新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 2105|回復: 17

[分享] 喇叭墊材

最近與某前輩閑談間,提到關於喇叭釘、墊... 等等對聲音的影響,建議不妨試試冰上曲棍球比賽用的冰球,可能有意想不到的效果。
有得玩,試試無妨,馬上去淘仔找找,價錢不貴,看相片外形也很吸引,就這樣買了八個回來......

到貨看到實物,還可以,只是外表比相片看到的有點點差距,收貨。
說是橡膠製造,打開包裝後會聞到很重的塑膠味,表面有點黏手,放低幾日吹吹風,睇有冇改善......
回復

放了數天,膠味是散了不少,但表面還是黏手,怕墊喇叭時間久了膠會溶到喇叭底及地面上,要想想方法。
家裏找到一些薄身仿皮絨布,試試底面黐一層絨布,看效果會如何⋯⋯

改做完成!

評分

查看全部評分

回復

TChan 發表於 2023-3-30 15:27
放了數天,膠味是散了不少,但表面還是黏手,怕墊喇叭時間久了膠會溶到喇叭底及地面上,要想想方法。
家裏 ...

幾好手功喎, HRS DIY版?? {:5_104:}
回復

TChan 發表於 2023-3-30 15:27
家裏 ...

開估未?
回復

未試,暫時完咗啦,餅主{:5_201:}

要下定決心,搵日得閒換嚟試試,對我來説不容易呢,懶呀{:5_454:}
回復

TChan 發表於 2023-3-30 19:40
未試,暫時完咗啦,餅主

要下定決心,搵日得閒換嚟試試,對我來説不容易呢,懶呀  ...

{:5_538:}

咁即係你唔夠燒啦.{:5_538:}

回復

racewong 發表於 2023-3-30 19:50
咁即係你唔夠燒啦.

冇錯,我好多年冇玩墊材,呢方面已經完全退燒了{:7_896:}
回復

TChan 發表於 2023-3-31 09:50
冇錯,我好多年冇玩墊材,呢方面已經完全退燒了

希望你可以燒返。。。

我有好多墊材, 你有興趣就搵我啦, 借D毒品比你玩
回復

終於換咗落去了,慢慢試吓......
回復

等你報告????
我都係用 Bolero????
回復

聽咗兩日,已換回原用釘腳

在我系統上,呢幾塊餅聲音damp得比較死,似乎少了一些活生感,或者可能同我上面加咗絨布有關,最後決定暫時放棄

呢類嘢都係少玩為妙,換來換去,搬來搬去,搞到我扭親條腰啊
回復

不如試下用黎墊機,可能好過墊喇叭都唔定。
回復

成舊都係膠,正常黎講點會好聲。。。自己攞舊膠墊住個碗然後敲黎聽下,對比下用其它野(例如黑檀木) 就知有幾難聽
回復

TChan 發表於 2023-4-5 17:20

在我系統上,呢幾塊餅聲音damp得比較死,似乎少了一些活生感,或者可 ...

唔係掛, 你條腰咁粗都扭親???{:5_538:}
回復

darkfrank 發表於 2023-4-6 14:07
成舊都係膠,正常黎講點會好聲。。。自己攞舊膠墊住個碗然後敲黎聽下,對比下用其它野(例如黑檀木) 就知有 ...

發燒就係咁...咩都玩得一餐{:5_432:}
回復

TChan 發表於 2023-4-1 17:31
終於換咗落去了,慢慢試吓......

你可以再加鈦 / 鎢金片喺底面試試.  可能有驚喜
回復

TChan 發表於 2023-4-5 17:20

在我系統上,呢幾塊餅聲音damp得比較死,似乎少了一些活生感,或者可 ...

你用什麼釘腳?
回復