新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6646|回復: 37

[CD播放機] 當 Esoteric K01XD 金版 遇上 金仔

前文講到我入手了 金仔c3900 及 A75. 基本上很滿意。
但一直為還欠一部有質數的SACD player而苦腦。影響了整體播放效果。{:5_477:}
當初在阿二試聽c3900 A75 時,是用dp1000 及 dc1000的。當時覺得非常靚聲及全面。可惜家裹空間不夠放兩分體。所以之後一直等待dp750出新款。但又擔心它沒有二嫂K01XD 咁全面。再加上二嫂的轉盤出曬名,又有新的DAC加持,又可以解MQA。而且聲音較以前圓潤,有助人聲表現。所以後來一直等待二手K01XD的出現。最後終於俾我入手了一部還有十個月保養的金色K01XD。大概可以配合下金仔的顏色。正!{:5_170:}

評分

查看全部評分

留位用……..
回復

原來比你買左

{:5_522:}
回復

係呀!啱價當然即入。{:5_540:}
回復

恭喜師兄買入心頭好!請問兩者價格有明顯差距的 Esoteric K-01XD 與 K-03XD 在聽感上的音質差距是否分別很大?
回復

ieskn96 發表於 2022-11-19 14:18
恭喜師兄買入心頭好!請問兩者價格有明顯差距的 Esoteric K-01XD 與 K-03XD 在聽感上的音質差距是否分別很 ...

我冇比較過K03XD, 所以不知道。
我見一般Hi Fi Review 都係用K03XD 與 dp750 比較。所以覺得它們是同級的。
而K01XD 是比它們更高級的。
我而家對K01XD 的感覺是晶瑩剔透。寧靜但有很強的空氣感。{:5_170:}
回復

astroboy1973 發表於 2022-11-19 15:33
我冇比較過K03XD, 所以不知道。
我見一般Hi Fi Review 都係用K03XD 與 dp750 比較。所以覺得它們是同級的 ...

請問師兄會否考慮將 Esoteric K-01XD 接駁外置時鐘去進一步提昇音質?

P.S. https://www.youtube.com/watch?v=ttULXe3IeJI
【陳經綸師傅】K-03XD同K-01XD之間應如何選擇?
回復

ieskn96 發表於 2022-11-19 17:57
請問師兄會否考慮將 Esoteric K-01XD 接駁外置時鐘去進一步提昇音質?

P.S. https://www.youtube.com/wa ...

暫時不會。下一步應該會先換ic 及 加一部串流機。{:5_540:}
回復

Esoteric TEAC RAAT Mode, you may try
https://community.roonlabs.com/t ... aat-mode/202753/174
回復

恭喜買到心頭好, 請問Eso嘅動態夠唔夠, 上次喺某音響室聽過, 聲音好似薄咗的.

評分

查看全部評分

回復

banjo 發表於 2022-11-19 20:56
恭喜買到心頭好, 請問Eso嘅動態夠唔夠, 上次喺某響室聽過, 聲音好似薄咗的.

我覺得動態絕對足夠。
應該唔夠金仔厚聲, 但不會薄聲。我會用Siltech ic搭夠。
加上我係用A75 amp, 本身已經夠厚聲。
我認為除咗人聲冇金仔咁厚,其他方面比dp750應該更加全面。

評分

查看全部評分

回復

我部機好似叫緊你呀! {:5_459:}

評分

查看全部評分

回復

lion97 發表於 2022-11-19 21:51
我部機好似叫緊你呀!

Thanks 這部太大部。我target 緊另外一個牌子。
回復

astroboy1973 發表於 2022-11-19 23:30
Thanks 這部太大部。我target 緊另外一個牌子。

你死啦, 玩得二嫂, 就要玩埋鐘。

恭喜你有排玩
回復

racewong 發表於 2022-11-20 09:44
你死啦, 玩得二嫂, 就要玩埋鐘。

恭喜你有排玩

暫時效果好好。玩一排,先至再諗。{:5_521:} thanks
回復

astroboy1973 發表於 2022-11-20 11:13
暫時效果好好。玩一排,先至再諗。 thanks

https://www.youtube.com/watch?v=9xw8C3DbsQQ
FYI: 13-12-2021【Hi Fi 發燒台 Lee388 家訪】-
[Esoteric K1X & G1X] + [Mclntosh C1100 & MC901] + [Sonus Faber IL Cremonese ex3me]
回復

ieskn96 發表於 2022-11-20 12:17
https://www.youtube.com/watch?v=9xw8C3DbsQQ
FYI: 13-12-2021【Hi Fi 發燒台 Lee388 家訪】-
[Esoteric ...

Thanks ????????………
回復

影片是純粹給師兄參考: Esoteric MQA-CD & CD & SACD 三合一播放機不論高中低階的型號都需要接駁外置時鐘才可全面發揮真正實力。
回復

astroboy1973 發表於 2022-11-19 21:03
我覺得動態絕對足夠。
應該唔夠金仔厚聲, 但不會薄聲。我會用Siltech ic搭夠。
加上我係用A75 amp, 本身 ...

明解, 下年會喺Eso同Soulnote之間, 搵一部Dac嚟買, 我都明各有長短, 所以都幾頭痕.
回復

banjo 發表於 2022-11-20 14:52
明解, 下年會喺Eso同Soulnote之間, 搵一部Dac嚟買, 我都明各有長短, 所以都幾頭痕. ...

你唔駛頭痕, 一定係SOULNOTE.{:5_538:}
回復