新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5191|回復: 33

[電源處理器] 牛魔王 電池供電 試用報告

音響器材是電器,一切能量都係來自電源。我成日都覺得靚電和良好避震就是好聲的基礎,做好避震和有靚電,中價器材都可以出到極高級的聲音。

不同電源處理器我都有玩過,現在用 PS Audio powerplant 電源再生器,聲音是十分生動,但也有朋友覺得它比較粗糙,不夠順滑,針無兩頭利,所有器材都有它的強項弱項。音響市場上有幾款用電池供電的產品,一般給人的印象是比較貴和動態有壓縮,是否合心意要試過才知。

見到香港有名的電源產品生產商 牛魔王 正在減價,做緊八五折,我買了一隻 VJ100 流動電源返來玩吓,價錢平過一般音響用的電處一大節,本來期望不太大,但想到除了聽 HiFi外,它也有很多用途,例如去郊外 BBQ 和露營有用,屋企停電可以幫到手,買了玩吓也無妨。
網上購買,第二日已免費送貨到屋企,很有郊率,先叉滿電,約要四、五小時。VJ100體積唔大,同一個鞋盒差唔多,但有15kg頗重手,LED顯示屏非常靚和提供資料充足。我把兩部膽後級插到這個特大“尿袋”,顯示用電量是 250W,出來的聲音非常純滑自然,動態唔覺得有壓縮,一樣好生動,我有喜出望外的感覺,這個尿袋真係唔講得笑,是一件非常好聲的電處,現在晚晚聽它,叉滿電可以玩三個半小時,一晚剛剛好。現在心思思想買多兩隻給前級和音源。

評分

查看全部評分

嘩,咁玩好二喎 {:7_904:}
回復

應該訂兩部80幾萬mAh,放假聽足一日
回復

想問問英式美式插頭都適用?
回復

2Olegend 發表於 2022-11-30 10:07
想問問英式美式插頭都適用?

面板有兩個 AC插座,是萬能插,英式、美式都啱用。
回復

ThomasLi@FB 發表於 2022-11-30 10:34
面板有兩個 AC插座,是萬能插,英式、美式都啱用。

個萬能插係英式美式都啱用, 但出來的相位(L/N)對其中一式是否出現反相咗(香港制造應該行英式)? 除非佢內部做咗對換.
回復

Relax 發表於 2022-11-30 11:27
個萬能插係英式美式都啱用, 但出來的相位(L/N)對其中一式是否出現反相咗(香港制造應該行英式)? 除非佢內 ...

可能是平行輸出,這點我未有認真硏究過,可以用他表度吓。

現在我就咁插是無問題。
回復

平民版STROMTANK
回復

如果有得睇同stormtank pk 就正,一個唔覺意贏埋就攪笑。
回復

zelo 發表於 2022-11-30 12:00
如果有得睇同stormtank pk 就正,一個唔覺意贏埋就攪笑。

1部最細既S1000都10皮

可以買好多部牛魔王, 前級後級訊源全部獨立一部都有錢淨
回復

想問下有無試過用牛魔王中間再經其他電處先入AMP?
始終牛魔王入面唔係HIFI專用既插頭同線, 再經一層濾波會唔會好D? 定係會搞到無哂力?
回復

呢類 power tank係將一個50Hz 嘅sine wave放大做成交流電,亦即係一個後級。牛魔王應該係D類放大。PS Audio等應該係 class AB放大。
之前都有諗過玩,放係 source 度用。但唔肯定效果如何!如果波形做得好及 low noise,都可以考慮吓嘅。
回復

ThomasLi@FB 發表於 2022-11-30 11:34
可能是平行輸出,這點我未有認真硏究過,可以用他表度吓。

現在我就咁插是無問題。 ...

請問 ThomasLi@FB 師兄 VJ100 可否將其中一個 AC 輸出設定為 100-120V (60 Hz)?感謝您的分享試用心得!
回復

ieskn96 發表於 2022-12-2 18:51
請問 ThomasLi@FB 師兄 VJ100 可否將其中一個 AC 輸出設定為 100-120V (60 Hz)?感謝您的分享試用心得 ...

我都想知,或者有冇100-120V輸出版本。
回復

ieskn96 發表於 2022-12-2 18:51
請問 ThomasLi@FB 師兄 VJ100 可否將其中一個 AC 輸出設定為 100-120V (60 Hz)?感謝您的分享試用心得 ...

AC輸出無得揀,是設定了 220V,他們應該有出口版,可以有 100V或 120V。

你可以去問吓廠。
回復

WozNotWoz 發表於 2022-12-2 18:56
我都想知,或者有冇100-120V輸出版本。

may try US Amazon, many power stations available, sure US voltage !!

評分

查看全部評分

回復

請問可唔可以一邊充電邊一放邊電。
回復

fat6 發表於 2022-12-5 16:39
請問可唔可以一邊充電邊一放邊電。

可以,但叉電器是 switching power supply ,可能會污染了輸出的電。
回復

首先用lps比v j再比隔離牛再去lps再去器材,真係唔知會有咩效果
回復

Waiting to be fully charged and test tonight....{:5_434:}

評分

查看全部評分

回復