新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 2762|回復: 5

[線材] VYDA Audio Cables : 我來自意大利, 很大隻, 但既靈巧又温柔

在八月的 HiFI Show, 小弟周圍逛, 在 Hall 5看見 Ambago Audio 有擺檔, 但看不見主特人 Kinder兄。

回頭一望, 發覺今年 Ambago Audio 在 Hall5 有間 demo房 呢。
入去聽聽, 雖然用的是中上價器材, 但聲音不俗呢。
再細看, 發現系統中用了幾條又粗大又陌生的 cables 呢。

問了 Kinder兄, 原來他做了 VYDA cables 的代理。
小弟於是在 HiFi Show 後, 借了 VYDA 的 rca interconnect cable 和 powercord 回家聽一聽, 嘗嘗新。

VYDA 是個意大利牌子, 香港發燒友多数不太認識。
外國有它的 reviews, 其公司網站也有資料。
https://www.vydalaboratories.com/
https://www.monoandstereo.com/20 ... ect-cables.html?m=1

VYDA 原來是意大利一個超高級黑膠品牌, V.Y.G.E.R. 的姊妹廠, 所以小弟就算之前未接觸過 VYDA cables, 對他們的調聲仍是有點信心的。

大家來看看 VYDA 的 powercord, 真的很粗壯, 但幸好線身並不重:

插頭是自家的 cnc不銹鋼, 讚!

至於 VYDA rca interconnect, 造型造功是比 powercord 更精美!

兩條 cables, 小弟都在自己和毒友 Kahw兄 的系統內試聽過, 我們也有同感:

1. VYDA cables 粗壯, 但聲音則是出乎意料的幼細靈巧, 絕無粗聲粗氣。 意大利人的調聲, 又是超高級黑膠廠 VYGER 的姊妹廠, 果然有文化根底。

2. 廠方的資料說導體是 copper-silver alloy, 但聲音沒有低質銀線的尖奀銀聲。
顯然這 alloy 是有它的獨特之處的, 全頻平衡, 有銅線的能量, 也有銀線的幼滑和 extended 的高音。

3. VYDA 兩條綫, 速度十分不俗, micro-dynamics 尤其卓越。加上以上兩點它們的特性, 小弟覺得適應性很廣, 無論是 digital 或 analogue components 都適用, 不似某些牌子的有濃烈風格。
VYDA cables 總是聽得舒服而富有音樂味。

Kinder兄 對小弟說, VYDA 正努力在不同地區, 例如北美和澳洲, 進行推廣 marketing。
而 Kinder兄 亦頗肯定的說, 他的 VYDA cables 實價, 一定會是全球最抵的!
這真是個好消息, 因為今時今日通漲嚴重, 很多歐美品牌的價錢愈來愈離地了。
相比之下, VYDA cables 是中等價錢, 但音色音效比很多市面上流行牌子的同價型號, 性價比是贏太多了。
{:5_705:}

恭喜 Kinder兄, 代理了個好牌子!
{:5_201:}

唔知 Ambago Audio 將來會否也代理埋姊妹廠 VYGER 的超級黑膠盤呢?  Haha
{:5_513:}

評分

查看全部評分

原本今日收到VYDA線準備分享下 但見到高手 CKKEUNG兄 出左POST 就借POST分享下

一直係外國討論話VYDA 呢條巨人殺手 但苦無香港代理 更冇可能有借線機會
直到音展 KINDER兄 突然之間同我講話代理左意大利新品牌 係經一個師兄大推薦之下成功成為香港代理
我就問應該唔會係VYDA掛 點知佢話點解我會知
我知道有師兄已經張全套VERTERE HBS 換左VYDA
其實我自己N01XD 都係用 VERTERE HBS...

一直為左N01XD 搵XLR 試左好多 3-6蚊價位都唔岩
一直為左F03A 呢部Class A 搵條PC加下力 又係試左好多 3-6蚊價位都唔岩 唔係太粗聲 就係唔夠力太柔情
點知KINDER兄話 XLR 插左就會俾錢 PC可以幫我改AMP 加力版本 仲可以借俾我返屋企慢慢試

Vyda Orion Power Cable- AMP
非常好力 超級粗但線又輕又軟- 聽感完全同意 CKKEUNG兄 講 "micro-dynamics 尤其卓越"
因為我一直唔只係為左大力 最重要控制力 彈跳力爽又唔可以粗聲
基本上試左一晚就已經訂左
Vyda重要係唔使3-6蚊

Vyda Orion Silver Line Cable XLR
以前試過銀試過銅 唔係太衝就係太注重中頻人聲
Vyda 真正全頻平衡提升 乜嘢分析力強音場層次好左就個個分享都條咁講
我會話"呢條係一條好活潑既線"
我自己聽ROCK/POP 同 電影原聲大碟/小型交響樂多 真係好岩我
諗左幾日最後都係訂左

Vyda 性價比真係超高 雙倍價錢都唔夠佢黎 真心推介大家
耳聽為實 最好搵KINDER兄借返屋企慢慢試
聽佢講話頭十條八條會平平地出 之後就正常價
唔使PM 我問幾錢 建議你直接搵KINDER/Ambago Audio

今日終於收貨 準備痛苦嘅煲線期

VYDA

VYDA

Vyda Orion Power Cable- AMP

VYDA PC AMP

VYDA PC AMP

Vyda Orion Silver Line Cable XLR

VYDA XLR

VYDA XLR

評分

查看全部評分

回復

DEL. Repeated.
回復

KinLeung@FB 發表於 2022-9-16 22:38
原本今日收到VYDA線準備分享下 但見到高手 CKKEUNG兄 出左POST 就借POST分享下

一直係外國討論話VYDA 呢 ...

開個新POST分享啦...等多D人認識VYDA{:5_165:}
回復

我都有興趣想認識多D{:5_610:}
回復

完全同意CK兄,不知不覺小弟系統已經80%用緊Vyda

性價比一流!{:5_475:}

評分

查看全部評分

回復