新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 1890|回復: 9

[線材] Air Blade配線之旅

對air blade剛開始時未知要點玩,又冇諗到要投資好大嘅喇叭線俾對佢用,點知玩落先發覺原來呢對金牙對接線都好有要求,原本我諗住平平哋買對silver sonic 散線再配埋古河接頭都可以搞惦,但聽咗一陣効果又唔好似唔夠好,咁啱俾我見到近排好多人用嘅維堡線,我見一對1.5m喇叭線都係千零蚊,仲可以揀唔同頭,就訂咗一對返來,對線送到嚟我都嚇一跳,大大箱兼對線身非常之重,老實講對線造工認真唔錯,按依個價位其實係超值,接好後又再試聽,分別真係幾大,無論動態、音場都有明顯進步,不過聽多陣又好似差少少嘢,但又講唔出邊度出現問題,於是就叫Simcity 大師兄過來踩場,以大師兄功力咁深厚,立即指出高音部份出現毛噪同有啲散,好大機會係接線配搭上出事或者對新線未煲好,於是我又開始逐個位執,我見我對V2喇叭線仲喺度未送得走,就即管試吓用,果然効果好唔同,完全係另一個境界。依家對線應該都會照用住先,與其喺數字台喺咁俾班二手佬同班無性嘅刀手壓價,不如自己用番算,之後先再慢慢搵再合式配線。

評分

查看全部評分

{:5_167:}{:5_167:}{:5_167:}
回復

V2喇叭線嘅高音真係好正{:5_167:}
回復

用V2喇叭線插超高?
回復

racewong 發表於 2023-3-26 09:07
用V2喇叭線插超高?

冇錯,反正對線仲喺度,有得玩咪玩盡佢,依家唔捨得拆走住,因為効果真係非常好,反正依家啱用可以再慢慢賣,我仲有對Stealth Dream SC喺度又係放唔走,不過依組線身有啲重量,等我玩多排V2又換上去試吓。
回復

zelo 發表於 2023-3-26 13:12
冇錯,反正對線仲喺度,有得玩咪玩盡佢,依家唔捨得拆走住,因為効果真係非常好,反正依家啱用可以再慢慢 ...

慢慢放啦, 又唔係等錢開飯{:5_432:}
回復

各位師兄,air blade 個簡單報告喺依條link入面有 ( # 18 ),我唔逐個回啦。
https://www.hiendy.com/hififorum ... ghlight=air%2Bblade
回復

V2個順滑高音已經成為絕響,因為佢已經搵到好人家收留,之後點算?即刻搵返對舊線Stealth Dream出嚟,冇咗V2 signature 式嘅柔順高音,換來飄逸爽快嘅音色,對Dream一啲都唔輸蝕,只係線身有啲重,接上去有少少麻煩。

評分

查看全部評分

回復

zelo 發表於 2023-4-1 00:19
V2個順滑高音已經成為絕響,因為佢已經搵到好人家收留,之後點算?即刻搵返對舊線Stealth Dream出嚟,冇咗V ...

{:5_170:}
回復

配綫之旅
回復