新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Paul2

[線材] DIY : 高CP值的喇叭線、訊號線、XLR插頭、USB線和AB頭推介

wilmerworkshop 發表於 2022-10-22 23:13
你想知嘅所謂 DIY 技巧,其實係冇人會同你分享,你認為嘅「技巧」即係點樣 DIY 可以靚聲,就即亦係調聲心 ...

成日都講真話,好鬼衰架{:5_475:}
回復

bigpun1975 發表於 2022-10-29 12:55
成日都講真話,好鬼衰架

高高手.
回復

bigpun1975 發表於 2022-10-29 12:55
成日都講真話,好鬼衰架

每次講到技術同現實,就會令人卻步,然後就唔會再討論...哈哈
回復

平凡人 發表於 2022-10-28 16:26
今早先係淘寶店和客服聊天過,是大陸品牌,線芯台灣做,最抵係https://detail.tmall.com/item.htm?abbuck ...

6N單晶銅的電源線/喇叭線有些像MPS結構{:5_432:}
回復

hksarac 發表於 2022-10-31 16:04
6N單晶銅的電源線/喇叭線有些像MPS結構

都係台灣廠搞的線芯,似是有可能的,如果玩這類平價線,我覺得應該關注銀線方面,另一個台灣ranko 也據說不錯,是線材大廠
吉銓下的牌子,不過尼個牌子的純銀就貴很多。
回復

我知道世界上用心做靚料的就兩家,Audio note與Duelund。

{:7_847:}
回復

Don't miss   Jensen Silver Wire {:5_538:}
回復

何謂高CP值?

如果你有一萬蚊預算(價格只是做ref point),但是只用五千蚊DIY或者買條高CP值的廠接線,就係咁會不會覺得靚聲呢?

一定唔會,因為當你同一萬蚊的線比較!

最實際係買條負擔得起的最啱自己要求的接線好過只着重高CP值。
回復

玩音響從來都冇CP可言。有都係自己安慰自己。所以啱心水及射程就去馬,唔係你老婆一定有更高CP值的去處。

{:7_881:}
回復

多謝各位師兄的分享。
其實作為用家DIY線材, 當然不期望能做到廠線的質素, 某些有心有錢的廠家聘請了專業工程師, 他們讀了很多書和擁有相關學位, 又有很多equipment, 用了數百數千小時, 去做了不少"實驗", 最後把理論和"實驗"結果結合起來, 才能製造了一條線出來。
多數用家的DIY, 都是試下用不同的線材、插頭、錫、尼龍套、tubing, 不同扭法等等就算數, 不能做太多深入的"實驗"。
回復

如果你話同一萬以下線鬥, 特別是現在物價高企的這個年代, 不是太難. 可以說你知, 接近所有你買到日本的所有成品散線也是不行的. Dps4, ar18000等, 無論你用到3-4000一對的插.

相反如你study多d, 反而日本的喇叭線製作更複雜有心思, 提示我是用日本最大銷量的Z牌喇叭線做, 比以上提過的效果好不少, 價格也是出奇的便宜.
回復

ttthhhkkk 發表於 2022-11-16 07:51
如果你話同一萬以下線鬥, 特別是現在物價高企的這個年代, 不是太難. 可以說你知, 接近所有你買到日本的所有 ...

大師兄:  "Z"牌子的喇叭線散線?  請問可否給多一點資料, 讓我也去試試。可PM的。 謝謝
回復

jeansky 發表於 2022-10-21 10:49
RCA: 好多選擇, 我經常用 AECO, KLE(難焊, 新手唔建議), switchcraft (性價比最高, 但線徑最多7mm度)
XLR:  ...

很多謝jeansky兄的分享!
回復

wrong thread
回復

Paul2 發表於 2022-11-16 19:19
大師兄:  "Z"牌子的喇叭線散線?  請問可否給多一點資料, 讓我也去試試。可PM的。 謝謝 ...

Zonotone, 我全set 線都是用佢旗艦Shupreme
唯是他家的中低階電源不太行

你可以選speaker cable 7700, 可以找代購或找我買, 因經常訂日本貨.

這線在音樂感及細節上平衡度已很好, 我用在拖板上
另外有的做線的方法可以share比你, 我亦用了很多時間較配方

評分

查看全部評分

回復

ttthhhkkk 發表於 2022-11-17 07:53
Zonotone, 我全set 線都是用佢旗艦Shupreme
唯是他家的中低階電源不太行

師兄{:5_201:} 可否再詳細分享下{:5_104:}
回復

Xlr插頭我唔中意用neutrik,但我全套音響,也有玩錄音全部都係xlr頭,用得多唔可以玩得太貴
現在都在用sommer的hicon插頭
https://shop.sommercable.com/en/Connectors/XLR/XLR-3-pol-HI-X3CF-M.html

比neutrik貴d,好聲過佢,同類型的夾線方式,上色粗糙過佢但耐用度好好多
diy分左右邊買6mm闊既有色膠紙就得
唯一問題係香港搵唔到,我都係淘番黎的
回復

電源線插頭的話,美式頭我用marinco最多,從某間有信譽的店淘番黎比香港平左差不多一半
Iec頭唔係好粗的線(最盡去到viablue x-25,好似13.5mm?,呢條個頭要磨走一部分先入到)我都用martin kaiser。同4781比貴少少,塑膠件毛邊比較多但較好聲,唔會好似4781咁過度柔化
回復

lion97 發表於 2022-10-31 18:00
Don't miss   Jensen Silver Wire

Jensen Silver 高頻感覺略暗
回復

wilmerworkshop 發表於 2022-10-22 23:01
我返咗小小入門成品型號試銷咋!都唔齊货

插頭就主要自用,所以亦唔係款款有,不過大家有需要 ...

好想試維堡條純銀喇叭線
回復