新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: ThomasLi@FB

[附件] Seismion 新出德國零震台 平靚正

我哋把 Seismion 墊係 Vertere 唱盤下,改善極之大,中價唱盤變咗頂級盤,唔講得笑。

評分

查看全部評分

回復

ThomasLi@FB 發表於 2022-9-9 19:14
我哋把 Seismion 墊係 Vertere 唱盤下,改善極之大,中價唱盤變咗頂級盤,唔講得笑。 ...

百份百同意!

{:5_506:}
回復

化成陸軍一號,同空軍一號互相輝影!
回復

ThomasLi@FB 發表於 2022-9-8 11:07
Seismion 是新廠,主要做德國本地市場,海外未有代理商。

我已同廠長和 Hiendy 鎗王聯絡,希望 Hiendy  ...

師兄,請問Seismion生産地是那里?
回復

CKKeung 發表於 2022-9-7 12:53
小弟當日也在現場, 去了兩處不同地方來測試 Seismion 零震台。

其中之一是 Hiendy Club 的聆聽室:

https://www.monoandstereo.com/2022/09/seismion-reactio-vibration-isolator.html
回復

Relax 發表於 2022-9-9 21:56
師兄,請問Seismion生産地是那里?

Designed & made in Hannover, Germany.

https://seismion.com/kontakt/
回復

CKKeung 發表於 2022-9-10 06:27
Designed & made in Hannover, Germany.

https://seismion.com/kontakt/

The website does not say much about its facility and people, as compare to Herzan and Accurio. May be still new.
回復

Relax 發表於 2022-9-10 12:48
The website does not say much about its facility and people, as compare to Herzan and Accurio. May ...

暫時香港只係得THOMAS試過AB比較過HERZAN / ACCURION / SEISMION既分別.
回復

回復

會唔會寄去加拿大?{:7_904:}如果會都想買塊嚟試吓
回復

curtis9797 發表於 2022-9-18 09:41
會唔會寄去加拿大?如果會都想買塊嚟試吓

你找鎗王啦,應該可以安排直接寄去加拿大,只是多少少運費啫。
回復

我加單買多三塊的 Seismion 零震台終於送到。

有更多的零震台我可以係不同的位置試用,看看效果。首先試 phonostage,現在是用緊 DS Audio Grand Master 和 Accurion i4 零震台,這組合已用了一段時間,它們的表現也很好。當我把 Accurion 換成 Seismion 後,改善好明顯,背景更靜,樂器的分離度更強,整個音響場面更乾淨自然。Seismion 的避震能力真係好強。

現在只試了主機,遲啲再試埋供電器,有時搞供電器的改善比主機更大。有了這批 Seismion 真係有排玩。

評分

查看全部評分

回復

请问有试过用在CDT下的效果吗?
回復

Skyline126 發表於 2023-1-6 22:18
请问有试过用在CDT下的效果吗?

零震台用係任何器材都有效。

不過用係 CD 轉盤的效果相對低一些,因為 CDT 本身機械會產生震動,零震台無辦法控制機內自身震盪,所以減震效果較弱。如果 CDT 是和解碼器等其他器材放同一機架,零震台可以減少 CDT 震動對其他器材的影響。

當只用一個零震台時,我建議先放係解碼器下面,聲音提升會明顯一些。不應該把 CD轉盤等同黑膠唱盤,它們的發聲原理不一樣。

評分

查看全部評分

回復

ThomasLi@FB 發表於 2023-1-7 09:31

不過用係 CD 轉盤的效果相對低一些,因為 CDT 本身機械會產生震動,零震台 ...

我用佢放喺THE RAPTOR既分別, 比NAGRA HD PRE更明顯.
回復

ThomasLi@FB 發表於 2023-1-7 09:31

不過用係 CD 轉盤的效果相對低一些,因為 CDT 本身機械會產生震動,零震台 ...

谢谢。上个星期向Marcus定了一大一小两块来试试,应该下个星期会到新加坡。大的给黑胶盘,正考虑小的放在哪里。

評分

查看全部評分

回復

有樣嘢小弟唔係好理解,大師兄咁着重避震同器材擺放,點解會用一個完全唔入流嘅蔗渣木層架(sound mechanics?) 擺放套頂班DCS 四季?小弟雖然玩咗40年音響,都冇辦法諗得出內裏嘅玄機 {:5_454:}

評分

查看全部評分

回復

Simcity 發表於 2023-1-7 22:17
有樣嘢小弟唔係好理解,大師兄咁着重避震同器材擺放,點解會用一個完全唔入流嘅蔗渣木層架(sound mechanic ...

問得好,本來音響器材是放 Solidsteel HiFi 架的,七年前重返黑膠懷抱,換了加拿大 Foundation 架,主要都係聽黑膠,數碼音源就放到一向用開的電視組合架。

本來有計劃把這木架升級,但一直未有機會,咁就用住先,dCS本來有新旗艦系列 Dvořák 推出,但一再延遲,等佢出咗再睇吓點啦。

附上十多年前的音響組合,B&W N800,dCS Edgar plus, Verdi transport,Sonic Frontier 前後級,Solidsteel 架。

評分

查看全部評分

回復

小弟之前都同Simcity 大師兄有同樣謎思{:5_481:},現在謎底終於解開
回復

ThomasLi@FB 發表於 2023-1-8 09:05
問得好,本來音響器材是放 Solidsteel HiFi 架的,七年前重返黑膠懷抱,換了加拿大 Foundation 架,主要 ...

看到師兄的照片裡收藏專輯數量之多,簡直係一般人所望塵莫及!冒昧請問現時在師兄的眾多珍藏裡,哪一些的專輯大碟是帶給您最多的感動和震撼?感謝分享!

EXAMPLE - https://hkushop.com/8897426.html
擁有上列《雪狼湖 SACD》的本人絕對會積極考慮訂購未來或許推出的玻璃CD版本。
回復