新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 1817|回復: 19

[官方活動] [活動花絮] 全新感受-CRYSTALCONNECT FUTURE DREAM22

喂, 試左FUTURE DREAM22 (FD22) 啦...{:5_167:}

WhatsApp Image 2022-09-25 at 13.53.22.jpeg

示範器材係:

電處: SINE GATEWAY 3PA
訊源: EDISCREATION SILENT SWITCH + HAYDN
解碼: SOULNOTE D2 + X3 CLOCK
黑膠: NOTTINGHAM ANNALOG + SUMIKO PALO SANTOS
前級: ARC REF.28SE
後級: ARC 160M
喇叭: MAGNEPAN 20.7
線材: 全套FUTURE DREAM22

今次代理SEND左三盒FD22比我地試玩, 分別係1.5M既電線, 1.5M XLR, 3M SC

我將XLR接駁到SOULNOTE D2 與ARC LS28SE之間. SC就接駁屏風.

WhatsApp Image 2022-09-25 at 13.53.21 (3).jpeg

開始時, 我先用GOTHAM PC接駁D2, 之後再換FD22, 最後再換條DA VINCI PC.

WhatsApp Image 2022-09-25 at 13.53.21 (2).jpeg

之後我地又玩黑膠, 用條DA VINCI PC插PHONO.

WhatsApp Image 2022-09-25 at 13.53.21 (1).jpeg

再將條FD22插喺唱盤摩打既供電. 估唔到將條FD22插喺摩打後, 改善可以咁大. 大量減少毛噪感, 全頻變得更順滑, 線條結實左好多.

WhatsApp Image 2022-09-25 at 13.53.21.jpeg WhatsApp Image 2022-09-25 at 13.53.23.jpeg WhatsApp Image 2022-09-25 at 13.53.22 (3).jpeg WhatsApp Image 2022-09-25 at 13.53.22 (2).jpeg

大家都聽得好過引. 希望下次可以搵更多品牌既線上黎同大家再玩過.

下個星期六我又想攪活動同你地一齊聽歌吹水, 你地有無咩主題既建議呀??
WhatsApp Image 2022-09-25 at 13.53.22 (1).jpeg
聲效全面,由其低音,同一般大單元低音有特別之處

評分

查看全部評分

回復

Crystal Connect 確係{:5_167:}{:5_167:}

評分

查看全部評分

回復

by lai

感謝槍王昨天精心安排,crystal和屏風初體驗,sound stage 既深且闊活凌活現,是crystal 或鎗王功力所致難以定奪,選曲優異,忙於介紹又燈光控制,忙前忙后????????????????????????辛苦晒????好開心的一個下午,感謝
回復

一次難忘的體驗,初聽 Future dream 22 巳有好表現,但由 FD22 電源線轉用Da Vinci PC 巳
返唔到轉頭!Da Vinci 那種全面的超越及低頻的速度及量感,但 Da Vinci 的價錢是分身家級!
感謝鎗王兄的悉心調校令這次活動我獲益良多,期待下次活動,莫非要攪次不同牌子分身家級訊號線大比拼?!

評分

查看全部評分

回復

Future dream 22加上屏風喇叭。細節表現出色。
感謝鎗王兄安排.
WhatsApp Image 2022-09-25 at 3.13.21 PM.jpeg
WhatsApp Image 2022-09-25 at 3.13.15 PM.jpeg

評分

查看全部評分

回復

感謝安排! 最令我驚訝嘅就係,估唔係放條Future dream PC去黑膠盤控速到,竟然令到黑膠靚聲左!
回復

首先多謝版主今次安排,一直忙換線換歌嚟服侍我哋呢班毒友。今次FD22係試喇叭線、一對RCA同電源線,SC同對RCA我冇乜諗法,因為冇做即場AB,唔清楚聲低同上一代有幾大改善,但今次個試聽會嘅表現都唔錯,一貫Crystal華麗音色。依家諗返其實我真係笨咗,應該問吓版主我可唔可以俾我帶對舊版FD嚟試做個比較。致於電源線就真係大大鑊,原本插phono條FD22換咗條Da Vinci上去,成套機升哂格,條老頂真係堅到無論,但話分兩頭,FD22個價同老頂差成幾倍,老頂贏係應該,但條FD22本身都有老頂6成功力,價錢就親民好多,按價錢同表現計(如果版主冇噏錯)條電源線都算抵玩。另外想講,今次係我第一次聽大屏風,効果真係唔講得笑,唔計個樣,(老實講屏風個款真係好難入屋)淨睇個價同表現真係好有驚喜,高身喇叭係有佢嘅優勢,聽live真係冇得輸。再次多謝Hiendy今次活動,期待下次再有機會參與。
回復

在此先多謝鎗王版主的安排,試聽會完全可感受到CRYSTALCONNECT這品牌線材的特色,高音延伸力強音色華麗飄逸,低頻快速唔臃腫。{:5_167:}
Future Dream22另一吸引小弟之處是其線身纖細柔軟容易走位,因小弟是整齊控,喜歡把線材貼近架背走線,這一特點正中小弟下懷,列入小弟買線材的條件之1{:5_103:}

回復

zelo 發表於 2022-9-25 22:28
首先多謝版主今次安排,一直忙換線換歌嚟服侍我哋呢班毒友。今次FD22係試喇叭線、一對RCA同電源線,SC同對R ...

屏風聽現場大編制古典尤其正
回復

ivanso 發表於 2022-9-26 00:16
在此先多謝鎗王版主的安排,試聽會完全可感受到CRYSTALCONNECT這品牌線材的特色,高音延伸力強音色華麗飄 ...

咁快身痕{:5_473:}
回復

vincenthoy28 發表於 2022-9-25 20:59
感謝安排! 最令我驚訝嘅就係,估唔係放條Future dream PC去黑膠盤控速到,竟然令到黑膠靚聲左! ...

呢個係好多人既迷思{:5_475:}
回復

我唔會比佢咁快買住...{:5_432:}
回復

bigpun1975 發表於 2022-9-26 11:11
呢個係好多人既迷思

昨天既比較, 真係好明顯.

評分

查看全部評分

回復

前日試過條FD22, 用後整個音場靚哂,高度,闊度及深度都明顯大左,樂器分隔度高左,低頻保持唔會少但會修緊少少,線條靚咗,整體寧靜和密度很高, 如果想聲音提高分析力,音場及線條及寧靜度, 一個系統應該要有一條
另外一讚嘅係聽完對屏風喇叭令我對朋風喇叭改觀{:5_103:}
另外我初頭會覺得FD22夾屏風喇叭會唔夾,但係聽落完全冇問題喎,聽classic 重聽得好過癮添{:5_538:}
回復

ckc87879484 發表於 2022-9-26 14:13
前日試過條FD22, 用後整個音場靚哂,高度,闊度及深度都明顯大左,樂器分隔度高左,低頻保持唔會少但會修緊 ...

FD22 通清爽快, 高頻華麗高貴. 低頻量感又足.

的確係好正.
回復

racewong 發表於 2022-9-26 14:21
FD22 通清爽快, 高頻華麗高貴. 低頻量感又足.

的確係好正.

想請教一下如果只係有能力買一條 應該放喺邊一度呢{:5_610:}
回復

Jerjer 發表於 2022-11-28 14:33
想請教一下如果只係有能力買一條 應該放喺邊一度呢

你講緊電線???
回復

係呀 應該插合併定係 Streamer 好啲呢
回復

Jerjer 發表於 2022-11-28 16:15
係呀 應該插合併定係 Streamer 好啲呢

一定係合併{:5_167:}
回復