新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4037|回復: 30

[前級] 2023 五月大驚喜 - 開箱 Eisteddfod Audio No.40 旗艦前級

相信毒友 Patrick 在 social media 上的這篇貼文,很多香港的發燒友可能已讀過:
https://www.facebook.com/groups/443630693072044/posts/1192990398136066/

文中所講的是 Eisteddfod Audio 的新 旗艦前級 - No. 40 :

1685338360766 (1).jpg

Eisteddfod Audio 是個國內新牌子 ,但香港是有代理的:
https://www.facebook.com/p/Elite-Audio-Pty-Ltd-100076071027118/  
http://ebook.51ad.com/wap.html

代理 Elite Audio 昨年在八月的音展也有個房間,位於 Hall 5。
音技也 review 了 Eisteddfod 的 740 合併擴音機,有讚言 :
https://www.audiotechnique.com/amp/eisteddfod-740-intergrated

Patrick兄 在他的貼文中對 40 Preamp 的意見,小弟十分贊同,因為機主收機開箱時,小弟也在現埸呢。

以下的就是當時的開箱相片 :

大箱一個 :

40 Preamp 淨重是 28kg,唔講得笑!

Double-boxed,十分安全 :

取出來了 :

Remote 是很簡單的,但個木殼似是金絲榔木所製?

Eisteddfod 的掌門人春哥 親自押運,及前來調校和指導 :

至於 40 Preamp 的音質音效和表現,各 Hiendy師兄 可以讀讀 Patrick兄 的 facebook 貼文。

小弟只是有以下的感想和大家分享一下:
我以前曾是胆前级用家,但最近的十多年,我只鐘情 solid-state 前級和 Bespoke passive preamp。

作為發燒友多年,直到現在,有三部 ss 有源前級是小弟最最最喜歡的:
FM 268c ;CH Precision L10 ;Eisteddfod 40 Preamp。

FM 268c 的表現,相信不用多提了。

L10 我愛的,是它的超自然性格,像是叮噹傳送門,能把聽者 transport 到音樂發生的埸地似的!

40 Preamp 則除了音質音效是同級之外,它還有千變萬化的調音功能,像 mastering studios 內的 consoles 一樣,加了些 "高湯" 入聲音之內。
小弟細心的比較過,這 console 功能竟然是對聲音沒有負面影響的。

小弟一向崇尚自然,但若然有不會口渴的高湯,又真係極之極之吸引!
所以小弟只好把 40 Preamp 收編為心中三部最愛的 active ss preamps 之一了。

Elite Audio / Eissteddfod 今年八日的音展也會參加和有房間。
40 Preamp 應該是房中最受注目的了,各位 Hiendy師兄 一定要去參觀聆聽呀!

評分

查看全部評分

依部既造功靚左好多喎.
回復

racewong 發表於 2023-5-29 15:47
依部既造功靚左好多喎.

復刻FM加個新殼!
回復

已經不再是 FM 復刻了,是高質量發展的里程碑。

評分

查看全部評分

回復

對呀, 40 Preamp 的 理念, 設計, 結構, 造功, 功能, 音質音效, 都是獨創一格的!

回復

MDee 發表於 2023-5-29 17:22
復刻FM加個新殼!

其實我未聽過依個國產品牌, 所以都唔知係咩聲底....
回復

CKKeung 發表於 2023-5-29 17:52
對呀, 40 Preamp 的 理念, 設計, 結構, 造功, 功能, 音質音效, 都是獨創一格的!

...

CK, 看來你很身痕.

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2023-5-29 17:55
其實我未聽過依個國產品牌, 所以都唔知係咩聲底....

音樂大師最出名係乜丫?
回復

MDee 發表於 2023-5-29 18:53
音樂大師最出名係乜丫?

MDEE有無聽過EISTEDDFOD既機?
回復

我去年聽過前後級,聲音密度高,分隔度不錯,價錢便宜一點就更好。

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2023-5-30 12:39
MDEE有無聽過EISTEDDFOD既機?

之前佢復刻個D FM 玩過!所以買真嘅!
如果價錢好平嘅話,都可以試下聽。
回復

MDee 發表於 2023-5-30 22:14
之前佢復刻個D FM 玩過!所以買真嘅!
如果價錢好平嘅話,都可以試下聽。 ...

比起FM, 真的確係好平呀
回復

racewong 發表於 2023-5-30 22:58
比起FM, 真的確係好平呀

貴唔過CH L10咁啦,但都搅到禾要賣家當找数!

評分

查看全部評分

回復

NuPrime DAC-10H & ST-10

leoking 發表於 2023-5-31 09:17
貴唔過CH L10咁啦,但都搅到禾要賣家當找数!

KING SIR, 見你玩得好開心, 下星期約一晚上去你度聽歌可以嗎?
回復

佢個XLR 係 1G 2C 3H, 配cdp 或後級 要留意返喎

評分

查看全部評分

回復

jeansky 發表於 2023-6-3 15:43
佢個XLR 係 1G 2C 3H, 配cdp 或後級 要留意返喎

你都入手左EISTEDDFOD嗎??
回復

racewong 發表於 2023-6-3 16:48
你都入手左EISTEDDFOD嗎??

冇啊
我見到樓住po個張相機背印住
回復

jeansky 發表於 2023-6-4 01:48
冇啊
我見到樓住po個張相機背印住

雖然我未聽過, 但佢可以令咁多老友都中毒, 我諗一定好毒呢

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2023-5-31 13:53
KING SIR, 見你玩得好開心, 下星期約一晚上去你度聽歌可以嗎?

版主,對不住一直未覆,因為等機位落實,下星期二飛,七月中返港時先约你。
回復

leoking 發表於 2023-6-7 16:18
版主,對不住一直未覆,因為等機位落實,下星期二飛,七月中返港時先约你。 ...

可以呀, 我兩好耐無聚會啦
回復