新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 1565|回復: 4

[線材] Vyda orion silver 及 Stealth Sakra V16 之我試!

事緣早幾日喺呢個討論區見有師兄介紹Vyda Cable, 呢個新品牌喺外國睇Review口碑唔錯,師兄們又講到咁好!於是膽粗粗約代理試下線,還帶了現用條sarka v16 1.5m xlr上去聽吓分別,首先佢哋個價位係唔同,我唔會期望佢地同一級數,但係經過一輪拔拔插插! 逐首歌去試我發現佢哋其實係同一個Level嘅產品,只不過係聲音取向唔同!sakra 係一條好有質素嘅線係毋庸置疑,佢有一種簽名式嘅絲滑細緻,高音晶瑩剔透,人聲係有一種magic, 但係Vyda 係幼細度係去到接近Sakra嘅級數, 但當然無咁絲滑,sakra 聽人聲係會比Vyda 行前半步,但係某啲歌曲如果係人聲後面有樂器呢,Vyda 佢做出嚟嘅層次感同埋定位係會比sakra略勝一籌, 另外vyda 聽啲比較迷幻氛圍嘅歌曲係好有氣氛!微動態,細緻,高低伸延每一瓣都好高水平,唯低頻厚度sakra略勝, 最重要係兩條都係好有音樂感嘅線, 都好容易令人醉心於音樂之中,如果硬係要分辨嘅咁我覺得vyda會比較中性再易夾機啲,Sakra會有一種獨有嘅簽名式magic,會令某些人嘅愛不釋手!就以vyda同價位嚟講,就唔係好多對手可以去呢個質素!身體力行即時俾錢訂咗條Xlr, 因為我覺得佢應該更啱我嘅口味!至於我條Sakra, 一直有個朋友對佢虎視眈眈,今次我好成人之美啦!還有錢落袋!但好衰唔衰又喺代理度拎咗啲釘墊試!這是後話!

PHOTO-2022-09-19-13-31-59 2.JPG
PHOTO-2022-09-19-13-31-59 3.JPG

評分

查看全部評分

可以同Sakra 打平手?{:5_535:}
回復

racewong 發表於 2022-9-20 10:30
可以同Sakra 打平手?

拎返Hiendy玩下{:5_165:}
回復

等代理聯絡啦.
回復

犀利,又有好嘢玩
回復