, 請問煲咗咁耐, 聽感如何?
回復

astroboy1973 發表於 2022-9-5 15:52
試過甩電視既RF天線,都係解決唔到HUM 聲問題。
最後甩咗Magic TV 的HDMI 便解決了八成HUM noise.  ...

師兄而家套機煲成點?

d線o岩聽嗎?
回復

Kenji 發表於 2022-9-20 18:27
師兄而家套機煲成點?

d線o岩聽嗎?

之前還好地地。但近幾日D綫同套機變到好衰聲。音場突然深左,但無左動態,低音唔見左,同埋啲聲暗咗矇咗。{:5_477:} {:5_123:}
而家只煲了大約四十小時。可能還有排煲。{:5_456:}
再努力用煲機王CD煲機中……{:5_531:}
回復

astroboy1973 發表於 2022-9-20 20:52
之前還好地地。但近幾日D綫同套機變到好衰聲。音場突然深左,但無左動態,低音唔見左,同埋啲聲暗咗矇咗 ...

你用邊隻run in cd?

如果係jmr就正常..因為run完真係會衰..

我就用kharma果隻...
回復

banjo 發表於 2022-9-6 11:58
Kan兄, 請問煲咗咁耐, 聽感如何?

輕快活潑生動有力 {:5_610:}
回復

Kenji 發表於 2022-9-20 21:50
你用邊隻run in cd?

如果係jmr就正常..因為run完真係會衰..

就叫 STS cna 煲機王
回復

kan888 發表於 2022-9-20 23:28
輕快活潑生動有力

你就好啦, 早買早享受, 我訂咗P-7500成兩個月, 都冇消息幾時有貨.
回復