新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 2440|回復: 21

[分享] 經典音響組合II Technics

樂聲Panasonic 以前未三合一前Technics係主要負責音響。

評分

查看全部評分

Technics當年曾經有對喇叭中高音單元用號角的(15吋紙盆低音單元)
聲音相當好..............
回復

對Technics呢個牌子好情感, 我由80年代到依家都係用緊, 就係佢出品嘅黑膠唱盤.
回復

banjo 發表於 2022-9-14 21:12
對Technics呢個牌子好情感, 我由80年代到依家都係用緊, 就係佢出品嘅黑膠唱盤. ...

依家仲用緊?
回復

banjo 發表於 2022-9-14 21:12
對Technics呢個牌子好情感, 我由80年代到依家都係用緊, 就係佢出品嘅黑膠唱盤. ...

佢個唱盤我都有用過。我仲用過圖中那部EQ,呢部EQ當年加入咗DSP可模擬多種場景音效。當年用EQ因那時係dolby pro logic 年代仲未有.1聲道為咗加強聲效所以加部EQ
回復

呢部後級外觀也不差
回復

https://www.technics.com/uk/prod ... series/sa-c600.html
FYI: Technics 今年推出了 MQA-CD & CD 的平價播放機 SA-C600

P.S. https://www.technics.com/uk/prod ... series/sl-g700.html
FYI: Technics 的三合一 MQA-CD & CD & SACD 播放機 SL-G700
回復

依家 Technics 直驅盤仲好多人玩
回復

bigpun1975 發表於 2022-9-15 08:01

SL-1200經典Direct Drive turntable,今年推出50週年紀念版
回復

bigpun1975 發表於 2022-9-15 08:01

我記得有部直驅賣緊十幾萬
回復

Technics 不是說會重生了嗎?
回復

係用緊呢隻牌子, 不過個盤已經更新到SL-1200G了.
回復

banjo 發表於 2022-9-15 20:37
係用緊呢隻牌子, 不過個盤已經更新到SL-1200G了.

依個直驅盤{:5_165:}
回復

percyleo 發表於 2022-9-15 03:35
佢個唱盤我都有用過。我仲用過圖中那部EQ,呢部EQ當年加入咗DSP可模擬多種場景音效。當年用EQ因那時係dol ...

以當時嚟講, 呢套西裝型到爆.
回復

Technics SL-1200跟Linn LP-12均已經是黑膠唱盤的代表性作品
歷久不衰............
回復

黑膠迷 發表於 2022-9-15 21:43
Technics SL-1200跟Linn LP-12均已經是黑膠唱盤的代表性作品
歷久不衰............

前輩有無玩過??
回復

兩個都無!{:5_454:}
回復

Technics SB-M2, Technics RS-B900, Technics SL-P900 Cd Player, Technics SH-GE 100, Technics SE-A2000, Technics SU-C2000...真身真是未見過
回復

percyleo 發表於 2022-9-25 22:06
Technics SB-M2, Technics RS-B900, Technics SL-P900 Cd Player, Technics SH-GE 100, Technics SE-A2000, ...

喂, 依排EQ玩死人.
回復

racewong 發表於 2022-9-26 13:07
喂, 依排EQ玩死人.

乜有嘢難到你咩
回復