新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 1452|回復: 17

[黑膠系統] 一支"唱臂"的誕生

用了Graham Elite 這支唱臂已經有好幾年時間,效果一直都10分滿意。大概一年前在Thomas家裏,才發現原來Techdas 出了一支鈦金屬的wand. 專屬給Graham 唱臂用的,不單止外表靚仔,聽感還比原本的唱臂活潑生猛得多!問過代理,原來要四萬多。好,一於買來玩玩。點知等了超過一年還沒有着落。所以最後都係取消order。

https://techdas.jp/pages/tonearm-tdtw-01ti/

評分

查看全部評分

但念念不忘,為了解決痕癢,決定試試自己搞。

用現有的唱臂作為藍本,用Fusion360 出3D 圖其實不是太難。最難就是找到好的CNC 工場,要有能力做鈦金屬加工,又要有足夠的精確度。價錢又要商宜。為了減低損耗,所以先做了3D打印出來的樣板,看看細節上有沒有問題。

評分

查看全部評分

回復

從3D打印出來的樣本和原本的比較,已經十分準確。但原本的唱臂是用了兩種不同的金屬來做 constrained layer damping. 其實這個問題現象不難理解,在我這支唱臂也用了同一個手法以減少諧振。大家在下面兩個短視頻,可以看到分別。

https://youtu.be/PwVLBScJCeU

回復

還有原裝的Techdas wand grounding 做得不夠好,所以noise floor 比較高。我做這一支是完全grounded. 希望可以做出比較寧靜的效果。

做好之後,給了兩位資深玩㗎評價評價。希望他們都喜歡。

評分

查看全部評分

回復

評分

查看全部評分

回復

回復

真心佩服Arthur兄用心研究兼有能力去做一支比原裝techdas更出色的 titanium臂管!

我已經少出post了,但真係要在此感謝Arthur!

我擁有 1. Graham elite 原裝,2. Techdas Titanium 原裝,3. 第一代自家製Titanium銀臂管線版本,同埋4. 最新一代銅臂管線嘅版本,所以可以比較,全部10寸。

Techdas Titanium 臂管比原裝有進步,分析力有所提升,高音好靚。但係價錢高,而且grounding同屏蔽做得唔係太理想,容易pick-up附近的干擾

而Arthur 自家製的就解決呢個問題,屏蔽非常之好,非常之靜,而且又可以用不同臂管線。更重要的是只須techdas 1/8價錢 (成本計)

響我嘅系統我比較鍾意銅線嘅聲音,所以我暫時覺得自家製銅線版本係最好!

我覺得Graham 臂用家(包括phantom 2/3)值得-試!

再次感謝Arthur, 這是Graham唱臂用家之福

評分

查看全部評分

回復

这个动手能力非常不一般啊
回復

Audiophilelp 發表於 2023-3-17 22:44
真心佩服Arthur兄用心研究兼有能力去做一支比原裝techdas更出色的 titanium臂管!

我已經少出post了,但真 ...

師兄真係好耐無見你出POST分享啦...

多D分享啦.
回復

雖然我唔識!但真心敬佩師兄嘅熱情!{:5_167:}
回復

。。。。
回復

樓主真係好野
回復

{:5_170:}
回復

超強!{:5_167:}
回復

racewong 發表於 2023-3-19 12:15
師兄真係好耐無見你出POST分享啦...

多D分享啦.

好呀????????‍♂️
回復

真係要好燒先會咁顛。 哈哈
回復

當係挑戰自己吧!效果,喜出望外!

評分

查看全部評分

回復

勁!要讚!
回復