新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 2436|回復: 32

[請教] 尋找後級

各位師兄,大家好,有少少嘢想請教大家。

最近出咗bonus,身痕想升級後級:

訊源:dCS Rossini player  
前級:肥Dan momentum
喇叭:KEF Blade 2

正考慮後級:
肥Dan momentum S250
Soulution 511
CH precision A1.5

本身正常都會一套西裝,但心想mix & match 可能會有驚喜,所以想請教各位有冇試過相類似配搭,可否分享經驗?thank you

人聲 80%
古典 10%
Jazz 10%
肥dan一套for sure
回復

其餘兩部都係格格不入, 都係一套西裝就穩陣.

評分

查看全部評分

回復

https://www.facebook.com/sing.ho ... X5MLWnnynvWMwBwPN8l
18-3-2023 鄺大俠最近推介上列的極高性價比 Audiogenic Class A 200W Mono Power Amplifier 後級 - https://www.facebook.com/HIFICLUB.LOK/videos/551098783668264/

P.S. https://www.facebook.com/HIFICLU ... x9YoLDpiXKkPKknB1bl
預約 Audiogenic 的深水埗門市試聽 - https://www.facebook.com/HIFICLUB.LOK
回復

一套肥釘重洗"淋"{:5_437:}
回復

mark38 發表於 2023-3-25 00:06
一套肥釘重洗"淋"

agree no more

評分

查看全部評分

回復

高手出現
回復

回復

mix & match 可能會有驚喜,咁就一定係,

係不停地 mix & match {:5_437:}

評分

查看全部評分

回復

就算係唔想一套西裝, 都要留意番, 夾美國後級, 會少D鑊氣.

石後就BOULDER, 膽後有好多選擇, ARC, VAS, ROGUE, 當中最抵玩當然係ROGUE啦, 佢既APOLLO MONO已經夠推爆你對BLADE2.

都係十萬鬆D就有得玩.

BTW, 以我玩BLADE META咁耐, 我鐘意用膽後推.
回復

謝謝各位師兄嘅寶貴意見!

我今日上去搵Lobo 再試,都係覺得一套西裝穩陣啲、靚仔啲!所以決定入手momentum 後級!

後記:部機要等2個幾月,Lobo 知我舊機已放,所以暫借Progression 後級俾我玩住先,非常貼心!Thank you!

回復

Anton0705 發表於 2023-3-25 20:08

我今日上去搵Lobo 再試,都係覺得一套西裝穩陣啲、靚仔啲!所以決定入手momentu ...

正,將來到貨有機會交流下{:5_165:} 小弟都係DCS+一套肥dan西裝推Audio Physics,我都想聽下對Kef{:5_170:}
回復

我今日上去搵Lobo 再試,都係覺得一套西裝穩陣啲、靚仔啲!所以決定入手momentu ...

LOBO當然好人啦
回復

正喎!{:5_201:} 咁樣借咗俾師兄,我上去咪冇得試聽囉{:5_538:}
回復

howin 發表於 2023-3-26 06:25
正,將來到貨有機會交流下 小弟都係DCS+一套肥dan西裝推Audio Physics,我都想聽下對Kef{:5_170 ...

好呀,Howin 師兄,一齊研究下,我都好想聽下肥Dan 配搭唔同喇叭,為日後升級做定功課 (btw, 元気回復中 x 2 lol)
回復

係呀,所以成日「幫襯」,佢已經同我預告定肥Dan 有新phono {:5_123:}
回復

TChan 發表於 2023-3-26 11:46
正喎! 咁樣借咗俾師兄,我上去咪冇得試聽囉

TChan 師兄,我借咗stereo version. 對mono 仲喺度,所以可以上去試下玩下{:5_443:}
回復

Anton0705 發表於 2023-3-26 14:12
係呀,所以成日「幫襯」,佢已經同我預告定肥Dan 有新phono

你有無玩黑膠嗎??
回復

s250新款係mxv 版本,據說組件係relentless下放,唔同舊版{:5_475:}
回復

racewong 發表於 2023-3-26 14:33
你有無玩黑膠嗎??

都有玩呀!
回復