新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 2623|回復: 21

[合併擴音機] 求意見,升級amp

本身有些簡單器材,現在想升級amp,由於不在香港無法試機,希望可以聽多些意見。請問我應該買部合併amp好,定系買部後級用A281做前級?後者升級空間大些?我現在用A281做前級,直落合併機(RA 1572),效果勝過單用合併機。請問有那些牌子、型號適合我現有的器材?謝謝各位。

我的器材
AURALiC Altair G 1.1 (source)
Violectric A281 (headphone amp / preamp)
Rotel RA 1572 (integrated amp)
B&W 705 S2 (speaker)
就算升級B&W到8系, 其實你部Rotel RA 1572已經夠哂玩, 我覺得你應該, 升級訊源仲實際, 可以考慮升到Auralic Altair 到2.1, 然後搵部靚少少嘅Dac, 肯定好過你換Amp.
回復

真係估唔到 Rotel RA 1572!夠力推B&w. 8系
回復

fat6 發表於 2022-12-3 14:10
真係估唔到 Rotel RA 1572!夠力推B&w. 8系

连续功率输出120W/Ch (驱动所有声道, 8Ω)

我未聽過依部合併機, 不過睇番佢D資料, 正常120W真係夠晒推805D4

如果我係樓主, 我會先UPGRADE喇叭.
回復

如果唔想攪喇叭, 可以UPGRADE 訊源.
回復

謝謝各位的意見,讓我看見另一個天地,另一個玩法。

Altair G1.1 是剛買,所以暫時不太想換{:5_461:} 。
請問用Altair G2.1 + 另一個DAC 是怎樣用?Altair不就有DAC嗎?(新手問題多,莫怪)

如果換speaker又有那些合適的選擇?
聽過人講話玩音響唔可以睇規格,其實amp同speaker的投入有沒有一個「黃金比例」?

週未愉快!
回復

jackntf1997 發表於 2022-12-4 00:37

Altair G1.1 是剛買,所以暫時不太想換 。

師兄對現有系統有什麼不滿意的地方?我諗針對不滿嘅地方會較好。

我自己試過用老麥合併機,之後也試過用DAC Pre做前級老麥合併機做後級,最後都係換咗純後級。我覺得後級帶俾你嘅力量會截然不同。
回復

jackntf1997 發表於 2022-12-4 00:37

唔好意思, 打錯咗字, 應該係auralic aries g2.1+vega g2.1, 只有改善訊源, 你先會感到聲音嘅提升.
回復

其實真係冇黃金比例, 好多時都係選好啱自己聲底嘅喇叭, 再搵部合適嘅amp 推好佢, 與其自己冇乜心水, 不如上旺角輝煌試下喇叭, 嗰度非常多選擇, 平貴都有
回復

2Olegend 發表於 2022-12-4 07:20
師兄對現有系統有什麼不滿意的地方?我諗針對不滿嘅地方會較好。

我自己試過用老麥合併機,之後也試過用 ...

謝謝師兄的意見。我以後買amp一定買純後級。

我以前用SP1000直落RA1572, D聲有氣冇力,bass都弱。
後來加了A281做前級直落RA1572(不能by pass合併機前級),聲有力有bass,但比較粗。
把SP1000換成Altair g1.1, 聲音目前很滿意。

只是我覺信唔過RA1572,覺得換amp會有大提升。
聽完這裏師兄講完,我的想法似乎不對。
回復

banjo 發表於 2022-12-4 07:40
唔好意思, 打錯咗字, 應該係auralic aries g2.1+vega g2.1, 只有改善訊源, 你先會感到聲音嘅提升. ...

謝謝師兄的意見。
回復

bigpun1975 發表於 2022-12-4 11:38
其實真係冇黃金比例, 好多時都係選好啱自己聲底嘅喇叭, 再搵部合適嘅amp 推好佢, 與其自己冇乜心水, 不如 ...

謝謝師兄的意見。
因我目前不在香港,無法到該店試聽。{:5_455:}
回復

jackntf1997 發表於 2022-12-4 18:49
謝謝師兄的意見。我以後買amp一定買純後級。

我以前用SP1000直落RA1572, D聲有氣冇力,bass都弱。

“…直落RA1572(不能by pass合併機前級)…”
睇落RA1572唔係做到後級,只係尾門嘅合併機。換部好啲後級應該喇叭可以有更好表現,不過如果想提升音質,應該由訊源入手。
回復

如果聲底岩聽

原廠升上michi 都唔錯
s5 powe amp好威猛呀
之前其得見到有某間影音店特價
但唔記得係邊間了

不過
真心
普通家庭而言都幾大部.......
回復

我越來越不明白怎樣upgrade比較合適,盼師兄們可指點一二。

許多師兄都建議從訊源入手,但訊源剛買,心理上覺得好浪費。
有師兄教路可以換speaker,但我應該換那一個級別的呢?是不是真的可以用Rotel RA 1572推805?還是最好還是換訊源?

還是我的器材全部都不合格,提升音質的路是先換訊源和speaker,然後才是amp?
還是換了樓上師兄推薦的S5 amp,也是一個選擇?

謝謝各位。
回復

都係問同一問題:師兄對現有系統有什麼不滿意的地方?我諗針對不滿嘅地方會較好。

我自己經驗:初燒兩年,初時用HiFi Rose RS201E推Amphion Helium 520,總是覺得差了一些;換amp加dac總是不太滿意,後來理解到是不喜歡喇叭的味道,結果換試了B&W804D3就知道找對了。
回復

我會持不同意見!我肯定選擇換amp,才能將對喇叭全面提昇發揮,玩盡對喇叭,才最重要! 否則你永遠無法知道對喇叭能去到咩位,amp質數之提昇可以對整體套音響180度改變,可令你耳目一新! 你的訊源新入,而且已有一定質數,除非打算再上多幾個價位,否則聽感效果不會有太大分別! 換一部好的amp, 可以再駕馭更多更好的喇叭,所以budget容許盡可能買最好的! Source我從來都認為去到last min 先提昇,咁樣出來嘅可聽性才最高。
回復

AS881 發表於 2022-12-9 15:27
我會持不同意見!我一定選擇換amp,才能將對喇叭全面提昇發揮,玩盡對喇叭,才最重要! 否則你永遠無法知道對喇 ...

部訊源新買就真係唔好咁浪費.

一係好似你咁講, 換套前後級推爆對7系先算.{:5_432:}
回復

不如轉吓玩蛋機轉吓口味⋯⋯有排玩,有排換
回復

2Olegend 發表於 2022-12-9 02:17
都係問同一問題:師兄對現有系統有什麼不滿意的地方?我諗針對不滿嘅地方會較好。

我自己經驗:初燒兩年, ...

師兄,一言驚醒夢中人。
可能我真系鐘意膽機的人聲。
咁樣換來換去可能永遠達不效果。
有機會時真系要試多d。
回復