新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: zelo

[分享] 行貨的迷思

開名啦,邊間代理?
回復

回復

佢卸搏又啱喎!做開五金同紙品又學人做hifi 代理。
回復

有藍卡呢間代理都離哂譜,本身自己有部行貨Rossini dac,之前問代理升級Apex事宜,當初報價53000,話要等好耐,咁就過一個月再問,代理就話價錢改左要63000,話仲有好多客戶排緊隊升級,我當堂打個突,見人多就坐地起價,咁樣做生意都得?
回復

tleonard 發表於 2023-3-26 16:27
https://www.nordost.com/nordost-dealers/dealers-hongkong.php

回復

jjwenda 發表於 2023-3-27 09:23
有藍卡呢間代理都離哂譜,本身自己有部行貨Rossini dac,之前問代理升級Apex事宜,當初報價53000,話要等好 ...

DCS has increase the upgrade price from USD7900 to 9900 at Jan 2023

https://dcs.community/t/dcs-new-price-list-2023/4979
回復

在香港玩HIFI算是很幸福了
相對比較周邊國家的價格
回復

dandylinpsst 發表於 2023-3-27 14:27
在香港玩HIFI算是很幸福了
相對比較周邊國家的價格

外國你又唔會2球買HiFi,買拉利好過啦{:5_201:}
回復

swat03 發表於 2023-3-27 14:00
DCS has increase the upgrade price from USD7900 to 9900 at Jan 2023

https://dcs.community/t/dcs- ...

代理嘅回覆表示,如產品直接在代理購買的話,升級費用就是53000,但是如果產品在其他經銷商購入的話,就算有藍卡都一律要收63000,即是行貨都有主次之分
回復

jjwenda 發表於 2023-3-29 22:10
代理嘅回覆表示,如產品直接在代理購買的話,升級費用就是53000,但是如果產品在其他經銷商購入的話,就 ...

咁係咪可以理解成,俾經銷商嘅折扣計埋落用戶身上{:5_428:}
回復

jjwenda 發表於 2023-3-27 09:23
有藍卡呢間代理都離哂譜,本身自己有部行貨Rossini dac,之前問代理升級Apex事宜,當初報價53000,話要等好 ...

同我一樣, 仲要真係等好耐, 我決定唔Upgrade, 諗緊轉玩第2隻DAC

可能佢地睇唔起D 幾皮野生意

見人地用Soulnote用CH upgarde, 代理幾好服務, 真心唔想再買佢地代理既野

評分

查看全部評分

回復

1234qwer 發表於 2023-3-30 11:56
同我一樣, 仲要真係等好耐, 我決定唔Upgrade, 諗緊轉玩第2隻DAC

可能佢地睇唔起D 幾皮野生意

我都同師兄你一樣,打消了升級念頭,同樣行貨有藍卡,處理手法居然唔一樣大細超,如果貴三兩千心理上勉強都可以接受,貴成皮嘢,真係升完都谷鬼氣

同一道理,如果產品喺經銷商購入,過咗保養嘅維修費,會唔會比同代理購入的更貴
回復

jjwenda 發表於 2023-3-29 22:10
代理嘅回覆表示,如產品直接在代理購買的話,升級費用就是53000,但是如果產品在其他經銷商購入的話,就 ...

HK AD嫌賺得小,咁就唔好批比其他人賣啦,
做獨家銷售馬,

評分

查看全部評分

回復

同意Tomt師兄,獨家發售就唔會出現以上嘅爭拗
回復

jjwenda 發表於 2023-3-30 12:06
我都同師兄你一樣,打消了升級念頭,同樣行貨有藍卡,處理手法居然唔一樣大細超,如果貴三兩千心理上勉強 ...

老細,仲有轉咗代理嘅T+A機,
攞去新代理維修,佢都要收返唔同佢買機嘅差價,
收超貴維修費,
如果係水貨,我接受收咁貴,
但係行貨,都咁!
回復

幾句講唒,服務欠奉,算死草,賺到盡,貼錢買難受
回復

jjwenda 發表於 2023-3-30 13:00
幾句講唒,服務欠奉,算死草,賺到盡,貼錢買難受

係, 唔想受佢氣, 留返啖氣聽多2隻歌好過

回復

早兩日係FB,有師兄話naim換雷射頭要排一年。
回復

Tomt 發表於 2023-3-30 12:52
老細,仲有轉咗代理嘅T+A機,
攞去新代理維修,佢都要收返唔同佢買機嘅差價,
收超貴維修費,

T+A而家邊間代理? 係香港好似無咩聲氣
回復

fat6 發表於 2023-3-30 13:55
早兩日係FB,有師兄話naim換雷射頭要排一年。

逼你換新機
回復