新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 2Olegend

[解碼器] 五萬元內靚USB解碼

racewong 發表於 2022-9-10 13:31
聽串流嗎? 會聽MQA嗎?

Ayre Qx-5 Twenty is Roon Ready DAC with USB, AES and Net port.

It doesn't support MQA. I think the overall quality is outstanding at this pricing range.
回復

fightclub 發表於 2022-9-12 12:00
Ayre Qx-5 Twenty is Roon Ready DAC with USB, AES and Net port.

It doesn't support MQA. I think t ...

如果唔玩TIDAL, 唔聽MQA既話, SOULNOTE D2係最抵買既DAC.
回復

PhantomGTR 發表於 2022-9-10 10:18
咁梗係要試 Rockna WaveDream Dac, fit 晒 budget!  
https://www.hiendy.com/hififorum/forum.ph ...

師兄想請教Wavedream 同Wavelight 是否有不同型號?上網爬文睇咗好耐,除咗價錢外,其實有什麼分別呢?
回復

2Olegend 發表於 2022-9-12 20:57
師兄想請教Wavedream 同Wavelight 是否有不同型號?上網爬文睇咗好耐,除咗價錢外,其實有什麼分別呢? ...

Wavelight 係 Wavedream 個細佬, 有個內置 preamp 功能,但聲音表現同佢地價錢成正比。
回復

PhantomGTR 發表於 2022-9-12 22:35
Wavelight 係 Wavedream, 有個內置 preamp 功能,但聲音表現同佢地價錢成正比。  ...

咁要去搵Ben Sir聽下有咩分別先
回復

2Olegend 發表於 2022-9-12 22:37
咁要去搵Ben Sir聽下有咩分別先

Sorry,唔見咗兩隻字。我指 Wavelight 係 WaveDream 細佬。
回復

PhantomGTR 發表於 2022-9-12 23:45
Sorry,唔見咗兩隻字。我指 Wavelight 係 WaveDream 細佬。

????收到
回復

Gustard U18(DDC)+ R26(full MQA R2R DAC)+ C18(10MHz OCXO clock)全 set 報價都只係 HK$23500,可以俾 deposit 借 7 日,home trial 或拎去打擂抬都得

評分

查看全部評分

回復

wilmerworkshop 發表於 2022-9-13 02:08
Gustard U18(DDC)+ R26(full MQA R2R DAC)+ C18(10MHz OCXO clock)全 set 報價都只係 HK$23500,可以 ...

多謝威馬sir,考慮下先
回復

Rockna, Gustard, HoloAudia & Denafrips T II 都夾到 Denafrips 嘅 DDC GAIA,正!如果 source 係 PC 機,個效果更加係大躍進!!{:5_167:}

評分

查看全部評分

回復

結果喺Ben Sir度聽完之後…

評分

查看全部評分

回復

2Olegend 發表於 2022-9-13 18:19
結果喺Ben Sir度聽完之後…

爽嗎,師兄?
回復

racewong 發表於 2022-9-12 13:40
如果唔玩TIDAL, 唔聽MQA既話, SOULNOTE D2係最抵買既DAC.

老實說,soulnote出來時間太短了,還是需要更多時間的檢驗。

Ayre 從QB9開始,一直都是Stereophile常年上榜的DAC,QX-5現在有USB2和NET2,實在是比Soulnote D2強大太多了啊。聲音而言,也要高一個級別啊。

況且,現在的年代,DAC不玩Tidal實在是損失了一半的樂趣啊。
回復

經Ben sir 細心解釋,一於決定Wavelight

評分

查看全部評分

回復

插好線,煲煉下先

評分

查看全部評分

回復

Ben Sir好認真,試機時發現有啲DD聲(後來試到係條線問題),佢即刻話可以全數退款(因為係最後現貨)。我心諗唔係咁黑仔嘛,好彩換咗條USB線已經完全無事。不過Ben Sir話要確認係唔係真係線嘅問題,所以叫我聽多二十分鐘以上試真啲。有冷氣嘆又有靚歌聽梗係無問題。最後當然係攞番屋企慢慢玩!多謝Ben Sir!
回復

2Olegend 發表於 2022-9-13 23:51
Ben Sir好認真,試機時發現有啲DD聲(後來試到係條線問題),佢即刻話可以全數退款(因為係最後現貨)。我 ...

請問師兄點解揀咗 WaveLight?
回復

PhantomGTR 發表於 2022-9-14 00:23
請問師兄點解揀咗 WaveLight?

因為平啲????…同埋經Ben Sir 解釋Wavedream 同Wavelight 嘅分別,我覺得Wavelight 應該足夠(希望無決定錯????)

評分

查看全部評分

回復

PhantomGTR 發表於 2022-9-10 20:25
To me ears, that suite can't match with Rockna, not even close.

Of course. It depends on your taste and system. Wavedream is well-known as a colorful dac which pleased many peoples.
回復

Weiss 501/2
回復