新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6306|回復: 80

[分享] 行貨的迷思

近日發生件事,喺度只想分享一下,我一直係好支持行貨,但今次依件事真係好影響我以後要唔要繼續選擇買行貨,我有對V2接線幾年一直用住冇拆過出嚟,近排因為大執位所以換走咗,線身有污跡但起初冇為意,以為只係普通表面污跡,不過最後細心檢查原來污跡係喺線身內,產品結構性問題我一般都係會直接聯絡廠家,費事問題轉來轉去,廠家好快覆返要求我提供相片了解件事後就轉返俾代理跟,到呢個階段我都冇問題,反正行貨俾返代理處理好正常,之後代理發個email 要求我提供線身編號,我按要求成張藍卡scan 俾佢哋,如是者過咗幾日冇人回,我只有再追問下個情況,跟住代理只回一句,線身要寄返廠檢查,來回運費要我承擔。到呢個位我都係冇問題,只係佢答得唔清唔楚,我就問多句成個過程要點做,最後佢哋只覆對線要我親自拎上佢哋寫字樓,運費報我4000蚊…個運費報價認真嚇死人,心諗對線1m長,重量唔過1kg,我打長放再去寄都唔使貴到咁離譜。對線以後點處理又一句都冇覆,我就問多句運費收4000真係好意外地貴,會唔會有sub charge,之後就回4000只係來回運費,有冇subcharge就唔知...

對線對代理可能係小數目,佢哋大把豪客要服侍,唔會理我呢啲小薯,係咪想求其俾個貴價打發我走唔好再煩佢哋?其實對線都要幾皮嘢,之後仲再買多兩對線,買嗰時已經耍我話有煲線服務但又放我飛機,之後我都冇煩過佢哋,已經乜service都冇,做檢查又係廠處理,開門口做生意要賺錢好正常,但都要合理,由貨物出門到今日乜Q都冇做過,真心諗我仲乜要買行貨。
有時我也覺得線材買行貨意義真不大,分別主要只係貴咗{:5_456:}
回復

TChan 發表於 2023-3-21 10:39
有時我也覺得線材買行貨意義真不大,分別主要只係貴咗

我同意線可以玩水,最大風險只係好大機會會買到假線及次貨,去到咁貴線除非間水貨店好有口碑同平一大截,唔係我真係唔敢搏,行貨有行貨好處,只係做生意手法及待客問題,我一路幫襯開嘅代理,處理售後同佢哋真係天同地。
回復

咁又真係激氣D
回復

小弟早兩年都試過部CD機直接到中環代理購買當年大約兩萬尾,用咗三,四年應該係光頭玩完讀唔到碟!攞番代理佢話要收萬八蚊維修費,或者用二萬五幫我改成二代板本,(係改,唔係換)最後我帶去沙田某公司幫我換光頭,二千五蚊攪掂我到而家重用緊。
回復

關于代理大刀收取智商税的問題就先不談。既然是代理,就係廠方在港的代表。即係綫交到代理手上完全等於交到廠家。佢地中間所産生嘅運費係內部問題。點可以叫客人俾。當然,如店家只是代購就另當別論。但代購即是水貨而非行貨。詳細最好問吓律師。正常人都明白要如何檢查或寄去那里檢查都係佢內部程序,唔係收費理由。

{:7_887:}
回復

好似水貨車一般都係代理不入之款式。入貨價亦比代理貴。代理賺的是入貨折扣並須提供廠方要承担的服務。
回復

呢啲代理售後服務咁差, 真係唔怕開佢名.
回復

{:5_458:}

老友, 問題解決未?
回復

racewong 發表於 2023-3-21 14:40
老友, 問題解決未?

緊係未,4K電視我就有,依個不合理價格我冇可能接受到。

之前強如Leica都係收我1200運費,部S2點都重過對線啩,唔好當香港HiFi友係水魚,大不了對線咪繼績用。
回復

線材毛利好高地
運費還叫客人支出  心態可議
回復

eddie1000 發表於 2023-3-21 12:28
小弟早兩年都試過部CD機直接到中環代理購買當年大約兩萬尾,用咗三,四年應該係光頭玩完讀唔到碟!攞番代理 ...

其實好多規模细既代理商冇自己師傅, 维修都係外面搵人做.
回復

4千運費真係狼,
如果有速遞有商業AC,
單程去欧美太約HK四百蚊,
綫一向係網買,好多康港奸商掉咗個原封袋
Demo當全新賣,

仲有買咗部ㄒ+xA CD player, 轉咗代理攞去屯門新代理整,
收三萬幾整個digital switching power supply,
寄返德國都唔洗咁春貴!
可能要賺埋之前唔同係買機嘅錢!

回復

zelo 發表於 2023-3-21 14:51
緊係未,4K電視我就有,依個不合理價格我冇可能接受到。

之前強如Leica都係收我1200運費,部S2點都重過 ...

WSA聯絡, 老友鬼鬼, 實幫你.
回復

要開名啦
回復

我支持Zole師兄繼續跟進{:5_167:}
我冇諗過呢間名店都會咁,
可能真係好似Zole師兄話齋,低級嘢就唔需要有售後服務。
其實係咪可以直接搵製做商處理呢{:5_428:}
不經香港間名店呢?
回復

{:7_898:} 希望早日解決
回復

V2+幾皮+藍卡。。。仲估唔到?最PK個間!本人好討厭佢地!
回復

我試過另一代理嘅線有問題'幾個電話就換左全新俾我'我都嚇一跳
回復

香港人一貫態度
咩好野黎到香港都會攪衰{:5_544:}
回復