新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 3558|回復: 26

[分享] Accuphase 三件頭金仔西裝

自從17年比老友導咗玩HiFi,入手金仔E600,DP560配搭ELAC BS403,唔經唔覺已經五年。
上一次2017年貼文
https://www.hiendy.com/hififorum ... d=105348&extra=
由於各種原因,有機會到海外工作,於是就考慮更換一套可以應付外國環境比較大的系統。

今次升級只保留DP560,合併E600改為前後級,攻頂到金仔C3900 + A75,喇叭由二路二單元升格到三路四單元B&W 804D4,另外,因為電壓和香港有不同,特意加入PS Audio PS20以調低電壓供電到金仔西裝,藉以減低長期在高電壓下工作而縮短機器壽命既機會。

開箱上架時,因為A75同PS20太重,要太座幫手先可以搬上去,3900件木非常吸晴,滑不溜手,set好全部機器就開始接綫。

綫材配搭如下:
PS audio P20@Gigawatt LC2 EVO (澳洲頭)
Accuphase DP560 @Fisch P3 @KBL Fluid XLR        
Accuphase C3900 @Audiomica Ref @Portento Audio Musica XLR
Accuphase A75 @Gigawatt LC-3 Ultra AC
B&W 804D4 @Audiomica Excellence bi-wire

開機前先調校好P20輸出去220v,P20 default 係 high regulation mode,電壓保持住220v,不過THD就去到0.8~1.2。如果選擇去low distortion mode,電壓就維持係230v,THD降至0.1。聽感而言,暫時未聽得出分別。

P20準備就緒後,逐一㩒著三部金仔,久違了嘅綠色Accuphase, 紅色嘅數字及黃色嘅meter。

第一隻聽既係學友嘅還是覺得你最好,背景好靜,鑽石高音完全無刺耳,好舒服,立體感非常好,分析能力比以前E600高咗幾個級數。

播Jazz 既時候可以分到每種樂器既位置同前後,結他鼓聲分柝力及清晰度極高。聽Top gun 首main titles 既能量感好夠力,收放自如,唔會覺得聽得辛苦,應該係因為A75加bi-wire。

對804D4 拆咗個網之後,聲音真係有啲分別,兩隻804要再煲下先,應該會更加正。

評分

查看全部評分

恭喜Ching 搵到心頭好。{:5_201:}
全套金仔好靚。{:5_167:}
回復

夢寐以求嘅聽歌環境…{:5_170:}

煲返三五七百個鐘相信聲音會更加從容同開揚~{:5_203:}
回復

正到爆 {:7_904:}
回復

你過左澳洲??
回復

恭喜師兄{:5_201:}
回復

Yup. 呢度電壓好高,所以用個P20降低個電壓
回復

astroboy1973 發表於 2022-11-20 23:01
恭喜Ching 搵到心頭好。
全套金仔好靚。

唔知幾時有DP750既代替機
回復

ptmm 發表於 2022-11-21 18:09
唔知幾時有DP750既代替機

我估明年{:5_456:}
你都等緊?{:5_428:}
回復

__Ko__ 發表於 2022-11-21 04:53
夢寐以求嘅聽歌環境…

煲返三五七百個鐘相信聲音會更加從容同開揚~  ...

喺外國聆聽空間比香港大好多,易啲發揮。
回復

astroboy1973 發表於 2022-11-21 18:25
我估明年
你都等緊?

有呢一個想法, 所以今次過嚟都冇諗住upgrade部560。
回復

ptmm 發表於 2022-11-21 19:01
有呢一個想法, 所以今次過嚟都冇諗住upgrade部560。

YES AR, 下次當然係UPGRADE部SACDP啦.
回復

racewong 發表於 2022-11-22 12:51
YES AR, 下次當然係UPGRADE部SACDP啦.

特別係件靚木。
回復

ptmm 發表於 2022-11-22 22:28
特別係件靚木。

訊源都好緊要.

不過你可以考慮玩黑膠, 金仔部PHONO都好正. 值得擁有.
回復

racewong 發表於 2022-11-23 13:15
訊源都好緊要.

不過你可以考慮玩黑膠, 金仔部PHONO都好正. 值得擁有.

忽發奇想,如果金仔出部黑膠,諗下佢嘅金工同木工,就真係very good!
回復

mingson 發表於 2022-11-23 13:54
忽發奇想,如果金仔出部黑膠,諗下佢嘅金工同木工,就真係very good!

唱頭與PHONO都夠你玩啦.
回復

金仔真係好正 !!!
回復

racewong 發表於 2022-11-23 13:15
訊源都好緊要.

另一個黑洞,而家已經過千隻CD,玩埋黑膠的話,難以想像。
回復

ptmm 發表於 2022-11-24 12:15
另一個黑洞,而家已經過千隻CD,玩埋黑膠的話,難以想像。

ME TOO, 我有好多CD都未聽...{:5_105:}
回復

racewong 發表於 2022-11-24 14:35
ME TOO, 我有好多CD都未聽...

原來有十隻八隻CD重複買咗。 {:5_456:}
回復