新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4977|回復: 39

[線材] DIY : 高CP值的喇叭線、訊號線、XLR插頭、USB線和AB頭推介

請DIY高手指點小弟一下, 當DIY時, 有咩要注意之處? 有咩線材和插頭, CP值是高的? 應該在那裡買?
多謝

評分

查看全部評分

試試威馬sir 代理的深圳的viborg好過啦,人家的插頭出的真靚,我意思是照買他們的成品產品算了,插頭靚,裡面用料實在,關鍵是價格實在,比自己diy要更便宜。
回復

Paul 師兄,小弟唔係DIY高手,不過講得DIY,一定要天馬行空,唔可以比固有嘅框框捆綁自己,如果有一條formula可以跟住來做,咁就失去DIY嘅精粹,好似另一位師兄講不如買有牌子嘅線才,就算唔啱自己聽,起碼仲有二手價值{:5_454:}

其實Review33都有好多DIY線材賣出嚟,其中有好多係Simon大師兄做嘅,質素有保證,不妨買返嚟試一試
回復

其實高CP值都要有個budget吧。

DIY有平有貴, 睇下想玩到幾燒
回復

DIY, 有多D成功感/挫敗感。可滿足"做實驗"癮。當有心情和精力時, 可以試不同的錫、不同的線, 不同的插頭等的組合(combinations), 都有一定的樂趣。

所以, 想向各大師兄請教一下, 給我一點提議。
回復

RCA: 好多選擇, 我經常用 AECO, KLE(難焊, 新手唔建議), switchcraft (性價比最高, 但線徑最多7mm度)
XLR: 只用 Neutrik , 維堡都唔錯, 但未用過, 古河太貴, 用過一次冇再用

電源插: Viborg 最平靚正

線材就太多啦,  平到貴都有, 講唔到咁多

評分

查看全部評分

回復

電源線,喇叭線可以買MPS 的M17,線芯是5.6mm^2,近期新出,比起天籟應是低一級,MPS.電源線性價比高,hiendy很多會員都有用緊。

喇叭線=¥499.00/1米,電源線=¥599.00/1米。

聽潘生講雙11淘仔又做減價,用下面條link入去,然後找潘生,撻朵是Hiendy會員,價錢有驚喜,唔會是上述的價錢,1.5米可能只是6xx港幣。

https://item.taobao.com/item.htm ... amp;_u=m37al7kf40d1

回復

平凡人 發表於 2022-9-26 10:22
試試威馬sir 代理的深圳的viborg好過啦,人家的插頭出的真靚,我意思是照買他們的成品產品算了,插頭靚,裡 ...

原來威馬Sir做了Viborg代理。有人話Viborg是窮人的古河{:5_432:} {:5_432:} {:5_432:} {:5_432:}
回復

hksarac 發表於 2022-10-22 21:27
原來威馬Sir做了Viborg代理。有人話Viborg是窮人的古河     ...

我返咗小小入門成品型號試銷咋!都唔齊货{:5_454:}

插頭就主要自用,所以亦唔係款款有,不過大家有需要可以試吓 WhatsApp 我嘅{:5_201:}

評分

查看全部評分

回復

Paul2 發表於 2022-9-26 14:50
DIY, 有多D成功感/挫敗感。可滿足"做實驗"癮。當有心情和精力時, 可以試不同的錫、不同的線, 不同的插頭等 ...

你想知嘅所謂 DIY 技巧,其實係冇人會同你分享,你認為嘅「技巧」即係點樣 DIY 可以靚聲,就即亦係調聲心得,叻嘅一早自立門户揾緊食,冇人無啦啦公開揾食技倆,亦即係話,分享得出嚟嘅都係老生常談,亦根本冇必要求人分享,例如咩焊接温度之類,Google 一下已經大把

唯一可以話俾你知嘅,就係如果只規限在買條廠貨散線再接個頭,唔係自己認真去計數再扭導體套絶緣包屏蔽,無論學你講嘅夾咩錫,都只係過吓瘾就算,再靚都受制於牌子,例如你用古河散線,咁再靚都係古河,唔會因為「調聲」將古河變咗 Agento

評分

查看全部評分

回復

個人覺得最好插頭{:5_103:}就係唔用插頭,反覆試過wbt純銀焦插同上錫線頭直入音箱插,結像力…直插較好,用銀插線條會修身…感覺有點扭曲線材聲底…,當然換線就唔多方便。以插比插wbt純銀插其實相當唔錯。

RCA 插個人幾鐘意KLE厚帝銅插,人聲韻味確唔錯…相然分析力唔算好好,但都唔錯,聲底偏厚…中低厚度相當唔錯…但高頻就無廿幼細。插頭迫力又好…整體CP值唔錯{:7_909:} !

線材個人幾鐘意超時空方芯銅,好少銅線有韻味之餘還有唔分析力…單講分析力jensen 1mm純銀線確出色,1.5mm聲已唔同,聲相對原潤,分析力相對較弱少少,聲底清通自然…低頻彈力結像力…亦好。

個人相對鐘意方芯銅浸除{:5_170:}可惜只有一種線徑。

DIY嘅樂趣確難以形容,純個人偏好,況且個人口味較重,參考性不高,純分享{:5_104:}
回復

現在最平靚正的變左做move on 牧風
回復

wilmerworkshop 發表於 2022-10-22 23:13
你想知嘅所謂 DIY 技巧,其實係冇人會同你分享,你認為嘅「技巧」即係點樣 DIY 可以靚聲,就即亦係調聲心 ...

好鬼到POINT{:5_167:}
回復

Midnighteye 發表於 2022-10-28 11:42

move on 牧風???
回復

Midnighteye 發表於 2022-10-28 11:42

今早先係淘寶店和客服聊天過,是大陸品牌,線芯台灣做,最抵係https://detail.tmall.com/item.ht ... 2.55.6f813ecdmSxRZr
回復

Simcity 發表於 2022-9-26 10:43
Paul 師兄,小弟唔係DIY高手,不過講得DIY,一定要天馬行空,唔可以比固有嘅框框捆綁自己,如果有一條formu ...

係呀,買條散綫接上插頭唔算DIY呀。樓主要做就要想好結構,屏蔽,避震等選項。RCA頭要選單端接點。

{:7_866:}
回復

版主呢D CHEAP野你唔駛睇啦

評分

查看全部評分

回復

Midnighteye 發表於 2022-10-29 09:16
版主呢D CHEAP野你唔駛睇啦

妖, 真係無聽過{:5_466:}
回復

平凡人 發表於 2022-10-28 16:26
今早先係淘寶店和客服聊天過,是大陸品牌,線芯台灣做,最抵係https://detail.tmall.com/item.htm?abbuck ...

個樣幾靚仔喎
回復

dekiller 發表於 2022-10-28 16:53
係呀,買條散綫接上插頭唔算DIY呀。樓主要做就要想好結構,屏蔽,避震等選項。RCA頭要選單端接點。

{:7_ ...

咁真係有排攪
回復