新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4836|回復: 34

[請教] B&W 8系D3 vs D4

小弟財力同空間都有限
而家用緊c2400+Bi amp+805s+Rel T7i
留意緊804d3 &d4
價錢差好遠(約4萬?),唔知聲係咪都差咁遠?
差果幾萬拎嚟升級部amp係咪仲實際?(或者升級Rel低音)
大家會
金仔c2400夾804d4
還是
金仔c2400夾804d3+Rel S812
還是
金仔c3800夾804d3

似乎都係差唔多錢

803D3 be more appropriate

好多人講805+腳, 不如買座地.  當然我吾太同意, 因為地方細自己都係玩緊805D3

但比我撰座地既話, 就點都吾會撰804, 一定上803

評分

查看全部評分

回復

Ching會唔會試下用歐美推下BW呢?力道,dynamic, punch, 好得多
804,805可以用部合拼機試吓,
日本機試吓Lux唔太貴,分析力,音樂感唔差,
之前玩過803D3用過bryston,Accuphase,
LUXMAN, bi amp推,覺得Lux最好聲,M900u
只係斯文小小,以試論價同手工用料超值,

D4覺得高音大聲無咁叫,中頻人聲清晰咗,細節聽得更多

評分

查看全部評分

回復

Tomt 發表於 2022-9-21 23:37
Ching會唔會試下用歐美推下BW呢?力道,dynamic, punch, 好得多
804,805可以用部合拼機試吓,
日本機試吓Lu ...

多謝師兄回應,小弟用bi amp推805s好夠力好滿意,只係覺得805s個高音差啲,而鑽石高音又真係好過s好多,想睇下點升個喇叭性價比高啲啫
金仔c2400夾804d4
還是
金仔c2400夾804d3+Rel S812
還是
金仔c3800夾804d3
還是
金仔C2400夾803D3
?
回復

sky176 發表於 2022-9-22 00:53
多謝師兄回應,小弟用bi amp推805s好夠力好滿意,只係覺得805s個高音差啲,而鑽石高音又真係好過s好多, ...

你有兩部 A45, 一定夠喂比 803

但要搵到對 D3 靚仔合眼緣新淨都幾難, 真心鐘意B&W 既話就去803+

到時隻SUB都可以放埋走
回復

多謝師兄回應,小弟用bi amp推805s好夠力好滿意,只係覺得805s個高音差啲,而鑽石高音又真係好過s好多, ...

我既建議比夠毒...

選擇UPGRADE D3, 再換C3900 / 3950

之後你會極度身痕, 好快就會再UPGRADE上D4{:5_203:}
回復

racewong 發表於 2022-9-22 12:25
我既建議比夠毒...

選擇UPGRADE D3, 再換C3900 / 3950

即係803D3先?
乜好難搵新淨咩?感覺好多師兄都好錫機
回復

sky176 發表於 2022-9-22 15:12
即係803D3先?
乜好難搵新淨咩?感覺好多師兄都好錫機

你有兩部A45, 力水應該好夠.

803好小見人放
回復

andy3210 發表於 2022-9-22 15:37
你有兩部A45, 力水應該好夠.

803好小見人放

少人買, 咪少二手囉.

多數去到咁既SIZE, 都會選擇802
回復

racewong 發表於 2022-9-22 16:23
少人買, 咪少二手囉.

多數去到咁既SIZE, 都會選擇802

咁又係,都吾差在幾皮野
回復

andy3210 發表於 2022-9-22 16:46
咁又係,都吾差在幾皮野

錢仲可以搵,百幾呎地方先係問題
回復

我細空間起房間玩804D3 貪佢夠細夠直。 D4個底太闊放不下
回復

我覺得以下配置, 係最完美, 得百幾呎就唔好諗803喇, 能量太大, 好難駕御.
c3800夾804d3+Rel S812
回復

高model一定會好比較好聲,
804用金推唔洗擔心低頻過多,
金低頻唔多,超低下潛好一般,唔洗擔心會低頻boom ,

之前用過二部A48十ARCRef6LE都冇咩超低,
用一部M900u超低仲好好多,
日本機係比較斯文,低頻唔似歐美機咁暴力,
用咗boulder推,超低就真係太勁,行過頭,

評分

查看全部評分

回復

sky176 發表於 2022-9-22 17:11
錢仲可以搵,百幾呎地方先係問題

百幾尺......

留番對805算了
回復

banjo 發表於 2022-9-23 08:41
我覺得以下配置, 係最完美, 得百幾呎就唔好諗803喇, 能量太大, 好難駕御.
c3800夾804d3+Rel S812 ...

C-3900會唔會好D?{:5_104:}
回復

andy3210 發表於 2022-9-23 14:46
百幾尺......

留番對805算了

玩盡D對805

搵D美國機推805啦. 包有驚喜
回復

咁就梗係一流啦, 但樓主嘅預算, 好似爭咁啲咁喎, C-3800大約7萬, C-3900要大約13萬.
回復

恭喜師兄{:5_201:}
回復

banjo 發表於 2022-9-23 20:48
咁就梗係一流啦, 但樓主嘅預算, 好似爭咁啲咁喎, C-3800大約7萬, C-3900要大約13萬. ...

差咁遠?
回復