新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 1209|回復: 10

[喇叭] 將現代科技放進經典設計 - Fyne Audio Vintage & Classic Series

昨天收到FYNE AUDIO香港代理HMG音樂世家邀請, 出席新系列發佈會.

FYNE AUDIO 老闆Mr. Andrzej Sosna 與 Sales & Marketing Director - Mr. Maxwell Maud 即場介紹最近VINTAGE 同VINTAGE CLASSIC系列的各項賣點.

20230324_141320_copy_1200x1600.jpg 20230324_134203_copy_1600x1200.jpg 20230324_134039_copy_1200x1600.jpg 20230324_131942_copy_1600x1200.jpg

當中我最有興趣係VINTAGE前面個錶, 及後面果粒制.

20230324_131851_copy_1600x1200.jpg 20230324_131839_copy_1600x1200.jpg 20230324_131915_copy_1600x1200.jpg

聽MR. MAXWELL講依兩個功能可以微調能量感, 配合不同大小的家居環境. 超正.

另外, VINTAGE 與VINTAGE CLASSIC都用左IsoFlare點音源驅動單元與使用FyneFlute環繞技術, 當然唔少得個咁經典既樺木音箱.

20230324_131807_copy_1600x1200.jpg 20230324_133539_copy_1600x1200.jpg

VINTAGE喇叭插係用左BI-WIRE設計.

昨天音樂世家使用了全套頂級ACCUPHASE 推動FYNE AUDIO VINTAGE 15",

現場超過1500尺, 加上廿幾三十人, 能量感都可以填滿空間, 人聲立體, 線條實淨.

MR. MAXWELL之後更播放多首ROCK & 電子音樂, VINTAGE 15" 既低頻都可以收放自如, 速度感強.

依家好少喇叭廠會設計番D 復古經典喇叭, 如果大家對VINTAGE 或VINTAGE CLASSIC有興趣, 可以去阿二無線電試聽呀.
Vintage 好靚 {:5_170:}
回復

{:7_904:} Fyne speaker 正
回復

去聽咗,尚算合格,始終單元問題,未能完全發揮到金仔嘅優勢。
回復

banjo 發表於 2023-3-25 13:46

對喇叭好新淨, 未煲透...

低頻好緊.
回復

banjo 發表於 2023-3-25 13:46

你係咪去聽對A300呢?
回復

racewong 發表於 2023-3-25 13:54
你係咪去聽對A300呢?

係呀, 聽今日13:00-15:00呢場, 係得打鼓音效似返啲樣, 其他演繹都係一般水平, 未能去到好極致, 如果有個中音嚟銜接, 可能會較好.
回復

racewong 發表於 2023-3-25 13:54
對喇叭好新淨, 未煲透...

低頻好緊.

再加埋用A類去推低音, 唔係咁理想.
回復

banjo 發表於 2023-3-25 16:13
再加埋用A類去推低音, 唔係咁理想.

我估係新喇叭未煲透啫.

FYNE AUDIO個設計師堅有料. 一定唔會差啦.
回復

banjo 發表於 2023-3-25 16:10
係呀, 聽今日13:00-15:00呢場, 係得打鼓音效似返啲樣, 其他演繹都係一般水平, 未能去到好極致, 如果有個 ...

睇你都係身痕啦. {:5_432:}
回復

racewong 發表於 2023-3-25 16:36
睇你都係身痕啦.

純粹係去攞隻金仔CD, 呢個牌子嘅喇叭唔係咁啱.
回復